fbpx

Milyen egyszerű kérdés, mégis milyen nehéz erre válaszolni, nem igaz? Amikor valami jót, pozitívumot kell mondanunk, gyakran megakadunk. Kicsit gondolkozni kell, de ha még tudjuk is a választ, nem mindig adjuk meg magunknak azt, ami boldoggá tesz. Ha pedig még nem is vagy ezzel tisztában, akkor hebeghetünk-haboghatunk, és próbáljuk elkerülni a konkrétumokat.

 

Ismered, hogy mi tesz boldoggá?

 

Boldogság titka című írásunkat, akkor már lehetnek erről gondolataid, de nézzük meg pontosabban. Általánosságban elmondható, hogy jóval hamarabb kerülünk azzal tisztába, hogy mitől érezzük magunkat boldogtalannak, míg az, hogy mi okoz örömet, már nehezebb kérdés. A napközbeni tevékenységek, mint például a főzés, vagy épp egy jó film megnézése is jó hatással lehet ránk, ám egyáltalán nem biztos, hogy ezektől igazán boldognak tudjuk magunkat érezni.

 

Két módszert is mutatunk, amelyek elindíthatnak azon az úton, hogy megtudd, mi tesz boldoggá:

 1. Szeretetnyelvek: Azért beszélünk erről, mert többnyire láthatjuk, hogy valamelyik fontosabb számunkra. Nézzük meg, mely típusai vannak:
 • Elismerő szavak: Ha arra vágysz, hogy szóban megdicsérjenek
 • Minőségi idő: A közös, együtt töltött időtől érzed magad boldognak.
 • Ajándékozás: Az okoz örömet, ha meglepnek, ez által fejezik ki irántad a szeretetet.
 • Szívességek: Levinni a szemetet, segíteni a bevásárlásban – olyan apróságok, amelyek jobban számítanak, mint gondolnád, főleg a szívességeket előnyben részesítőknek.
 • Érintés: Egy ölelés, kedves simogatás többet érhet neked, mint bármilyen ajándék, ha ez a te fő szeretetnyelved.

 

 1. PersonalGuide

A másik módszer pedig a PersonalGuide, ami megmutatja számodra, hogy milyen helyzetben hogyan viselkedsz. Pozitív a világképed, odafigyelsz másokra, határozottan meg mersz nyilvánulni mások előtt? Mennyire befolyásol mások véleménye, és mennyire vagy hajlamos a hisztire, vagy épp begörcsölni, ha feszültség ér?

 • Iránymutatás a személyiségfejlődésedhez
 • Viselkedésed hogyan hat másokra?
 • Téged mi motivál?
 • Mik a viselkedésed „nyomógombjai”?

Ez csak néhány szempont, amire rávilágít a viselkedéselemzés, ami elsősorban rád fókuszál, egyúttal pedig a környezetedre is hatással lesz.

 

Mindig ugyanaz tesz boldoggá?

 

Napi szinten hullámzó az életünk, tengernyi az információ így a stabilitásunk sem állandó. Hogyan tudunk ezen változtatni? Életkor változásával szintén más lesz a fontos, lehet, hogy kisebb korunkban az a jó, ha megdicsérnek, viszont később az idő lesz számunkra döntő tényező. Ha PersonalGuide által nézzük, fiatalon többnyire az, amit a világról gondolunk, sokat alakul, éppúgy az, ahogy például a kommunikációs képességeink is változnak. Tanulmányaink és tapasztalataink miatt is, és persze már saját magunk is tudunk azért tenni, hogy valamire nagyobb hangsúlyt fektessünk.

 

Miért fontos tudni, hogy mi tesz boldoggá?

 

Magad és a környezeted, életed miatt egyaránt. Hiszen az, aki te vagy, egyedi, és ezzel együtt, ami neked fontos, lehet, hogy másnak kevésbé. Neki is számít, de ha tudod, hogy te a szóbeli elismerésre vágysz, a másik pedig a szívességeket részesíti előnyben, sokkal jobban tudtok „önmagatok és egymás nyelvén is szólni”. Ezzel együtt pedig felfedezed, hogy mi tesz téged boldoggá, és másokat te hogyan tudsz boldoggá tenni.

Gondolj csak bele, leélheted az életed úgy is, hogy kevésbé koncentrálsz a jó dolgokra, és úgy is, hogy örömtelivé teszed. Melyik tesz boldoggá? Legfőképp rajtunk áll, de az első lépést, hogy megismerjük magunkat, felfedezzük ezeket, majd erősítjük.

Ahhoz, hogy minél jobban megismerd magadat, ajánlom figyelmedbe a Nézz szembe önmagaddal könyvemet!

önfejlesztő könyv

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: