fbpx

Legtöbbünk ismeri az IQ, azaz intelligencia hányados kifejezést, amit az intellektuális intelligencia mérésére terveztek és pontszámokban mérjük. A magasabb IQ jobb kognitív képeségeket, gyorsabb tanulást és a jobb felfogó képességet jelez. A magasabb IQ-val rendelkező emberek jobban teljesítenek a tanulmányaikban és a különböző teszteken. Logikus felvetés tehát, hogy a magasabb IQ-val rendelkező emberek sikeresebbek lesznek a munkában és az életben is. Ez a felvetés azonban tévesnek bizonyult, hiszen a magas IQ nem garantálja a sikeres, boldog életet. Lássuk, mi kell a tökéletes recepthez.

 

Az érzelmi intelligencia

Az érzelmi intelligencia – későbbekben EQ – egy modernebb fogalom, amit az 1990-es évek közepén fogalmaztak meg pontosabban, Daniel Golemannal az élen. Az érzelmi intelligencia az agy azon képeségének mértéke, hogy felismerje és kezelje érzelmeit, valamint más emberek érzelmeit egyénileg és csoportosan egyaránt.

 

Mik a magasabb érzelmi intelligencia előnyei?

A magasabb érzelmi intelligenciával rendelkező emberek könnyebben alakítanak ki és tartanak fenn interperszonális kapcsolatokat és kiválóan illeszkednek be csoportokba és a csoportos helyzetekbe.

Összességében jobban megértik saját pszichológiai állapotukat, ami magába foglalhatja a stressz hatékonyabb kezelését és hogy kevésbé szenvednek depresszióban. Mindent egybevetve tehát, a magas érzelmi intelligencia teljesebb és boldogabb életet eredményezhet.

 

Nincs összefüggés az IQ és az EQ között

Valójában nincs összefüggés a kognitív intelligencia és az érzelmi intelligencia között, habár ez nem meglepő. Biztosan te is találkoztál már kimagaslóan okos emberekkel, akik enyhén szólva bunkók és lekezelők voltak másokkal, de olyan is akad akinek a tudása lexikálisan talán nincs a topon, azonban kifejezetten empatikus és kellemes személyiség.

Az IQ és az EQ az emberi intelligencia különböző formáit méri a személyiséggel együtt és ezek a mértékek alkotják összességében az egyén pszichéjét. A jó hír az, hogy az érzelmi intelligencia a psziché azon része, amit új készségek tanulásával és gyakorlással fejleszthetünk.

Az érzelmi intelligencia egyébként úgy mérhető a legjobban, ha megnézzük, hogyan halad az egyén előre az életében. Ha értelmes és értékes kapcsolatokat alakít ki, jó interperszonális készségeket fejleszt, megérti saját és mások érzelmeit, az jó jele annak, hogy magas érzelmi intelligenciával rendelkezik. Most vegyük górcső alá azokat a tulajdonságokat, amelyek az érzelmi intelligencia legfontosabb elemei.

 

Az érzelmi intelligencia elemei

Daniel Goleman az érzelmi intelligenciát „személyes” és „társadalmi” kompetenciákra osztotta, amelyek az EQ elemei ként szerepelnek. Vajon találsz olyan elemet, ahol tudsz még fejlődni?

A személyes készségeken belül szerepel az
Öntudatosság
Érzelmi tudatosság
Reális önértékelés
Önbizalom
Önszabályozás
Önuralom
Megbízhatóság
Lelkiismeretesség
Alkalmazkodóképesség
Innováció
Motiváció
Sikerorientáltság
Elkötelezettség
Kezdeményezés
Optimizmus

A szociális készségek összetevői pedig az
Empátia
Mások megértése
Mások fejlesztése
Sokszínűség megélése
Politikai tudatosság
Befolyásolás
Kommunikáció
Konfliktuskezelés
Vezetés
Együttműködés

Ezek a tulajdonságok mind az érzelmi intelligenciához tartoznak és órákat lehetne beszélni mindegyikről. Egy biztos, hogy az érzelmi intelligencián való munka a személyes fejlődés legfontosabb szempontja lehet.

Kutatások kimutatták, hogy a magasabb érzelmi intelligenciával rendelkező emberek elégedettebbek és sikeresebbek a karrier, család és kapcsolatok terén is. Amennyiben időt és energiát fordítasz az érzelmi intelligencia fejlesztésére, nagy esélyed van rá, hogy karizmatikusabb, érdekesebb és nem utolsósorban vonzóbb leszel mások számára. Mindemellett az önbecsülésed is növelheted.

Az érzelmi intelligencia fejlesztése természetesen hosszú folyamat, azonban nem lehet elvonatkoztatni az önismerettől. Éppen ezért javasoljuk, hogy kezdd a munkát önismereti tesztünk kitöltésével, ami rengeteget segíthet abban, hogy melyik irányba indulj el egy magasabb minőségű élet felé.

mindenki másképp boldogul című könyv

Kövesd a PersonalGuide Facebook oldalunkat!