fbpx

Mind keressük azt az összetevőt, ami áthatja életünket, s végre egy nagy levegőt véve, boldogok lehetünk. Vajon tényleg így van? Mitől és hogyan lehetünk boldogok, van a boldogságnak titka?

 

Az elmúlt években számtalanszor előkerült a téma, mi is a boldogság titka?

Az első észrevételünk az, hogy ez bizony párban jár. Amikor a boldogság titkát kutatjuk, a sikerreceptet, ami megváltoztathatja életünket, akkor máris megjelenik egy másik érzet: a boldogtalanság. Tovább gyűrűzik ez, mint gondolnánk, hiszen a boldogtalan elégedetlen, elkeseredett, motiválatlan, célok nélküli és még sorolhatnánk. Látod, máris áttértünk akaratlanul arra, hogy mi a boldogtalanság, de még inkább arra, hogy hogyan érezzük magunkat ebben az állapotban. Ez tehát egy állapot, egy érzet.

A Wikipédia így fogalmaz a boldogsággal kapcsolatban:

„A boldogság pozitív érzelmekkel jellemezhető mentális állapot, amely a megelégedettségtől az egészen intenzív örömérzésig terjedhet.”

 

De tényleg létezik titok? Ki „jogosult rá, hogy megtalálja”?

Utánajártunk, mik azok a legjellemzőbb dolgok, amelyekben sokan a boldogság titkát sejtik.

Sok-sok kérdés merül fel a boldogság kapcsán, többek között az, ami talán az egyik legfontosabb, méghozzá:

FÓKUSZ – Mire figyelsz?

Azért emeltük ki ezt, mert nehéz boldognak lenni, ha nem veszed észre, hogy az vagy vagy éppen lehetnél az is. Ha valami akadályba ütközöl, amit elsőre nem tudsz megugrani, azonnal elkönyveled, hogy kudarcot vallottál, emiatt csalódottságot, szomorúságot érzel. Nekifogsz újra, hogy lásd, hogyan tudnád javítani? Látod, mekkora utat tettél meg addig, hogy az teljesüljön? Igen, a kudarcra gondolunk, hiszen ahhoz is cselekedetek, tettek vezetnek, még ha az eredmény még nem siker. Mekkora lelkesedéssel, örömmel vágtál bele a projektbe, egy kapcsolatba, egy új lakás vásárlásába… ugye?! Emlékeztesd magad arra, hogy bizony ezeknek pozitív és örömteli célja volt, még ha menet közben hullámvölgyek is vannak.

 

EGYENSÚLY, HARMÓNIA

Mindig minden ugyanazon a szinten áll? Vagy folyamatosan változunk és fejlődünk? Néha esetleg van olyan, amire kevesebb energiát tudunk szentelni? Minden bizonnyal számtalan cikkel találkoztál már az egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással kapcsolatban, és mindegyik azt mondja, hogy lépésenként haladj. Ha bármely sportról, motivációról szóló filmet megnézel, szintén azt fogod látni, hogy az edzéseket növelték, fejlődtek, tanultak, tettek. De nem mindent egyszerre. Ez talán az olimpián jellemző, de addig is el kell jutni, a megyei szintű versenyektől (vagy akár a kerti kosárpalánktól) a kacilifikációig, a nemzeti és nemzetközi versenyekig, nem igaz?

Az egyensúly tehát maga az egyensúlytalanság. Az, hogy látod és elfogadod, hogy valami nem harmonikus, attól válik azzá. Van fent és lent, mélypont és a csúcs egyaránt.

 

TOVÁBBLÉPÉS, MEGBOCSÁTÁS

Köszönj el a múlttól és a korábbi lépésektől. Engedd meg magadnak, hogy a jelenre fókuszálj. Ebben az előző két lépés is benne foglaltatik, hiszen, ha odafigyelsz a jó dolgokra, az örömre, és látod, hogy néha akkor válik még értékesebbé, ha megfejlődjük, amit szükséges, akár nehezebb lépések, döntések által is, akkor tudod, hogy ez maga az egyensúlyhoz vezet. Ehhez pedig végy egy nagy levegőt és tudd átlépni a korábbiakat. Tanulj, ahol szükséges, bocsáss meg, aki kéri, és magadnak is, ha máshová tetted a lécet, mint amit sikerült elérned. A megbocsátás és a továbblépés tehát nemcsak rád, a belső gondolataidra, hanem azokra is vonatkozik, akik téged bántottak meg, akadályoztak stb.

Ez azért fontos, mert ez által fogsz tudni újra azokra a dolgokra, eseményekre, emberekre figyelni, amelyek/akik örömet, boldogságot hoznak az életedbe.

Ha pedig bizonytalan vagy, akkor írd össze, mikor érzed, hogy boldog vagy, mi tesz boldoggá! Mikor érzed, hogy eleget teljesítesz, jó a kapcsolatod valakivel? Mit csinálsz olyankor, kivel vagy? Ha megnézed, ez valójában visszakanyarog az első ponthoz, arra, hogy mire is figyelsz.

Zárszóként csak ennyit szeretnénk hozzátenni:

Már most TELJES, JÓ, ELÉG vagy, csak DÖNTS e mellett. És mivel leírtuk, már nem is annyira titok a boldogság. 😉

De vajon mi garantálja a sikeres, boldog életet? Mi kell a tökéletes recepthez? Olvasd el hozzá ezt a cikket is: Beszéljünk az érzelmi intelligenciáról

Ahhoz, hogy minél jobban megismerd magadat, ajánlom figyelmedbe a Nézz szembe önmagaddal könyvemet!

önfejlesztő könyv

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: