fbpx

Mindenki ismeri a mondást, mely szerint az idő pénz. Ez való igaz, hiszen az idő a legértékesebb dolog az életünkben. Az pedig, hogy hogyan tudjuk beosztani, rengeteg dologra hatással lehet a mindennapjainkban.

Ha kevés a szabadidőnk, fáradtak és stresszesek leszünk. Ha kevés időt szánunk a munkára és a tanulásra, akkor nem haladunk előre az életben. Az egyensúlyt sokszor nehéz megtalálni, azonban egyáltalán nem lehetetlen.

Most mutatunk néhány hatékony módszert, melyek segítenek abban, hogy hogy jobban beoszthassuk az időnket, ezáltal a mindennapjaink kevésbé stresszesek, produktívabbak és természetesen boldogabbak legyenek.

 

Priorizáld a teendőidet

Az időbeosztásunk legnagyobb ellensége nem más, mint a szervezetlenség. Sokszor azért nem marad időnk arra, hogy magunkkal foglalkozzunk, mert rengeteg apró, szétszórt feladat nehezíti meg a hétköznapjainkat. Ez pedig stresszes, frusztráló és demotiváló lehet.

Éppen ezért fontos, hogy mindig tisztában legyünk a feladatainkkal. A prioritások meghatározása az első lépés a hatékony időgazdálkodás felé. Rangsoroljuk a teendőinket, és állítsunk fel egy olyan napirendet, amely jól láthatóvá teszi azt, hogy mivel, mikor kell foglalkoznunk, és hogy mikor szoríthatunk időt a pihenésre.

Ha felállítunk egy rangsort a teendőink közt, sokkal átláthatóbb lesz az időbeosztásunk, egy idő után pedig a rutin is segít abban, hogy több szabadidőt szoríthassunk ki magunknak. Ráadásul, ha rendszert viszünk a hétköznapjainkba, az a nagyobb, távlati célok elérésében is rengeteg motivációt adhat.

A napi feladatok rangsorolásának egyik hatékony módja az úgynevezett Eisenhower-mátrix alkalmazása. Ez egy könnyen használható módszer, amely lehetővé teszi azt, hogy a legkritikusabb feladatokat sürgősség és jelentőség szerint elkülönítésük azoktól, amelyek kevésbé fontosak, és akár másra is rábízhatók, vagy épp teljesen elhagyhatók.

 

Egyszerre csak egy dologgal foglalkozz

Ha egyszerre több dologgal foglalkozunk, az könnyen ringathat minket abba az illúzióba, hogy jól gazdálkodunk az időnkkel. Elvégre két legyet ütünk egycsapásra. Az igazság azonban az, hogy sokszor a többfeladatos munkavégzés a minőség rovására megy. Ez pedig két dolgot jelenthet. Az egyik az, hogy silány minőségű munkát adunk ki a kezünkből, a másik pedig, hogy a szabadidőnket a hibák korrigálásával, az adott feladat újratervezésével töltjük.

Összességében tehát a „multitaskinggal” nemhogy időt spórolunk, de még veszítünk is vele. Ezt igazolja többek közt a Kaliforniai Egyetem 2011-es kutatása is, mely szerint a több szálon futó munkavégzés negatívan befolyásolhatja a fontos feladatokra való összpontosítás képességét.

Annak érdekében tehát, hogy minőségi munkát végezzünk és az időnket is képesek legyünk hatékonyan beosztani, meg kell tanulnunk a figyelmünket százszázalékban egy feladatra fordítani. Ha pedig túlságosan sok munka szakadna a nyakunkba, tudnunk kell, hogyan mondjunk nemet. Ilyen módon hatékonyabb lesz a munkavégzés, és egész biztosan fellélegezhetünk majd azután, hogy egy komoly tételt sikerült kihúznunk a tennivalóink listájáról.

 

Használd ki a modern technológia lehetőségeit

A tervezés önmagában csak egy dolog. Az is fontos, hogy a napirendünket képesek legyünk követni és betartani. Sokaknak ehhez szüksége lehet egy kis motivációra vagy legalább emlékeztetőre, amiben szerencsére már a modern technológia is segítségünkre lehet.

Az olyan, kifejezetten tervezés és időbeosztás céljából tervezett alkalmazások, mint például a Time Tune vagy a TimeTable++ tökéletes megoldást jelentenek mindazok számára, akik feledékenyek, esetleg egy kis noszogatásra van szükségünk annak érdekében, hogy egyről a kettőre tudjanak haladni. Használatukkal mindent feladatot egyszerűen, egy helyre rendezhetünk, és nyomon követhetjük a különböző teendőkre fordított időt is.

 

mindenki másképp boldogul című könyv

Kövesd a PersonalGuide Facebook oldalunkat!