fbpx

Önfejlesztés – élethosszig tartó tanulás

 

A változás maga az élet. Haladni valami felé, mozgásban lenni, törekedni arra, hogy egyre jobbá váljunk, változzunk, alapvető emberi szükséglet. Önmagunk fejlesztése sokszorosan megtérülő befektetés, mert így hozhatjuk ki a legtöbbet az életünkből.

Az önfejlesztés úgy definiálható, mint egész életen át tartó integrált fejlesztési folyamat, amelynek során megtanulsz sok mindent önmagadról, javítod személyes képességeidet, és megvalósítod életcéljaidat. Az önfejlesztés egyben önmegvalósítás is. Csináld azt, amit valójában szeretnél, és teljesebb, boldogabb életet kapsz.

A személyes növekedés boldogabbá tesz minket, és sokkal jobb az élet, ha közben folyamatosan önmagunkon dolgozunk. Az önfejlesztés segít nekünk megbirkózni a nehézségekkel, és javítani a személyes kapcsolatainkat.

Ez egy teljes munkaidős munka, amely soha nem ér véget. Igényli az idő, és az elkötelezettség befektetését.

Miért szeretnél fejlődni? Hogy előre haladj, jobb ember legyél, mert a jelenlegi életedben van valami, amit meg akarsz változtatni:

 • ki akarsz lépni egy rossz kapcsolatból
 • meg akarod változtatni a munkádat, munkahelyedet
 • nagy a stressz, vagy valamilyen szorongás és nem tudod kezelni
 • nincsenek barátaid vagy párkapcsolatod
 • függőségben szenvedsz
 • halogatsz
 • nincs önbizalmad, alacsony az önértékelésed
 • nem vagy céltudatos
 • nem élsz egészségesen
 • nem tudsz kikapcsolódni, pihenni
 • rossz a problémamegoldó képességed
 • nem tudsz jól kommunikálni
 • függsz mások véleményétől
 • nem élsz a lehetőségeiddel
 • nem vagy elég sikeres
 • nem vagy elég intelligens, képzett

 

Az önfejlesztés igénye mindig belülről fakad, és olyan hajtóerő, ami növekedési pályára állít. Már csak egy jó stratégia kell hozzá. A személyiségtesztek segítenek az önfejlesztési stratégia kialakításában. A tesztek segítségével megismerheted a viselkedésedet, énképedet és a kompetenciáidat, amelyekre tudatosan építkezhetsz. 

Az önfejlesztés alatt érthetünk bármit, ami magában foglalja a személyes változást. Amikor önmagadhoz képest jobb emberré válsz, mint tegnap voltál, az életed, és a körülményeid javulnak.

Hogyan érhető ez el?  Ha szembenézel önmagaddal, és változtatsz a külső viselkedéseden. Önfejlesztés lehet kilépni a rossz szokásokból, tanulni, megváltoztatni a viselkedésünket, új készségeket, képességeket szerezni, szakmai kompetenciánkat fejleszteni, új státuszt elérni. Vagy leküzdeni egy félelmünket. Megtanulni kezelni a konfliktusokat, tudatosítani az érzelmeinket, fejleszteni a problémamegoldó képességünket. Önfejlesztés, ha a kapcsolatainkat szeretnénk jobbá tenni, ha több önbizalomra, önbecsülésre vágyunk, és szembenézünk önmagunkkal, fejlesztjük a személyiségünket, javítjuk az életminőségünket, és jobb emberré válnunk.

Leggyakrabban az önismereti oldalt és a szakmai oldalt érezzük sürgetőnek. Ezek tudnak leginább elégedetlenséggel eltölteni minket. Itt alakulnak ki a legfájóbb pontok, amik arra sarkallnak minket, hogy a fejlődés útjára lépjünk. A várakozás, az, ha nem teszel semmit, pontosan ezt is eredményezi. SEMMIT. A cselekvés azonnali eredményeket hoz, amelyekből tanulhatsz, fejlődhetsz, tovább léphetsz.

 

Az önismeret fejlesztése  – mint önfejlesztés

Önismeret annak a kérdésnek a megválaszolása, hogyan lettem ilyen, amilyen vagyok. A mélyebb önismeret lehetőséget teremt számunkra, hogy a feltárt személyiségünket tudatosan fejleszthessük, és boldogabb életet teremtsünk magunknak.

Az önfejlesztés mindig munkát igényel, sokszor ki kell lépni a komfortzónából ahhoz, hogy változást indítsunk el önmagunkban. A mélyebb önismerethez vezető út, semmiképpen sem kényelmes. Olykor fájdalmas is, de mindenképp felszabadító. A felismerés mindig magával hozza a változtatás szükségességét, az önfejlesztést.

A szakmai önképzés – mint önfejlesztés

Az önképzés, és az önfejlesztés átfedésben vannak.

A szakmai önképzés során szakmai tudásra, technikai tudásra kívánunk szert tenni, magasabb státuszba szeretnénk kerülni. Elmegyünk egy továbbképzésre, főiskolai, egyetemi oktatásra, és új, vagy magasabb szintű ismeretekre teszünk szert. A szakmai kompetenciánkat fejlesztjük.

Mi ezzel a célunk? Új munkakör, jobb, vagy magasabb beosztás elérése a munkahelyen. Az új munkakör, vagy a kinevezés több felelősséggel szokott járni, és változással. Rendszerint a szakmai kompetencia növelésével szélesebb, nagyobb döntéshozatali lehetőséget kapunk, amiért felelősséggel tartozunk. Lehet, hogy előléptetnek, és középvezetőként, vezetőként már egy csapatért kell felelni. Tehát a szakmai önfejlesztés együtt jár azzal, hogy emberként is változni fogunk. Új munkakörülmények, helyzetek, új kollégák, ami hatással van ránk, és viselkedésünkkel mi is hatással vagyunk környezetünkre.

Miért lennének ezek átfedésben? Vizsgáljuk meg közelebbről.

Mire van szükségünk e fenti esetekben az új munkahelyen, új munkakörben, új pozícióban, hogy önmagunk legjobb változatai legyünk?

 • alkalmazkodóképességre
 • kommunikációs készségre
 • fejlett érzelmi intelligenciára
 • kapcsolatteremtésre
 • empátiára
 • meggyőzésre
 • motivációra
 • megfelelő hozzáállásra
 • problémamegoldó képességre

Sorolhatnám a készségeket, képességeket, attitűdöket, ami egy munkahelyen éppolyan fontos, mint az élet bármely területén. Igaz feltűnik, hogy itt már a saját viselkedésünkről, a személyiségünkről, másokra gyakorolt hatásunkról van szó? Pedig csak szakmai önfejlesztés volt a cél.

Akár merre indulunk az önfejlesztés útján, mindig visszakanyarodunk az alapokhoz, mégpedig önmagunk ismeretéhez. Az önfejlesztéshez ugyanis szükséges ismerned az alapképességeidet, a természetedet, személyiségedet, önmagadat. Ezek olyan ismeretek, amelyekkel jobbá teheted az egyéniségedet, személyiségedet, ha jól gazdálkodsz vele, és olyan gondolkodásmódot alakítasz ki, ami cselekvéseket indít el, változást, fejlődést eredményez az életed minden területén.

 

Egészséges életmód -mint önfejlesztés

Fejlesztem önmagam akkor is, ha új hobbiba kezdek, vagy egészségesebb életvitelt kezdek folytatni. Vagy ha megtanulom jobban beosztani az időmet, és helyet kap benne mondjuk a sport.

Önfejlesztés, ha ügyesebb szeretnél lenni valamelyik sportágban, és az a célod, hogy javítsd mondjuk a szintidődet. A kitűzött célért dolgozol minden egyes edzésen, amíg a várt eredményt el nem éred. Szokássá alakítod az edzést, rendszeresen foglalkozol vele, tudatosan teszel lépéseket, erőfeszítéseket, részeredményeket értékelsz, módosítasz a terven, elkötelezett, céltudatos, kitartó munkával dolgozol. Eredménye: A test sokkal jobban fog működni, és erősíti egyben az érzelmi, fizikai és mentális egészséget.

Ha valamiben fejlődsz, megváltoztatod a viselkedésed, a te változásod hatására változni fog a környezeted is.

 

Az önfejlesztés tehát arra való törekvés, hogy jobbá tegyük magunkat az élet minden területén.

Öntudatosságot igényel, és szokásaink átalakításának képességét.

Ha fejleszteni szeretnéd magad, mindig határozd meg a pontos célt. Melyik területen szeretnél fejlődni.

Ha folyamatosan fejleszted önmagad, elérhetsz egy olyan pontra, ahol nehezen találsz majd olyan dolgot, ami legyőzhet.

 

Önfejlesztés módszerei

Mit szeretnél fejleszteni? Tűzd ki a célodat, határozd meg a cél eléréshez vezető utat, azt, hogyan fogod csinálni, és mennyi időre lesz szükséged hozzá. Menet közben gyűjtsd össze a tapasztalataidat, értékeld ki őket, ha kell módosíts a terven, és tedd meg a további lépéseket a cél eléréséig.

Milyen egyszerű, és milyen vázlatosra csupaszított módszer. De ez a lényeg. Bővebben is kifejtettem ezt a témakört egy különálló írásban, mert azért lehet erről többet beszélni. Olvasd el itt az önfejlesztés módszerei témában írt cikkemet, valamint a Önfejlesztés a mindennapokban: hogyan építsd be a fejlődést a hétköznapi rutinodba? cikket is!

 

Önfejlesztés lépései

Az önfejlesztés lépései nem köbe vésett szabályok szerint vannak lefektetve. A fejlődés igényének oka határozza meg a célt. A lépések pedig mindig igazodnak a célokhoz, a rendelkezésre álló erőforrásokhoz, eszköztárhoz, a személyiségedhez. Mindig figyelembe veszik, hogy az önismereted, a képességek, készségek milyen szintjén állsz. Az első lépés talán az, hogy tisztában kell lenned/jönnöd a jelenlegi képességeiddel, tapasztalataiddal, filozófiáddal, eddigi törekvéseiddel, és korlátjaiddal. Vagy önkorlátozó gondolataiddal. Így megalapozottabban tudsz reális célokat kitűzni, és megfelelő lépéseket tervezni. Néhány alapvető lépést bemutatok neked, ha ide kattintasz.

 

Önfejlesztő könyvek

Ha szembenézel önmagaddal, és elfogadod önmagad, ha nem vagy saját magad ellensége, akkor már nincsenek külső ellenségek sem.

Ha fejleszteni akarsz önmagadon, akkor először képesnek kell lenned arra, hogy objektív szempontból, önmagad lásd külső szemmel is. Önismeretet kell szerezned. Fontos, hogy tisztában legyél erősségeiddel, gyengeségeiddel, viselkedéseddel, a viselkedésed mozgató rugóival, és a viselkedésed által másokra gyakorolt hatásoddal.

Az önfejlesztő könyvek ehhez csak utat mutathatnak. A munkát neked kell elvégezni. Ajánlok neked egy önfejlesztő könyvet, amely mellett olyan önismereti munkát segítő rendszer áll, amilyen csak kevés érhető el Magyarországon.

Nézz szembe önmagaddal!

Az önmagaddal való szembenézés, a működésed és a reakcióid megértése szükségszerű alapja a fejlődésednek.

Ez a könyv útmutató ahhoz, hogy tisztán lásd a viselkedésed berögzült automatizmusait, felismerd a másokkal való kapcsolataid rejtett mozgatórugóit, és megszabadulj az önkorlátozó gondolataidtól.

önfejlesztő könyv és munkafüzet

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz:

Itt tudsz további cikkeket olvasni önfejlesztés, önismeret témakörben!

Hogyan alakítja át személyiséged a külföldi élet?

Hogyan alakítja át személyiséged a külföldi élet?

Gondolkodtál már azon, hogy belevágsz a nagy kalandba és külföldre költözöl? Vagy már ott élsz egy idegen országban és úgy érzed, megváltoztál azóta, hogy elhagytad a hazádat? A külföldre költözés nem csupán új munkahelyet és lakókörnyezetet jelent, hanem bizony...

bővebben
Mi az asszertivitás?

Mi az asszertivitás?

Az asszertivitás egy olyan készség, amelyre a különböző szociális, kommunikációs vagy önismereti képzéseken sokat hivatkoznak. Annyit azonban már biztosan te is érzel, hogy egy igazán pozitív és ritka tulajdonságról lehet szó. Az asszertivitás azonban nem egyszerűen...

bővebben
Személyiségtesztek – Tényleg meghatároz?

Személyiségtesztek – Tényleg meghatároz?

Szangvinikus, kék, introvertált, kampányfőnök… ismerős számodra valamelyik? Jó-e, ha egy típusba tartozol, és mi a személyiségtípusok legnagyobb csapdája? Ebben az írásunkban a személyiségteszteket járjuk körül, nézd meg, hogyan tudod az önfejlesztésed „szolgálatába”...

bővebben
Önismeret kérdezz-felelek

Önismeret kérdezz-felelek

Biztos vagyok benne, hogy rengeteg olyan cikkel találkoztál, ami önismeretről szól, és különböző módokon igyekszenek rávilágítani annak fontosságára, amiről csak még több kérdésed lesz. De miért van ez így? Tényleg olyan fontos, ahogy mondják? Nézzünk be az „önismeret...

bővebben
Évtervezés, célkitűzés: Hogyan tűzz ki célokat?

Évtervezés, célkitűzés: Hogyan tűzz ki célokat?

Év végén akarva-akaratlanul összegzünk, mérlegre tesszük az elmúlt időszak eseményeit, eredményeit. Mi történt, amit szerettünk volna, és mi nem, amiért hajtottunk? Van olyan, amiért nem tettünk eleget?  Ezt pedig már az követi, hogy újra megfogadjuk, hogy ezúttal...

bővebben
Önérvényesítés, azaz hogyan állsz ki magadért

Önérvényesítés, azaz hogyan állsz ki magadért

Te ki mersz állni magadért? A PersonalGuide blogján számtalan témáról olvashatsz: önismeret, önbecsülés, önszeretet, és még sorolhatnám. De hogyan állsz ki magadért, hogyan kommunikálsz? Hogyan érvényesíted önmagad mások felé? Fejleszthető? Erről szól az alábbi írás....

bővebben