fbpx

Alapvető tévhit, hogy az önbizalom egy velünk született dolog. Az igazság azonban az, hogy a mindennapos tapasztalatainkon keresztül folyamatosan fejleszthető és építhető. Még akkor is, ha úgy gondolnánk, nem vagyunk képesek erre. És hogy hogyan?

Ebben a bejegyzésben megmutatjuk azt, mit is jelent pontosan az önbizalom, miért fontos, hogy rendelkezzünk vele, és néhány tippet is hoztunk annak érdekében, hogy a mindennapok folyamán hatékonyan építhessük saját önbizalmunkat.

 

Tulajdonképpen mi az önbizalom?

Az önbizalom nem más, mint egyfajta képesség. Megmutatja azt, hogy mennyire vagyunk tisztában a pozitív tulajdonságainkkal és képességeinkkel, és hogy mennyire tudjuk értékelni saját magunkat. Sokan egy velünk született dologként tekintenek rá, azonban az önbizalom kialakulása és megerősödése a folyamatos tapasztalás eredménye.

Ha saját eredményeink és képességeink bizonyítéka képes legyőzni negatív önérzetünket, az a megfelelő mértékű önbizalom legnyilvánvalóbb jele. Egyesek számára ez könnyen megy. Mások azonban küzdenek azzal, hogy megértsék, hogyan tehetnének szert nagyobb önbizalomra.

Ami pedig fontos, hiszen az önbizalom a siker legfontosabb kulcsa az egyén életében. Ha nem bízunk eléggé magunkban, nem tudunk megfelelő döntéseket hozni, és nem haladunk egyről a kettőre. Éppen ezért most mutatunk néhány egyszerű tippet azok számára, akik szeretnének magabiztosabbá, céltudatosabbá, ezáltal pedig sikeresebbé válni.

 

Az önbizalomépítés alapja: legyünk önmagunk legjobb barátai

Életünk egyik legfontosabb viszonya az önmagunkkal való kapcsolat. Hiszen, ha jobban belegondolunk, önmagunktól egyetlen pillanatra sem tudunk elszakadni. Éppen ezért fontos, hogy elfogadjuk saját személyiségünket és szeressük magunkat. Hogy önmagunk legjobb barátai legyünk.

Az önmagunkkal szembeni negatív gondolkodás ugyanis a tett és a siker legnagyobb ellensége. Ha nem hiszünk abban, hogy képesek vagyunk valamire, az sokkal nagyobb probléma, mintha egy próbálkozásunk kudarcba fullad. Utóbbi esetben tanulhatunk a hibáinkból, míg előbbi esetben csak ábrándozhatunk arról, hogy mi lett volna, ha.

 

Képességek és gyengepontok: legyünk tisztában önmagunkkal

A magabiztos emberek szeretik magukat és tisztában vannak a képességeikkel. Azonban képesek elfogadni azt is, hogy nem tökéletesek. Nem tudnak, nem tudhatnak mindent, hiszen mindig van hová fejlődni, mindig van mit tanulni. A siker érdekében pedig néha nem szégyen segítséget kérnünk másoktól.

A magabiztos ember tehát a látszat ellenére nem csak az erősségeivel és az eredményei értékével, de a gyengeségeivel is tisztában van. Azokra azonban nem olyasfajta gyengepontként tekint, melyek sebezhetővé teszik. Sokkal inkább lehetőségként kezeli őket és törekszik a folyamatos fejlesztésükre, megerősítésükre.

 

Pozitív kapcsolatok: keresd az inspirációt

Mivel az ember társas lény, így egyértelmű, hogy szükségünk van szociális kapcsolatokra. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy kikkel vesszük magunkat körbe a mindennapokban. A közeg, amelyben mindennap létezünk, mozgunk, nagy hatással van arra, hogyan gondolkodunk a világról és önmagunkról. Éppen ezért fontos, hogy a lehető legtöbb pozitív, inspiráló emberrel próbáljunk meg kapcsolatot építeni és fenntartani.

A mondás is úgy tartja, hogy “madarat tolláról, embert barátjáról”, ami azt jelenti, hogy a kapcsolataink alapvetően határozzák meg személyiségünket. Az ösztönző hatású, pozitív személyiségek társaságában egyértelműen nagyobb lesz az önbizalmunk is, míg a negatív hatású, demotiváló emberek visszahúznak minket és gátolnak a kiteljesedésben. Éppen ezért, ha egy mód van rá, érdemes kerülni őket.

 

További ajánlott olvasmányok:

Növeld az önbizalmad és önbecsülésed 5 lépésben! 1. rész

Növeld az önbizalmad és önbecsülésed 5 lépésben! 2. rész

Önelfogadás

Önbizalom növelés 7 módszere

 

 

Ahhoz, hogy minél jobban megismerd magadat, ajánlom figyelmedbe a következő könyvemet!

mindenki másképp boldogul című könyv

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: