fbpx

Önbizalom növelés? Manapság a csapból is az folyik, hogy legyünk határozottak, bátrak, merjünk kilépni a komfortzónánkból, álljunk ki önmagunkért. Ugyanakkor egy olyan világban, ahol igazából csak a tökéletes az elfogadható, koránt sem biztos, hogy akkora önbizalommal rendelkezünk, hogy minderre képesek legyünk…

Szinte biztos, hogy elhagyta már a szádat a következő mondatok valamelyike: „Ez nekem nem megy.”, „Ezt nem nekem találták ki.”, „Másoknak bezzeg elsőre sikerült.”. Mikor ezeket kimondtad, nagy eséllyel hátat fordítottál az adott cselekvésnek, talán nem is próbálkoztál tovább soha többet. Pedig lehet, hogy a harmadik, negyedik, vagy a tizedik nekifutásra sikerült volna. Az, hogy tovább próbálkozol valamivel, addig, amíg az sikerül, nem csak a kitartáson múlik, hanem az önbizalmadon is. Azon, hogy el tudod hinni magadról, hogy képes vagy rá.

A közösségi médiában folyamatosan elárasztanak minket a tökéletesebbnél tökéletesebb fotókkal, melyek azt sugallják, hogy a mi életünk még mindig nem elég jó, mert nem mozgunk eleget, nem járunk havonta nyaralni és nem a legújabb BMW-vel járunk. Állandóan olyan ingereket kapunk, melyek azt sugallják, hogy valamiben nem vagyunk elég jók. Nem is csoda, hogy ezek után nincs elég önbizalmunk, hogy kiálljunk magunkért, vagy hogy belevágjunk valami teljesen újba, azaz kilépjünk a komfortzónánkból.

De mégis mit csinálnak azok, akiknek láthatóan rengeteg önbizalmuk van?

A válasz nagyon egyszerű: Dolgoznak rajta. Mégpedig folyamatosan.

 

Hogyan kezdj neki? Hogyan növeld az önbizalmat? Mire figyelj?

 

1 . Tedd fel magadnak a kérdést, hogyan viselkedne az ideális éned?

Ha olyan szituációban találod magad, amikor nem mersz valamit megtenni, mindig tedd fel magadnak a kérdést: „Mit csinálna most az ideális énem, az az ember, akivé szeretnék válni?” Miután ez megvan, válaszolj a feltett kérdésedre és cselekedj annak megfelelően. Így nemcsak, hogy előbb-utóbb azzá az emberré válsz, aki lenni szeretnél, de az önbizalmad is nagymértékben javulni fog.

Tipp: Ezt a kérdést írd le egy cetlire és ragaszd ki jól látható helyre, hogy mindig előtted legyen! Például: hűtőre, munkahelyen monitorra, jegyzetfüzetre stb..

 

2 . Ne hasonlítgasd magad másokhoz!

Nagyon alapvető szabály és biztos sokszor is hallottad már. Ha valamibe belefogsz, mindig saját magadhoz mérten viszonyíts. Attól, hogy valaki jobb nálad egy területen, nem jelenti azt, hogy Te bármivel is kevesebb lennél. S azt sem jelenti, hogy Neked akkor már próbálkozni sem kell. Különben sem tudhatod, hogy a másik mióta csinálja azt, amit Te épp most kezdesz. Lehet, hogy nem fog sem elsőre, sem másodjára sikerülni. De lehet, hogy tizedjére sem. Próbálkozz és majd menni fog. Utólag pedig büszke leszel magadra, hogy sikerült, hogy elérted, hogy megdolgoztál érte, ezáltal az önbizalmad is nő.

 

3. Nézz szembe a legnagyobb félelmeddel!

Tégy meg egy olyan dolgot, amitől borzasztóan félsz! Lehet ez bármi: bungee jumping, előadást tartani nagyközönség előtt vagy elmenni egyedül egy tánctanfolyamra. Ha ezen sikerül túl lendülnöd, azt fogod érezni, hogy most már nem állhat semmi sem az utadba, s simán bele fogsz menni olyan dolgokba, amitől kevésbé félsz.

 

4. Ünnepeld meg a sikereidet!

Fontos, hogy saját magunk is elismerjük, ha jól teljesítünk az életünk egy-egy területén. Állj meg egy pillanatra, veregesd vállon magad és légy büszke! Koccints a barátokkal, jutalmazd meg magad!

 

5. Foglalkozz magaddal!

Mitől is lenne önbizalmad, ha nem érzed magad jól a bőrödben? Igen! Menj el edzeni, egyél egészségesen, s szánj időt arra, hogy „tetsszél saját magadnak”. Ha azon múlik, menj el kozmetikushoz, vagy változtass az öltözködéseden. Mindez akkora plusz energiát fog Neked adni, hogy semmi nem fog tudni megállítani. Ép testben, ép és egészséges önbizalom.

 

6. Segíts másokon!

Amikor valakinek segítesz, olyan pozitív energiák szabadulnak fel, melyet nehéz mással pótolni. Segíteni sokféleképp tudsz: segíts egy ismerősnek például megszervezni egy házibulit, segíts a gyerekednek az angol háziban vagy segíts az új kolléganőnek az egyik feladatban.

Ilyenkor érzed azt leginkább, hogy megérte az eddigi befektetett munkád, mert képes voltál valakinek átadni a már megszerzett tudást.

 

7. Vedd magad körbe pozitív emberekkel!

Ezek az emberek fognak Téged igazán támogatni. Ha előállsz egy lehetetlennek tűnő ötlettel, nem fog visszahúzni. Nem fog felesleges kérdéseket feltenni, azt pedig végképp nem mondja majd, hogy Neked ez nem fog menni. Ha ilyen emberek vesznek körül, ők képesek lesznek elhitetni Veled, hogy igenis képes vagy rá, meg tudod csinálni, mely szintén óriási önbizalom löket lesz számodra!

 

Önbizalom növelés összefoglalása:

Az önbizalom nem egy velünk született tulajdonság. Az önbizalom a siker egyik mellékterméke, melyért folyamatosan dolgozni kell. Szerencsére az önbizalmad többféle módon tudod építeni:

  • Mikor nehéz szituációba kerülsz, képzeld el, hogyan reagálna az ideális éned, s cselekedj ennek megfelelően!
  • Mindig a saját szintedhez viszonyítsd az eredményeidet, ne másokéhoz!
  • Gondold át, hogy mi a legnagyobb félelmed az életben, s menj vele szembe! Tedd meg, próbáld ki, vagy mondd ki!
  • Ha sikerélményed van, ne sajnáld az időt az ünneplésre. Ez a Te érdemed, élvezd ki a gyümölcsét kellőképpen!
  • Törődj magaddal, hogy jól érezd magad a bőrödben!
  • Segíts annak, aki rászorul! Ha az illető nem is, de az önbizalmad hálás lesz érte!
  • Kerüld a negatív gondolkodású embereket az életedben! Biztos lehetsz abban, hogy ők nem fogják táplálni az önbizalmad!

 

Ajánlom még figyelmedbe a következő cikket is: Növeld az önbizalmad és önbecsülésed 5 lépésben! 1. rész!

 

(Cikk szerzője: Kemenczés Nikolett )

önfejlesztő könyv

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: