fbpx

Legyen szó karrierfejlesztésről, egészségesebb életmód kialakításáról, vagy bármilyen más területről, a célok és a motiváció nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy elérjük álmainkat és sikeresek legyünk. Ahhoz azonban, hogy céljainkat megvalósítsuk, a megfelelő szintű motivációra is szükségünk lesz.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan működik a célok kitűzése, és hogyan találhatunk motivációt álmaink megvalósításához a mindennapokban és a munkánk során.

 

Miért fontos a célkitűzés?

Ha szeretnénk motivációt találni a mindennapokban, az első és egyben legfontosabb lépés a céljaink meghatározása. A célkitűzés általában egy összetett folyamat, amely során meghatározzuk azt, mit szeretnénk (akár hosszabb, akár rövidebb távon) elérni, és rögzítjük az ezzel kapcsolatos elképzeléseinket.

A jól megfogalmazott célok segítenek irányt mutatni az életünkben, és meghatározni azt, milyen erőfeszítéseket kell tennünk annak érdekében, hogy sikeresek legyünk és elérjük álmainkat.

 

Hogyan vágjunk neki a célkitűzésnek?

Ha nem tudjuk, hogyan vágjunk neki a célkitűzés folyamatának, segítséget nyújthatnak az olyan megoldások, mint a SMART rendszer, melynek célja, hogy az elnagyolt tervekből kézzelfogható és mérhető célokat formáljunk. A SMART célok megfogalmazásához csupán egy bizonyos kritériumrendszert kell követnünk, ami segít abban, hogy a meghatározott célunk reális és elérhető legyen.

A SMART betűszó az alábbi 5 elemből áll:

  • Specific, azaz konkrét. Ez azt jelenti, hogy a célunknak konkrétnak és egyértelműnek kell lennie. Például, ha fogyni szeretnénk, ne csak azt tűzzük ki célul, hogy szeretnénk lefogyni, hanem például azt, hogy szeretnénk 5 kilót leadni a következő 3 hónapban.
  • Measurable, vagyis mérető. Célunknak tehát könnyen mérhetőnek kell lennie, hogy tudjuk, mikor értük el.
  • Achievable, azaz elérhető. Célunk mindig legyen reális. 3 nap alatt 20 kilót fogyni például nem reáli cél.
  • Relevant, tehát releváns. A céljainknak összhangban kell lenniük az értékeinkkel és hosszú távú terveinkkel. Ha valóban fontosnak tartjuk az egészséges életmódot, akkor a fogyással kapcsolatos cél releváns számunkra.
  • Time-based, azaz időhöz kötött. Meg kell határoznunk egy pontos határidőt a cél elérésére, ez ugyanis segít abban, hogy ne lustuljunk el és minden helyzetben motiváltak maradjunk.

 

Hogyan találjuk meg a megfelelő motivációt?

Céljaink megvalósításához természetesen motiváltnak kell maradnunk. Ez nem egyszerű feladat, azonban néhány apróság segíthet abban, hogy ne veszítsük el a mindennapokban lelkesedésünket.

  • Vizualizáció: képzeld el, milyen lesz az életed, ha eléred a kitűzött céljaidat. Éld bele magad a sikerbe és élvezd azokat az előnyöket, amiket a cél elérése hoz majd számodra.
  • Fontolva haladás: a nagy célok elérése felé érdemes apró lépésekben haladni. Ez segít elkerülni a túlzott terhelést a frusztrációt, és a bukást. Minden kis siker megerősít bennünket abban, hogy jó úton járunk, és növeli a motivációnkat.
  • Ellenőrző lista készítése: Készíts listát a különböző teendőkről, és jelölj be minden megvalósított lépést. Ez segít nyomon követni a haladást, és ösztönöz abban, hogy a nehezebb időkben se add fel a céljaidat.
  • Támogatás keresése: keress olyan embereket, akik támogatnak téged a céljaid elérésében. Lehet ez egy barát, családtag, vagy akár egy edző vagy mentor is. A lényeg, hogy kerüld azokat a negatív gondolkodású embereket, akik eltántoríthatnak a sikertől.

Összességében elmondható, hogy a célkitűzés és a megfelelő motiváció elengedhetetlen ahhoz, hogy megvalósítsuk álmainkat és sikeresek legyünk az élet különböző területein. Fontos azonban, hogy jól megfogalmazott célokkal vágjunk neki a siker felé vezető útnak, és megtaláljuk a megfelelő motivációt a kitartó munkához. Ez segít az ideális irány megtalálásában és abban, hogy sikeresen, boldogan és teljes értékűen éljük mindennapjainkat.

mindenki másképp boldogul című könyv

Kövesd a PersonalGuide Facebook oldalunkat!