fbpx

Te milyen kapcsolatban vagy a stresszel? Gyakran maga alá gyűr, és nehezen küzdöd le, vagy már vannak bevált praktikáid? Ahogy szaladunk egyik helyről a másikra, tennivalóinkat intézzük, úgy kerülünk egyre gyakrabban olyan szituációkba, ahol megjelenik a feszültség. Ennek feloldására néhány stresszkezelési technikát találsz a cikkben, amelyeket könnyedén beépíthetsz a mindennapjaidba.

 

A stressz mint „ellenfél”

Képzelj el egy bokszmeccset. Két fél van, az egyik Te vagy, a másik a stressz. Hogyan kerülgetitek egymást, s melyik menetben ki győz? Ha képekké formálnánk, talán így lehetne legjobban ábrázolni, ami a stressz megjelenésekor zajlik. Éppúgy, ahogy a meccseken, sem egyetlen menet alatt dőlnek el a dolgok, és mindig van új lehetőségünk, így ez a jelen helyzetre is igaz. Egy teljes stresszkezelési folyamatot állítottunk össze Neked, melynek egyes elemeit, de akár az egészet is alkalmazhatod.

 

Stresszkezelési technikák

  1. Tudatosítás: Akármennyire is békés emberek vagyunk, néha mindannyiunkat megtalál olyan helyzet, ahol van stressz. Ilyenkor összeszűkül, görcsbe rándul a gyomrunk, feszültség jelenik meg, aminek gyakori következménye, hogy gyorsan is reagálunk, hirtelen, és többnyire indulatosan.

Vedd észre, és kövesd nyomon, téged mi billent ki az egyensúlyodból! Vannak esetleg visszatérő pontok, akár személyeket, akár helyzetet tekintve, amelyekkel tudsz foglalkozni? Tárképezd fel ezeket, és tudatosítsd, hogy hol vannak ezek, és hogy itt miért jelenik meg a stressz.

  1. Pótlék: Ha stressz ér minket, szinte rögtön azt gondoljuk, hogy „valamit tennünk kell a mérleg másik oldalára”. Azaz, megpróbáljuk elnyomni a stressz érzetét, ennek nyomán kimegyünk cigizni, inni egy pohár bort, venni valamit, enni egy csokit, és még sorolhatnám.
  2. Flow: Az előzőből következik, hogy cseréld le a pótlékokat, illetve alkalmazd azokat a tevékenységeket, amelyek ténylegesen örömből fakadnak. A flow állapotát ugyanis önmagadból érzed, nem menekülés. Tehát egy pohár bor lehet pótlék és egyúttal akár kikapcsolódás is, az viszont már nem mindegy, te milyen hozzáállással fogyasztod el. A Flow mellett egyre hangsúlyosabb a „slow” is, azaz a lelassulás. Meditáció, relaxációs gyakorlatok is segíthetik akár a flow meglétét is.
  3. Mozgás: A rendszeres testmozgás az, amely sokunk életében a legelhanyagoltabb terület, pedig nem véletlenül jelenik meg a kiegyensúlyozott, egészséges életmód kapcsán mindenhol. A digitalizáció, a rengeteg monitor előtt való ülés együttesen több ezer embert érint, ami főleg szellemi munkavégzésben nyilvánul meg. Ennek ellenpontja, ha fizikailag is terhelődünk, és egyúttal más hormonok is termelődnek testünkben. Egészen másra figyelünk (főleg a mozgásunkra, légzésünkre), ezáltal a más időpontban keletkező stresszhelyzet nem lesz releváns. Ezért, ha a stresszt nézzük, akkor nagyon is fontos bevezetni az életünkbe. Lehet napi 30 perc séta, rendszeres edzés, a testünk átmozgatása, és az arra való odafigyelés a lényeg.
  4. Pozitivitás: Ha körülnézel a környezetedben, észlelheted, hogy bizonyos emberekre sokkal kisebb hatást gyakorol a stressz. Kevesebb konfliktusban vesznek részt, nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak, és ami még fontosabb: előre tekintenek. Ennek kulcsa pedig többnyire az, hogy pozitív életszemlélettel rendelkeznek. Mielőtt megnyilvánulnának, átgondolják az adott helyzetet, és igyekeznek azt a pontot megtalálni, ami segítő szándékú. A lehető legjobbat feltételezik a másik félről, az adott történésről. Ha erre koncentrálsz, úgy a Te életedben is ez kap nagyobb hangsúlyt, a stressz pedig, ha nem is tűnik el egyik napról a másikra, minden bizonnyal sokkal kisebb mértékben lesz jelen a mindennapjaidban.

 

+1: Asszertivitás

A stressz rendszerint olyan szituációkban születik, ahol nem tudjuk kifejezni önmagunkat. Vagy a saját véleményünk nem kerül teljesen kimondásra, megalkudunk, még akkor is, ha nem értünk egyet, a másik eset pedig, ha visszafojtjuk azt, ami csak gyűlik, és gyűlik… Az önérvényesítésről, asszertivitásról, az én-üzenetekről itt a blogon is találsz részletesebb leírást, érdemes ezzel is foglalkozni.

 

A stresszkezelés kulcsa

Mindig mi magunk vagyunk. Az, hogy beszélünk, megjelenünk, ahogy akár a stresszel megküzdünk. A különböző technikák, így a fentiek is abban tudnak Téged segíteni, hogy szembenézve önmagaddal, a stresszes helyzeteket leküzdve, átalakítva egy teljesebb, boldogabb életet élhess.

 

Stressz hatásai

Sokféleképpen jelenhetnek meg a stressz hatásai, attól függően, mit vált ki belőled. Azt is fontos végiggondolnod, hogy mik befolyásolják az életed rövid-, vagy hosszútávon. Fontos, hogy lásd, mivel állsz szembe, hogy megtanuld az életedben bekövetkező stresszes pillanatokat, stresszforrásokat megfelelően és hatékonyan felismerni, valamint átfordítani, hogy annak hatása ne legyen negatív.

 

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: