fbpx

Mit helyezel az életed fókuszába?  Napjainkban csak egy biztos: a változás, ez pedig a szorongást, a stresszt is felerősíti. Alábbi cikkünkben olyan fontos lépéseket osztunk meg veled, amelyeket a mindennapjaidban is alkalmazhatsz, így javíthatsz közérzeteden, hosszabb távon pedig önbizalmadon, önbecsüléseden is látszódni fog.

 

Így kezdj hozzá az önbizalmad és az önbecsülésed növeléséhez

Ha elkezdted olvasni ezt a cikket, akkor minden bizonnyal téged is érdekel, hogyan tudod életed minél magasabb minőségben megélni. Ragadj tollat, papírt, vagy legalább billentyűzetet, és készíts listát, feladatokat magadnak, így a cikk végére Te magad is látni fogod, mennyi öröm, érték, lehetőség, fejlődés van már most jelen az életed minden egyes napjában, amelyhez akár nehezebb időszakokban vissza tudsz nyúlni.

Olykor jó, ha emlékeztetjük magunkat ezekre a dolgokra, hiszen a figyelmünket számtalan dolog befolyásolja (erről is olvashatsz), így a saját lelki, belső egyensúlyod megteremtése és annak stabilizálása fog segíteni, támogatni.

 

1) Belső értékek

Amikor külső, váratlan esemény történik, azonnal azokra próbálunk reakciót adni, és elfelejtkezünk magunkról. Ez automatizmus, amit nem tudsz kikapcsolni. Azt is tudjuk, hogy sokkal hamarabb sorolunk fel magunkról negatív tulajdonságokat és sokkal többet, mint pozitív erényeket. Írd össze tehát: Milyen belső értékeid vannak? Néhányat talán örököltél, mint például az olvasás, tanulás iránti szenvedély, e mellett akad olyan is, amelyet te magad sajátítottál el, például szorgalom, kitartás. Kedves, figyelmes vagy? Meghallgatod a másikat? Belső erőd van, ami mindenen átsegít, és akár másnak is tudsz belőle adni? Derűvel szemléled a világot, meglátod a jót?

Ez csak néhány olyan belső érték, amelyekre érdemes odafigyelned és tudatosítanod magadban, hogy ezek bizony benned vannak. Hidd el, sokat fognak lendíteni az önbizalmadon és az önbecsüléseden, hogy ezeket tisztán látod!

 

2) Sikerek, eredmények

Értek már kudarcok? Olyan projektek, amelyeket félbehagytál? Párkapcsolat, ami nem sikerült? Fordítsuk meg! Ahogy az előbb is láthattad, hamarabb jut eszedbe, mennyi mindent szúrtál el, ám most nézd meg, mit tanultál! Hány iskolát végeztél el, hogy jobb legyél? Mennyi életből vett tapasztalatod van? Mennyi mindent éltél meg? Kipróbáltad a kertészkedést? Esetleg szerveztél egy tanfolyamot vagy kurzust? (Igen, de alig jöttek, a növény nem élte túl és társai…) Sorolhatnád, de akkor is megvetted az eszközöket, végigcsináltad, megszervezted, összeállítottad a képzést. Nézd meg, mit sikerült elérned! Milyen eredményeid vannak? Nemcsak a legnagyobbak, hanem a kisebbek is számítanak! Ezek abban fognak Téged támogatni, hogy meglásd a befektetett munkád eredményét, bátrabban bele merj vágni új kihívásokba!

 

3) Támogató környezet

A következő nem más, mint azok, akik körbevesznek. Biztosan ismered a mondást:

„ Annak az 5 embernek az átlaga vagy, akikkel a legtöbb idődet töltöd.”

Jim Rohn idézetét milliónyi helyen megtalálhatod az internet berkein belül is, de szájról szájra is éppúgy terjed. Szóval a kérdés adott: Te kikkel töltöd az időd? Kire hallgatsz? Kitől kérsz tanácsot magánéleti, és kitől üzleti téren?

Írd össze kérlek, hogy kikkel találkozol/hívod fel/chatelsz rendszeresen! Mennyiben van hatásuk Rád? Rendezd akár sorrendben is azt, hogy téged mennyire befolyásol az, ahogy ők látják a világot.

Ki-betekintő az önbizalom és az önbecsülés témakörébe

Itt álljunk meg egy pillanatra. Ha az előző kérdéseket becsületesen és őszintén megválaszoltad, akkor látod a saját valód, értékeid, eredményeid. E mellett azt is, hogy az a környezet ott van-e melletted. Nézd át a listád, hogy a sikereidnél is ott voltak? A kétségeidnél, és ismerik-e az értékeid?

Ez már csak azért is fontos, hiszen az önbizalom és önbecsülés alappillére a valódi én, a helyes énkép, ennek pedig ezek is lényegi elemei.

 

4) Önfelértékelő automatizmusok

Még mindig nincs vége! Ez a pont arról szól, hogy hogyan reagálsz bizonyos helyzetekben? Milyen reakcióid vannak? Ahogy automatikusan negatívat tudunk gondolni, stresszelünk, félünk, úgy például van-e olyan automatizmusunk, ami a jót feltételezi? Nézd végig egy napod, hogy telik, és figyeld meg önmagad! Először azt, hogy jót feltétezel-e a másikról egy helyzetben, aztán saját magadat is! Másik emberre elsőre talán könnyebben rálátsz, hogyan gondolkodsz, mi a véleményed, de utána érdemes azt is megnézned, te hogyan cselekednél, milyen „előítéleteid”, meglátásaid vannak a másikra és magadra vetítve is!

Hogyan tudnád a meglévő negatív leértékelő automatizmusokat önfelértékelővé tenni?

 

5) Felelősségvállalás önmagadért

Szépen gyarapszik a lista, ám a lényeg, a kulcs ez a pont. FELELŐSSÉGVÁLLALÁS. A szó, amit elvben szeretünk, gyakorlatban már kevésbé. Te mersz önmagadért, tetteidért, gondolataidért, eredményeidért felelősséget vállalni? Elismerni, hogy azok vannak, a tieid? Nézd végig életed különböző területeid akár az Életkerék alapján:

  • Család és barátok
  • Spiritualitás
  • Karrier és anyagiak
  • Szórakozás és feltöltődés
  • Természet és környezet
  • Személyes fejlődés
  • Egészség
  • Párkapcsolat

Ne a klasszikus százalékos arányban jelöld meg, hanem csak írd le: Szeretnék (jobb) párkapcsolatot? Teszek érte? Felelősséget vállalok azért, ahol ebben tartok, teljes mértékben? Ugyanez igaz például egészség területén: mozognom kellene, több zöldséget enni – felvállalom, hogy nem ezt teszem, vagy csak minimálisan? Vagy épp ez a terület teljesen rendben van?

Nézd végig, és szembesítsd magad! A belső, azonnal beugró kérdésre a válasz: Nem, ez nem könnyű, viszont, ha végigvitted az előző pontokat, akkor látod, hogy mik azok a belső tulajdonságok, erények, értékek, sikerek, amelyek mindig ott vannak számodra, ha elbizonytalanodnál, e mellett azt is tudod mostanra, kikre számíthatsz. Ezzel pedig máris elindultál azon az úton, hogy magabiztosabb legyél, és növeld önbecsülésed, önbizalmad.

Ha pedig még bátrabb vagy, esetleg most indulsz el ezen az úton, akkor a PersonalGuide viselkedéselemzés azonnal megmutatja a legerősebb pontjaid és azt is, ahol érdemes fejlődnöd, mindezt cselekvési tervvel ötvözve, így itt is konkrét lépésekkel tudsz tervezni.

Olvasd el a cikk 2. részét is: Növeld az önbizalmad és önbecsülésed 5 lépésben! 2. rész

Ahhoz, hogy minél jobban megismerd magadat, ajánlom figyelmedbe a Nézz szembe önmagaddal könyvemet!

önfejlesztő könyv

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: