fbpx

A stressz hatásai

A legtöbben már ismerjük, találkoztunk a stresszel, ám annak hatását többnyire már élőben tapasztaljuk meg… Fontos, hogy lássuk, mivel állunk szembe, hogy megtanuld az életedben bekövetkező stresszes pillanatokat, stresszforrásokat megfelelően és hatékonyan felismerni, valamint átfordítani, hogy annak hatása ne legyen negatív.

Hogyan hat rád a folyamatos stressz? Vedd sorra, melyek azok, amik befolyásolják az életed rövid-, vagy hosszútávon:

  • Halogatás: Ismerős számodra azok a percek, órák, amelyek céltalanul telnek el, miközben szeretnél haladni a dolgaiddal? A stressz egyik hatása az is, hogy kibillensz a lendületből, nem látod a célt magad előtt, és bár halmozódnak a feladatok, az még nagyobb stresszforrássá válik számodra, mintsem tettre késztetne.
  • Kedvetlenség: A halogatás mellett a motiválatlanság, kedvetlenség érzése is gyakori ilyenkor. Nemcsak a lendület hiányzik, egyáltalán nincs semmihez se kedved, és voltaképp minden elvan nélküled is… Legalábbis ezek a gondolatok is felmerülhetnek.

Ha megnézed, tehát a stressz nem mindig kifejezetten negatív hatást fejt ki, gyakran az is lehet, hogy „csak” tétlenséget okoz.

  • Feszültség: A stressz egyik leggyakoribb tünete, hogy te magad is átveszed a stresszhelyzetben lévő feszültséget, amelyet többnyire magunkkal is viszünk egy későbbi megbeszélésre, vagy épp haza, és levezetjük a társunkon, gyermekeinken, vagy akár saját magunkon, hogy miért nem ment már megint úgy, ahogy te azt elgondoltad…?!
  • Fizikai tünetek: A feszültség leginkább belső érzet, ám a folyamatos stressz már megnyilvánul fizikai tünetként is, olyanokban, mint a stresszevés, vagy épp nem-evés, ezen felül a fejfájás, gyomorbántalmak (akár aranyér is), hormonális zavarok, ezeket hosszan lehetne sorolni…

 

Stressz csökkentése

Ami biztos, és számodra is tény, hogy a stressz létezik, és nem is ringatnálak abba a tévhitbe, hogy mostantól kezdve nem lesz. Az viszont szintén igaz, hogy azok az emberek, akik pontosan látják, hol-hogyan-ki által és milyen helyzetben éri őket stressz, sokkal felkészültebben tudnak reagálni, ezáltal hosszútávon egy idő után nyugalmi(bb) állapotban vannak, vagy inkább abban is maradnak, akkor is, ha a stressz nem szűnik meg.

Szerencsére azért akad néhány olyan dolog, amely bármikor elérhető számunkra és a stressz hatásait is csökkenti, amellyel a valódi énünkre, életünkre, kapcsolatainkra tudunk igazán figyelni. Egyik ilyen a meditáció is.

 

Természetes trükkök:

Igyál gyógynövényteát! A citromfű tea nyugtató, ellazító hatású, míg az orbáncfű teát hangulatjavítóként is ismerik. Ezeket érdemes időszakosan fogyasztani, hogy ne szokjon hozzá a szervezeted, nagyon sok helyen elérhető, nemcsak patikákban, drogériákban, vegyes élelmiszerüzletekben egyaránt.

Figyelj a táplálkozásodra! A stresszt olykor evéssel próbáljuk leküzdeni, ami többnyire szénhidrátot, valami gyorskaját jelent. Próbáld meg úgy összeállítani az étrendet, hogy tartalmazzon zöldséget-gyümölcsöt és a tábla csoki helyett egyél egy müzliszeletet (más az íze, de abból is van csokis, de az mégsem egy egész tábla).

 

A stressz levezetése

Mozogj! Erről már ejtettünk szót korábban is a stresszkezelési technikáknál, ám itt is fontos. Ha meg tudod tenni, tarts pár perces szünetet, levegőztesd ki a fejed, a gondolataid, sétálj pár percet! A tér, a mozgás eltereli a figyelmed, a gondolataid, máris más szemszögből, más „idegállapotból” tudod folytatni a továbbiakat.

Érezd jól magad! Menj társaságba, sétálj a parkban, nézegess cuki kiskutyás/cicás képeket, nevess, a lényeg: JÓ dolgok történjenek veled. Ezek egyrészt események, amiket szintén magaddal vihetsz, másrészt közös pontok, kapcsolódások másokkal, amelyek hosszú távon elkísérnek, és talán észre sem veszed azt, ahol épp stressz lenne (főleg, ha egyébként téged nem is érint).

Tűzz ki igazi célokat! Stressz hatására elbizonytalanodhatsz, motiválatlanná válhatsz, próbáld meg ezeket megfordítani! Ezt akkor tudod megtenni, ha erős célokat látsz magad előtt, és tisztán látod az oda vezető utat, a részcélokat! Így a kisebb lépések megvalósíthatóvá és elérhetővé válnak számodra akkor is, és sokkal könnyebben, még ha épp negatív hatás is ért.

 

Stressz és önismeret

Önismeret, önismeret, önismeret! A legalapvetőbb dolog, amely segíthet a stressz leküzdésében, vagy csökkentésében az, ha ismered magad. Tudod, hogy fel tudod venni mások negativitását, hogy érzékenyebb vagy, hogy ha kiabálnak a közeledben, vagy akár veled, az lebénít… Hogy különösen oda kell figyelned, ha front van, vagy épp, ha leadandó, vizsgamunka, projektzárás, mert az téged alapvetően is feszültséggel tölt el. Hogy van olyan, akinek a stílusa néha bántó, nyers számodra, vagy éppen túlontúl hízelgő. Ez mind számít. És ha ezeket tudod magadról, ismered a saját reakcióid, akkor jóval könnyebben fogod tudni kezelni a stresszes helyzeteket.

Ahhoz, hogy minél jobban megismerd magadat, ajánlom figyelmedbe a Nézz szembe önmagaddal könyvemet!

önfejlesztő könyv

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: