fbpx

A vizsgadrukk egy komplex jelenség, ami szinte a legtöbb embert érinti, és jelentős hatással lehet a tanulmányi és szakmai sikereikre. A stressz egyedi formája, amely fizikai, mentális és viselkedésbeli tüneteket okozhat, és megnehezítheti a koncentrációt és a jó teljesítményt stresszes helyzetekben.

 

A gyakorlatban mi is a vizsgadrukk?

A vizsgadrukk az a szorongás és stressz, amit a vizsgákkal, tesztekkel vagy más értékelési helyzetekkel kapcsolatban érzünk. Ez a szorongás számos forrásból eredhet, beleértve a kudarctól való félelmet, a sikeresség elérése iránti nyomást, a felkészületlenség érzését, az alacsony önbizalmat, sőt a perfekcionizmust is.

A vizsgadrukk rendkívül gyakori, becslések szerint az emberek 70-90%-a megtapasztalja valamilyen mértékben a vizsgadrukkot. Tanulmányok kimutatták, hogy a súlyos vizsgadrukkban szenvedő diákok gyengébben teljesítenek a vizsgákon, mint azok, akik nem küzdenek ezzel a problémával. A vizsgadrukk azonban nem korlátozódik csak a diákokra. Bárki tapasztalhatja, aki stresszes helyzetben van, például állásinterjún, prezentáció során, vagy bármilyen más olyan helyzetben, ahol a teljesítményét értékelik, több ember előtt kell beszélnie, előadnia.

 

A vizsgadrukk tünetei

A vizsgadrukk nem csupán idegeskedés, hanem egy összetett jelenség, amely fizikai, mentális és viselkedésbeli tüneteket is okozhat.

Fizikai tünetek lehetnek: izzadás, szapora szívverés, hányinger, szájszárazság, valamint az izmok görcsös feszülése miatti fejfájás, nyak- és vállfájdalom, kézremegés.

A vizsgadrukk legfőbb mentális tünete a szorongás, ami további tüneteket okoz:

 • Koncentrációs zavarok. Nehézségekbe ütközhetünk a figyelem összpontosításában és a gondolataink összeszedésében.
 • Önbizalomhiány, kételkedés a képességeinkben és negatív gondolatok gyötörhetnek.

A vizsgadrukk viselkedésbeli tünete lehet nyugtalanság, alvászavar, étvágytalanság, visszahúzódás a társas kapcsolatoktól, tanulási nehézségek.

Nem mindenki tapasztalja meg az összes tünetet, mértéke is egyénenként változhat. Súlyos tünetek esetén fontos, hogy szakemberhez forduljunk, aki segíthet a stresszkezelésben és a szorongás leküzdésében.

 

Ezt tedd vizsgadrukk ellen!

mit tehetsz vizsgadrukk ellen

A vizsgadrukk előtti stressz leküzdésére számos hatékony stratégia létezik, amelyek segítenek javítani a koncentrációt, a hatékony tanulást és a jó teljesítményt a vizsgahelyzetben. A következőkben bemutatunk néhány bevált módszert.

1. Sajátíts el hatékony tanulási technikákat!

 • Készíts részletes tanulási tervet, amiben meghatározod a konkrét tananyagot, a tanulási időt és a célokat.
 • Alkalmazz tanulókártyákat, diagramokat, elmetérképeket, próbáld ki a csoportos tanulást.
 • A tanultakat gyakorold és ismételd át rendszeresen, ezzel segíted, hogy a tudás beépüljön a hosszú távú memóriádba.

2. Figyelj oda az időmenedzsmentre!

 • A rendelkezésre álló idődet oszd be hatékonyan a tanuláshoz és pihenéshez egyaránt.
 • Döntsd el, hogy melyik tantárgyra vagy témára kell a legtöbb figyelmet fordítani, és ennek megfelelően oszd be a tanulásra szánt idődet.
 • A tanulást, felkészülést kezdd el időben, ne csak a vizsga előtt.

3. Alakíts ki pozitív gondolkodásmódot!

 • Beszélj magaddal bátorítóan és biztatóan. Ne hagyd hogy eluralkodjanak rajtad a negatív gondolatok, a kudarctól való félelem.
 • Alkalmazz pozitív vizualizációt. Ez azt jelenti, hogy a legjobb forgatókönyvet a fejedben leforgatod. Azaz többször egymás után elgondolod azt, hogy hogyan nézel ki a vizsgán, kik lesznek ott, mosolyognak rád a vizsga helyszínén, mit fogsz mondani magabiztosan nekik és hogy a végén közlik veled, sikerült a vizsgád és szépen kivonulsz a teremből.
 • Tűzz ki reális és elérhető célokat a vizsgával kapcsolatba, ügyelj hogy ne törekedj maximalizmusra, ne aggódj azon ha valami nem tökéletes.

4. Alkalmazz relaxációs technikákat!

 • Alkalmazz mély légzés technikákat. A mély légzés megnyugtatja az idegrendszert és csökkenti a szorongást. Az egyik legegyszerűbb légzéstechnika a 4-6-8. 4 másodpercig beszívod a levegőt, 4 másodpercig bent tartod a levegőt és 4 másodpercig kifújod a levegőt. Utána ezt végig csinálod 6 másodperccel és 8 másodperccel is.
 • A meditáció segíthet a koncentráció javításában és a belső nyugalom elérésében.
 • Hallgass relaxációs zenét elalvás előtt, segíthet az elalvásban és a pihentető alvásban.

5. Kérj támogatást a körülötted lévő emberektől!

 • Beszélj a családoddal, a barátaiddal a vizsgadrukkról. Kérd meg őket, meséljék el a saját tapasztalataikat. A támogatás és a megértés sokat segíthet a stressz kezelésében.
 • Kerüld a felesleges stresszes környezetet a vizsga előtti napokon, és koncentrálj a pihenésre és kikapcsolódásra.
 • Aludj eleget, étkezz egészségesen és mozogj rendszeresen. Ezzel javíthatod a mentális és fizikai jólétedet is.

+1 tipp: Progresszív stresszoldás

A testünk képes lenyugtatni saját magát a progresszív izomrelaxációval. A technikát Dr. Edmund Jacobson dolgozta ki a 20. század első felében, miután felismerte, hogy a tartósan erős izomfeszülés áll számos testi és lelki baj hátterében, és az izomtónus csökkentése jó módszer lehet ezek megelőzésében.
Lényege, hogy gondolatban végig haladunk az testünk izmain, izomcsoportjain és két lépésben először megfeszítjük, aztán elengedjük őket. Mikor igazán feszültek vagyunk, akkor sokszor úgy érezzük képtelenek vagyunk ellazulni, azonban izmainkat ilyenkor is meg tudjuk feszíteni, amit aztán automatikus ellazulás követ, akár egy jóleső testedzésnél.

A 8-10 perc hosszú gyakorlatsort azoknak is érdemes kipróbálni, akiknek esetleg a meditáció vagy egyéb mindfulness alapú technikákkal rossz tapasztalatai vannak. Itt ugyanis nincs akkora tér a gondolatok elkalandozására, egyszerű lépéseket hajtunk végre egymás után, nincs hosszú „üresjárat”. Ha mégis közben valami máson járna az agyunk, a légzésünkre figyelve visszatérhetünk a gyakorlathoz.

Fontos megérteni, hogy a vizsgadrukk normális jelenség, és nem kell egyedül küzdeni vele. Alkalmazd a fenti stratégiákat és a vizsgadrukk leküzdése után magabiztosabbá válsz a vizsgahelyzetben, és javíthatod az esélyeidet a sikeresebb jövőre. Ha súlyos szorongást vagy depressziót tapasztalsz, fordulj segítő szakemberhez, aki segítségedre lehet a stressz kezelésében és a mentális egészséged javításában.

Ne félj segítséget kérni, ha szükséged van rá, és ami a legfontosabb, higgy magadban és a képességeidben!

Kövesd a PersonalGuide Facebook oldalunkat!