fbpx

Mi az az énkép és miért meghatározó számunkra?

Amikor önismerettel kezdünk el foglalkozni, szinte azonnal az jön velünk szembe, hogy beszéljünk az énképről. De mi is ez pontosan? Többnyire van néhány gondolatunk erről, de vegyük sorra, mit is láthatunk erről.

 

Az énkép jelentése

A Wikipédia szerint: „A személy énképe önmagáról kialakított állandósult mentális kép, ami olyan dolgokat foglal magába, amelyek a külső szemlélő számára hozzáférhetőek; eszköz, amellyel a személy kísérletet tesz önmaga objektív szemlélésére.”

Azaz, amint láthatjuk ez az, amit mi gondolunk magunkról. Vajon ez az igaz? Az énképet sok minden alakítja, és attól függően, hogy kire hallgatunk, milyen életesemények történnek, akár hajlamosak vagyunk magunkat kevésbé tisztán látni.

 

Énkép összetevői

  • Saját magunk tulajdonságai, értékei
  • Közvetlen környezetünk által ért hatások, gondolatok – például szülők, szűk családi kör, barátok
  • Társas környezetünk, iskolai közösség, kortársak

 

Reális énkép kialakítása

Az énképünk folyamatosan változik, ahogy telnek az évek, egyre több tapasztalatra teszünk szert, aminek köszönhetően talán jobban tudunk önmagunkról is objektív képet kialakítani. Bár többnyire szeretnénk ezt stabillá tenni, alapvetően mégis, ahogy mi magunk változunk, és tapasztaltunk, teljesítjük álmainkat, kilépünk az iskolából, dolgozunk, mind-mind mégis csak a változást hozza, és igen, ez az énképünkre is igaz.

 

Pozitív énkép

Általánosságban elmondhatjuk, hogy sokkal hajlamosabbak vagyunk arra, hogy negatívan lássuk magunkat. Felróni, hogy valamit még nem értünk el, hamarabb kellett volna, és a jó tulajdonságainkat, erősségeinket is csak nagy sokára említjük meg, csak azt követően, ha már rengeteg negatívat felsoroltunk. A pozitív énkép pedig fontos. Ez nem azt jelenti, hogy nem figyelünk azokra a területekre, szokásokra, amelyeket érdemes fejleszteni még, hanem azt, hogy tisztában vagyunk saját értékeinkkel és ezeket helyezed előtérbe, így máris pozitívabban látod önmagad, ezáltal életed is, és ennek kapcsán az esetleges nehézségeknél is hamarabb találsz megoldást. Vagy éppen vállalod a felelősséget, ha lépésekre van szükség.

 

Önelfogadás

Ahhoz, hogy erősítsd az énképed, és önmagad tisztán láthasd, és a pozitív énkép kialakítására, fenntartására tudj törekedni, az egyik kulcspont az önelfogadás. Az önelfogadás pedig pontosan az, ami már az előbbiekben szóba került: elfogadni azt, aki vagy, ahogy vagy.

 

Önismeret

Akár az önelfogadásban, az önszeretetben, az énképben a legnagyobb szerepe az önismeretnek van. Azáltal ugyanis, hogy foglalkozol saját magad viselkedésével, a gyengeségeiddel, erősségeiddel, azzal, ami boldoggá tesz a párkapcsolatban, a hivatásodban, és azzal is, ami nem, önazonos, ezáltal számodra jó, boldog életet tudsz kialakítani.

 

Világos, tiszta célok

Ha ismered önmagad, könnyebben eléred a célod, könnyebb pozitívabbnak látnod az életed, és hozzájárul az énképedhez is. Nem vagy elveszett, tudod, honnan indultál és hová tartasz. Tűzz ki tehát célokat! Legyenek ezek akár nagyobb célok is, melyeket hosszabb távon tudsz elérni, ugyanakkor arra is ügyelj, hogy tegyél bele mérföldköveket, ahol megállsz, összegzel, újratervezel, vagy örülsz az addig elérteknek. Így mindig utadon maradsz.

 

Vizualizáció

Segítsd önmagad, énképed és céljaid vizualizációs gyakorlatokkal. Készíts az álmaidat tartalmazó tablót (pl. utazás, ház, stb.), és képzeld el magadban, ahogy elérted a kitűzött célt. Ez hatalmas lendületet fog adni neked, ahogy egyre tisztábban kirajzolódik előtted a lehetséges jövő, úgy fogsz te magad is lendületesebbé válni.

Ezek összessége pedig mind fejleszt téged is. Változik a gondolkodásmódod, eltökéltebb leszel, és koncentrálsz azokra a dolgokra, amelyek erőssé tesznek, amelyekhez értesz, egyúttal pedig azokat is egyre jobban megismered, amelyek kevésbé mennek, így az énképed is tisztább lesz számodra. Innen pedig lehetőséged van arra, hogy ha már látod önmagad, és reálisan teszed azt, akkor elindulj afelé, hogy pozitív irányba változtass.

Ahhoz, hogy minél jobban megismerd magadat, ajánlom figyelmedbe a Nézz szembe önmagaddal könyvemet!

önfejlesztő könyv

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: