fbpx

Az érzelmi intelligencia létfontosságú tényező a sikereinkben, a kapcsolatainkban, a mentális egészségünk minőségében.

Az EQ egyrészt önmagunk, -érzéseink, gondolataink, viselkedésünk- megértése, másrészt a környezetünk, más emberek érzéseinek és viselkedésének megértése, az úgynevezett ön- és társadalmi tudatosság.

A magas fokú érzelmi intelligenciával rendelkező emberek tudják, mit éreznek, mit jelentenek az érzelmeik, és hogyan befolyásolhatnak ezek az érzelmek más embereket.

 

Milyen előnyöket tartogat, ha valakinek magas az érzelmi intelligencia szintje?

 

Nagyon jól ismeri önmagát, és képes érzékelni mások érzelmi szükségleteit is. Persze nem csak ennyiről van szó.

Nézzük a magas EQ mit jelent saját személyünkön belül:

 • Önreflexió. Érzelmi tudatosság. Nem csak tudatosítani vagyunk képesek az érzéseinket, hanem megérteni is. Ha meg tudjuk válaszolni magunknak, hogy melyek az érzelmi erősségeink, gyengeségeink, tetten tudjuk érni, hogyan befolyásolja az aktuális hangulatunk a gondolatainkat, és döntéseinket, akkor ez a tudatosság, önreflexió segít előnyünkre változtatni azokat.
 • Önérvényesítés. Érzelmeink, és önmagunk konstruktív kifejezésének képessége.
 • Függetlenség. Az önbizalom, és a másoktól való függetlenség képessége.
 • Stresszkezelés, impulzuskontroll. Érzelmeink hatékony kezelése, kézben tartása. Az a képesség, hogy kordában tartjuk a zavaró érzelmeket és impulzusokat, és megtartjuk hatékonyságunkat stresszes vagy akár ellenséges körülmények között is.
 • Boldogság. Képesség az elégedettségre.
 • Optimizmus. „Az élet szép”, pozitív beállítottság képessége. Meglátni a pozitívumot emberekben, helyzetekben, eseményekben.

Más személyekkel kapcsolatban:

 • Empátia. Mások érzelmeinek tudatosítása, és megértése. Képesség sokféle emberrel kapcsolatba lépni, figyelmesen hallgatni, és hatékonyan kommunikálni.
 • Másokhoz való kapcsolódás képessége.
 • Szociális felelősség. Azonosulás képessége a saját csoportunkkal.
 • Alkalmazkodás: Problémamegoldás képessége mind saját esetben, mind társas kapcsolatainkban, rugalmasság, mellyel érzéseinket, gondolatainkat hozzá tudjuk igazítani új helyzetekhez.
 • Konfliktuskezelés. Különböző nézőpontok megértése, közös alapra törekvés.

 

Az érzelmileg intelligensebb személyek kiterjedtebb társas hálóval rendelkeznek, és jobb minőségű kapcsolatokat ápolnak. Jó hallgatóságnak bizonyulnak, és mindig tudják mit, és hogyan kell mondani. Gondoskodóak, és figyelmesek. Őszinték, hitelesek, mert kimondják amire gondolnak, és ragaszkodnak értékeikhez, elveikhez. Képesek dicsérni, hasznos visszajelzéseket adni másoknak. Képesek bocsánatkérésre. Kevésbé érzik magányosnak magukat, és ritkábban élnek át szorongást társas helyzetekben. Magasabb szintű empátiás készségeik vannak. Megbízhatóak, tartják a szavukat.

Jobb iskolai és munkahelyi teljesítménnyel és hatékonyabb vezetési stílussal rendelkeznek. A magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek általában a legtöbb dologban sikeresek. A tanulmányi és munkahelyi sikerek mellett, az életben való boldogulás egyéb, általánosabb mutatóival is pozitív kapcsolatot mutat az érzelmi intelligencia. Az emocionális és szociális kompetenciák magasabb önértékeléssel, adaptívabb megküzdési stratégiákkal, az élettel való elégedettség magasabb szintjével, továbbá jobb pszichés jóllét mutatókkal járnak együtt.

A magas érzelmi intelligenciával rendelkezők mesterien kezelik az érzelmeiket. Stresszes helyzetben megőrzik hidegvérüket. Nyugodtan vizsgáljak meg a problémát, és keresnek rá megoldást. Bíznak megérzéseikben, és bírják a kritikát. Sőt a kritikát, ha az jogos, képesek felhasználni a teljesítményük javítására. Nem félnek a változástól. Megértik, hogy ez az élet velejárója, és gyorsan alkalmazkodnak. Kíváncsiak és nyitott gondolkodásúak, és szeretik feltárni a lehetőségeket.

Az érzelmi intelligencia nem független a fizikai és mentális egészségtől sem. Fejlettebb érzelmi intelligenciával rendelkező személyek körében alacsonyabb szintű stresszt és fáradtságot/kimerülést tapasztaltak a kutatók, továbbá jobb fizikai, pszichoszomatikus és mentális egészséggel jár együtt. A mentális zavarok közül érdemes kiemelnünk a depressziót és a különböző személyiségzavarokat, melyek alacsonyabb szintű érzelmi intelligencia esetében gyakoribbak.

A magas érzelmi intelligencia, EQ kifejleszthető. Ha vannak olyan területek, amivel nem vagy elégedett, kezdd el fejleszteni. Az érzelmi intelligencia fejlesztése című cikkben olvashatsz róla részletesebben –>>

Az önismeret, az érzelmek tudatosítása, a személyes fejlődésed akkor kezdődik, amikor szembe tudsz nézni önmagaddal.

Első lépésként olvasd el a Nézz szembe önmagaddal! könyvet:

 

önfejlesztő könyv

Ez nem a megszokott “gondolkodj pozitívan és minden megoldódik” típusú önfejlesztő könyv.

Gyere és olvass bele a könyvbe! Nem árulunk zsákbamacskát.

 

Cikket írta: Halustyik Melinda

önfejlesztő könyv és munkafüzet

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: