fbpx

Az előző cikk gyakorlatközpontú folytatása, amelyben még 5 lépést mutatunk ahhoz, hogy még jobban növelhesd az önbizalmad és az önbecsülésed. Válj egyre magabiztosabbá és önazonosabbá az alábbiak által. A korábbi listád vedd elő, és folytasd!

 

Így folytasd az önbizalmad és az önbecsülésed növelését

Elérkeztünk egy újabb részhez, ez pedig azért fontos, mert elsőre sok lett volna, ha egyben elvégeznéd a gyakorlatokat, így javasoljuk, hogy a két cikket külön olvasd, adj időt magadnak az egyes pontok átgondolására és az „ötösök” kivitelezésére. Nézzük a következőket, amelyek már kifelé is tekintenek, így látni fogod, hogy nem kell feltétlen csak magadra számítanod.

 

1) Tudatosság fejlesztése – tudatosan!

Az a mondás önismereti körökben, hogy: „Ha egyszer belevágsz, sosincs vége…”, és ez bizony tényleg így van. Ha az előző részben felelősséget vállaltál önmagadért (ha még nem olvastad, érdemes az első résszel kezdened), akkor látni fogod, hogy rengeteg mindent szeretnél változtatni, fejleszteni. Itt pedig nagyon fontos, hogy ne ess abba a hibába, hogy mindent, de most rögtön! A sok szék közül a pad alatti parketta alá fogsz esni, viccen kívül. Az eddig összeírtak tükrözni fogják számodra azt, ami elsődleges, és azt is, ami nagy erőfeszítést igényel. Úgy próbálj meg elindulni ezen az úton, hogy az ténylegesen kivitelezhető legyen, számodra is, és a jelenlegi életeddel kompatibilis. Ha szükséged van ebben szakértő segítségére, akkor ne habozz kérni! (A PersonalGuide Szakértői az elemzés kapcsán állnak rendelkezésedre!)

A legfontosabb, hogy ha kis lépésekben is, de lépj rá arra az útra, ahol felvállalod értékeid, erősségeid, és ezeket fejleszted, a gyengeségeid kiküszöbölöd, abban az ütemben, ahogy azt tudod, de azt megteszed magadért minden egyes nap.

 

2) Dicséret

Talán nem is gondolnád, de ez az egyik legnehezebb cselekvés, amit nagyon nehezen engedünk meg magunknak, de egyébként kifelé, másoknak is. Szóval: dicsérj! Te mikor dicsértél utoljára? Kit és miért? Elő a listát, és írd fel ezt is! Itt ismét érdemes a korábbiakra támaszkodnod: értékeled az eddig elért eredményeid? És másokét? Ha te örömet adsz, és dicsérsz, úgy az neked is jó érzést fog okozni, és meglátod, mennyi pozitívum van másokban és magadban is. Tudod fogadni és adni a dicséretet?

 

3) Részcélok

Ha pedig az első részben ott voltak a sikerek, úgy érdemes meglátnod, hogy egy többéves tanulmány minden egyes félévét és évét is elvégezted. Ezt is összeírtad? A változás egy folyamat, amit azért érdemes tudatosan kezelned, mert egy nap is 24 órából áll, és mindannyiunk energiája is véges. A családunkra is időt fordítunk, figyelünk másokra, a munkahelyünkre, és így lényeges, hogy azon célok, amiket kitűzöl akár a változás zászlajára, részenként is meg legyenek határozva. A részcélok pedig részeredményeket, és részsikereket is jelentenek!

 

4) Jövőkép

Szinte adja magát ez a pont: van jövőképed? Mit jelent számodra a szó: jövőkép? Mit szeretnél elérni, s az mennyire a sajátod (vagy esetleg másoktól hozott cél)? Ha figyelsz, tényleg érdemes az előzőekre támaszkodnod, hiszen már az apró lépéseket és azokat is végigvettük, akik segíthetnek, támogatnak téged és azt is, hogy te magad milyen erősségekkel rendelkezel. Sőt, a gyengeségek ismerete éppoly fontos, hogy tudd, hová helyezd a fókuszod, és hová ne pazarolj energiát.

 

5) Önismeret még

Lehet, hogy már az első pont is ezt tartalmazza, és mégsem. Míg ott azt hangsúlyoztuk, hogy tudatosan (némiképp megtervezve) tedd meg lépéseid, itt most azt javasoljuk, hogy a mostanra terjedelmes listád alapján még inkább kezdj el azzal foglalkozni, ahol fejlődhetsz, ami esetleg hiányos, amit még erősítenél! Ennek kulcsa pedig az önismeret! Nemcsak a kezdeti lépésekben, hanem már „úton lévőként” is hasznodra és segítségedre lesz, ha folyamatosan fejlődsz, tanulsz. Az út folyamatos, és a lényeg, hogy mindezt a lehető legboldogabban tehesd meg!

Ha szeretnél szembenézni önmagaddal, a PersonalGuide viselkedéselemzés azonnal megmutatja a legerősebb pontjaid és azt is, ahol érdemes fejlődnöd, mindezt cselekvési tervvel ötvözve, így itt is konkrét lépésekkel tudsz tervezni.

 

További olvasmányok:

Önbizalom növelés 7 módszere

3 egyszerű tipp, amely segít az önbizalomépítésben

 

Ahhoz, hogy minél jobban megismerd magadat, ajánlom figyelmedbe a Nézz szembe önmagaddal könyvemet!

önfejlesztő könyv

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: