fbpx

A szorongás egy gyakori probléma, ami világszerte az emberek igen nagy százalékát érinti. Legyen szó munkahelyi nyomásról, párkapcsolati gondokról vagy személyes kihívásokról, a szorongás jelentősen befolyásolhatja az életminőséget. Ezért olyan fontos, hogy hatékonyan tudjuk kezelni a szorongást és ne hagyjuk hogy irányítsa az életünket. Ez a blogbejegyzés átfogó, gyakorlati stratégiákat vázol fel az enyhébb, nem krónikus szorongás kezelésére.

 

A szorongás leküzdéséhez, először ismerjük meg azt!

Mi is az a szorongás? A szorongás tulajdonképpen a fenyegetettségre való válaszreakció, egy stresszhelyzet.

Fizikai tünetei közé tartozik a megnövekedett szívverés, izzadás, remegés és légszomj. Érzelmi tünetei a túlzott aggodalom, nyugtalanság, ingerlékenység és a koncentráció nehézségei.

Amikor szorongsz, érzed hogy felmegy a pulzusszámod, ideges leszel, amit már egy idő után nem tudsz kezelni. Esetleg az ujjaiddal kezdesz dobolni, vagy egészen kicsire összehúzod magad, kivonulsz a társaságból, és érzed, hogy most csendre van szükséged, hogy megnyugodj.

Van amikor azonban ez a bénulás, szorítás tovább fojtogat és aki sűrűn találkozik ezzel az érzéssel, az egy idő után igyekszik elkerülni ezeket a helyzeteket. Egyre kevesebbet megy társaságba, és próbálja a lehető leginkább kerülni a kudarcokat. De így nehéz teljes élni!

 

Szorongás leküzdése – 4+1 bárki számára könnyen alkalmazható tipp

Szorongás leküzdése praktikák

1. Ismerd meg a kiváltó okokat

Vezess naplót, amelyben dokumentálod azokat a helyzeteket, gondolatokat vagy tevékenységeket, amelyek kiváltják a szorongásodat. Idővel minták fognak kialakulni, amik segítenek felismerni a konkrét kiváltó okokat.

Gondold át a múltbeli tapasztalataidat, és hogyan befolyásolhatják azok a jelenlegi szorongási szintedet. A szorongás gyerekkori gyökerének megértése segíthet az alapvető problémák kezelésében.

 

2. Törekedj az egészséges életmódra

Itt nem kell azonnali, drasztikus életmódbeli változtatásra gondolnod, ha jelenleg nem élsz túl egészségesen. Kezdd az alvásod rendbetételével. Legyen sötét a szobádban, húzz be minden függönyt. Az ágyad legyen kényelmes. Kapcsold ki a kütyüket lefekvés előtt legalább egy órával. Tudom, sokszor jól esik ahogy pörgetjük, görgetjük az információt, de az a sok inger nem segít abban, hogy hormonálisan le tudjunk lassulni a pihentető alváshoz. Állíts be egy rendszeres alvási rutint azzal, hogy minden nap ugyanabban az időben fekszel le és kelsz fel.

Mozogj rendszeresen. Válaszd meg azt a mozgásformát, amiben jól érzed magad, ami lehet a te énidőd. Fáradj el, izzadj le! Hormonálisan is jól hat, ahogy felmelegedik a tested, ahogy izzadsz. Ez segít abban, hogy a stresszhormonok ürüljenek, és helyét pozitív, jó hormonok vegyék át

Igyekezz egészségesen étkezni. Fogyassz sok zöldséget, gyümölcsöt, kerüld a feldolgozott élelmiszereket. Ha ez most még távol ál tőled, akkor lassan szoktasd át magad az új étrendre. Az egészséges étrend része a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása is, figyelj arra hogy ne legyél dehidratált.

Korlátozd a koffein és az alkohol fogyasztását, mivel ezek fokozhatják a szorongás tüneteit. A koffein egy stimuláns, amely növelheti a szívverést. Ha rendszeres kávéfogyasztó vagy, fokozatosan csökkentsd a fogyasztását, hogy elkerüld az elvonási tüneteket.
Bár az alkohol kezdetben nyugtató hatású lehet, hosszú távon megzavarhatja az alvást és növelheti a szorongás szintjét. Válassz egészségesebb alternatívákat, mint például gyógyteák.

 

3. A lelkednek is add meg, amire szüksége van

Elcsépelt tanács, de fontos hogy legyen énidőd. Kapcsolódj ki és töltődj! Ez más, mint a pihenés. Szánj időt magadra és akár a naptáradba is jegyezd fel az énidődet. Kikapcsolódás alatt azt értjük, hogy nem feltétlenül hasznos dolgot csinálsz, de olyat, ami számodra örömet okoz.
Legyen szó festésről, kertészkedésről, olvasásról, terepasztal építésről vagy agyagozásról, találj olyan tevékenységeket, amik segítenek ellazulni.

Ritkán esik szó a hálaadásról, pedig ez is fontos a lelki egyensúlyunkhoz. Alakíts ki egy hála szokást, rendszeresen reflektálva az életed pozitív történéseire. Ez a gyakorlat eltereli a figyelmedet a szorongásról, a negatív gondolatokról és hosszútávon elősegíti egy pozitívabb gondolkodásmód kialakítását. Vezess hálanaplót, amiben naponta dokumentálod azokat a dolgokat, amikért hálás vagy.

 

4. Húzd meg a határaidat

Sokak számára talán ez a legnehezebben kivitelezhető lépés. Tanulj meg nemet mondani, és állíts határokat az időddel és energiáddal kapcsolatban. A túlzott elkötelezettség egyértelműen növeli a stresszt és a szorongást. Állíts fel határokat mind a személyes, mind a szakmai életedben.

Ezt így leírni könnyű, és joggal teszed fel a kérdést, hogy mégis hogyan csináljam? Az első és legfontosabb, hogy jelöld ki őket. Gondold végig, hogy milyen életet szeretnél élni és hogy mi az, ami ebbe belefér. Mi az, ami neked igazán fontos? A határhúzásban benne van az is, hogy priorizálunk. Megvan a sorrendje az életünknek, hogy hova szeretnénk eljutni, és abban kiket szeretnénk magunk mellett látni, milyen környezetben szeretnénk ezt átélni.

Legyen meg a fontossági sorrended. Ebben segíthet az időmenedzsment, ami a naptáradban is megjelenhet. Jegyezd fel, hogy mire mennyi időt szánsz. Ezt ne csak a munkádra, hanem a családodra levetítve is vezesd.

 

+1 Mindfulness és természetközeliség

A mindfulness és a relaxációs technikák gyakorlása jelentősen csökkentheti a szorongást. Ezek a módszerek segítenek jelen lenni, kezelni a stresszt, és csökkenteni a szorongás fizikai tüneteit. Ehhez találj egy csendes helyet, ülj kényelmesen. Csukd be a szemed, és koncentrálj a légzésedre, figyelve minden belégzésre és kilégzésre. Ha az elméd elkalandozik, gyengéden hozd vissza a figyelmedet a légzésedre. A rendszeres gyakorlás segíthet, hogy nyugodtabbnak érezd magad. A különféle légzési és relaxációs technikákról itt olvashatsz részletesebben.

Menj ki a természetbe, szívj friss levegőt. Rögtön a testednek is jót fogsz tenni, hiszen benne van a mozgás is. De ha csak leülsz egy padra, és elkezded figyelni az éppen kibújó kis növénykéket, már azzal is segíted, hogy a szorongás szorítása enyhüljön.

Keresd az állítok társaságát. Azon túl, hogy fiziológiailag jól hatnak ránk az állatok, segítenek abban is, hogy meglássuk, hogy hogy is vagyunk valójában. Megfigyelték, ha szomorúak vagyunk, akkor a kutya, macska többsége rögtön odabújik az emberhez. Ha elkezdjük simogatni őket, azzal máris elterelődik a figyelmünk és csökken a szorongásunk.

 

Ha szeretnéd a szorongásodat csökkenteni, akkor foglalkozz a testi jóléteddel, a lelki szükségleteiddel, húzd meg a határaidat, és legyél sokat a természetben, az itt és most-ban. A szorongás leküzdése egyedül is lehetséges, ha azonban úgy érzed, hogy mindent megpróbáltál már, mégsem csökken a szorongásod, feltétlenül fordulj szakemberhez.

Töltsd ki a PersonalGuide tesztet, így könnyen megtudhatod mi áll a szorongásod hátterében, mi az a terület, ahol a legnagyobb változásra van szükséged. Ezzel egyben megkönnyíted a szakember választást is, hiszen tudni fogod kire van szükséged, ki segíthet neked abban, hogy helyrehozd ezt a területet az életedben.

Kövesd a PersonalGuide Facebook oldalunkat!