fbpx

A válás életünk egyik legnagyobb kihívása, ami mély érzelmi és életvitelbeli változásokat hoz magával. Habár fájdalmas és nehéz időszak, az első sokk után javasolt az energiánkat a személyes fejlődésre fókuszálni. Az élet ezen fordulópontján nemcsak az önismeretünk mélyülhet el, hanem esélyt kapunk arra is, hogy új irányt adjunk életünknek, és egy boldogabb, teljesebb jövőt építsünk magunknak.

Ebben a cikkben röviden áttekintjük, hogyan lehet a válás utáni időszakot nem csak túlélni, hanem arra is használni, hogy magabiztosabb és boldogabb életet alakítsunk ki az újrakezdéshez. Ne felejtsük el, hogy az újrakezdés nem csupán a múlt lezárása, hanem egyben egy új fejezet nyitánya is.

 

Az első lépés válás után, talpra állni érzelmileg

A válás után a legfontosabb és legnehezebb lépés a válás érzelmi feldolgozása. A válás után talpra állni csak akkor lehetséges, ha ezen a lépésen maradéktalanul végig mentünk.

A válás egyfajta gyászfolyamat, és ugyanolyan stációi vannak, mint egy szeretett személy halála utáni gyásznak. Tagadás, harag, alkudozás, depresszió és elfogadás. Előfordulhat hogy valakinél nem mind az öt szakasz jelenik meg, de a végeredmény mindig az elfogadás kell hogy legyen. Enélkül nem állunk készen az újrakezdésre.

A válás feldolgozásához elengedhetetlen a megfelelő támogatás, egyedül végigmenni ezen az úton sokkal megterhelőbb és sokkal tovább tart. A családtagok és közeli barátok érzelmi támaszt nyújthatnak. Ehhez fontos, hogy nyíltan kommunikáljunk velük érzéseinkről, osszuk meg velük gondolatainkat.
Kérhetjük coach vagy pszichológus segítségét is! A szakemberrel való beszélgetés segíthet a válással kapcsolatos érzelmeink mélyebb megértésében és ezáltal a feldolgozásában is. Objektív szemszögből tud támogatást nyújtani, és segíthet a gyógyulás folyamatában. (Ez is hasznos lehet: Mentális segítséghez hogyan válasszak segítő szakembert?)

Mentális egészségünk megőrzéséhez próbáljunk ki különféle relaxációs technikákat, mint például a meditáció és jóga. Ezek segítenek csökkenteni a stresszt és javítják az általános közérzetünket. A különféle kreatív tevékenységek, mint például a rajzolás, festés, fafaragás lehetőséget adnak kifejezni és feldolgozni érzelmeinket. Naplóírással, vagy csak a gondolataink papírra vetésével jobban megismerhetjük önmagunkat és jövőbeli céljainkat. Segít rendszerezni gondolatainkat és érzéseinket.

Mindemellett fontos, hogy a fizikai egészségünkre is figyeljünk. A rendszeres testmozgás, egészséges táplálkozás és az elegendő alvás nagymértékben hozzájárul az érzelmi stabilitásunkhoz. Ne feledkezzünk meg róluk!

A válás érzelmi feldolgozása időigényes és mindenki számára egyéni folyamat. A fenti lépések és stratégiák segíthetnek abban, hogy a válás után megerősödve, új perspektívával, céltudatosabban lépjünk tovább. Az érzelmi gyógyulás a válás utáni újrakezdés alapja, és lehetőséget teremt arra, hogy egy boldogabb és teljesebb életet építsünk.

 

Válás után új élet önismeret-fejlesztéssel

válás után új élet

A válás utáni időszak kitűnő lehetőség arra, hogy mélyebben megismerjük önmagunkat. Az önismeret-fejlesztés segít abban, hogy tudatosabban építsük fel új életünket, és megtaláljuk a belső egyensúlyt és boldogságot. Ezzel tudjuk megteremteni a biztos alapot egy későbbi párkapcsolatnak is. Íme néhány tipp az önismeret-fejlesztéshez válás után.

 

Viselkedésünk elemzése

A válás utáni önismeret első lépése a múltbeli tapasztalatok és a jelenlegi helyzet alapos elemzése. Tekintsünk vissza a házasságunkra és vizsgáljuk meg, mi működött jól és mi nem. Milyen hibákat követtünk el? Mit tanulhatunk ezekből? Mik voltak a kapcsolat erősségei? Gondoljuk át, milyen érzelmeket éltünk át a válás kapcsán és hogyan reagáltunk az ezekből fakadó helyzetekre.
Ezek az önreflexiók segítenek megérteni saját viselkedésünket és döntéseinket. A PersonalGuide teszt által kimutathatóvá válik, ami benned van. Felismered és megérted saját működésed, reakcióid, valamint egy cselekvési tervet kapsz ahhoz, hogy az erőforrásaid felfedezve és azokra támaszkodva pozitív irányú változást indíts el az életedben!

 

Személyes célok meghatározása

Az önismeret-fejlesztés fontos része a célok kitűzése és azok megvalósítására való törekvés. Határozzunk meg rövid és hosszú távú célokat. Döntsük el, mit szeretnénk elérni a következő hetekben, hónapokban és években. Ezek a célok lehetnek személyesek, például egészségesebb táplálkozás, vagy szakmaiak, mint egy új skill elsajátítása.

A nagyobb célokat bontsuk le kisebb, könnyebben megvalósítható feladatokra. Ez segít a fókusz megtartásában és a haladásban, ezen kívül biztosítja a folyamatos sikerélményt is.

A célokat és a megvalósítási tervet feltétlenül írjuk is le, ne csak gondolkozzunk rajta. Készítsünk konkrét terveket az egyes célok elérésére, ez segít az új szokások kialakításában, a mindennapi rutin javításában.

 

Új érdeklődési körök felfedezése

A válás utáni új élethelyzet egyben kitűnő lehetőség új dolgok kipróbálására, az érdeklődési körünknek megfelelő hobbik elkezdésére.

Próbáljunk ki új hobbikat, vagy akár visszatérhetünk régi, gyerekkori szenvedélyekhez is. Legyen szó festésről, kertészkedésről, keresztrejtvény fejtésről, sportolásról vagy utazásról, az új tevékenységek segítenek újra felfedezni önmagunkat.

Tanuljunk valami újat, képezzük magunkat! A tanulás serkenti a mentális fejlődést és önbizalmat ad. Vegyünk részt tanfolyamokon, olvassunk könyveket, vagy iratkozzunk be egyetemre, online kurzusokra.

Az önismeret-fejlesztés nem csupán a válás utáni gyógyulás része, hanem kulcsfontosságú eleme az új életünk kialakításának is. Azáltal, hogy mélyebben megismerjük önmagunkat, erősebbé és magabiztosabbá válunk.

 

Válás után új kapcsolat

válás után új kapcsolat

Válás után az önbizalmunk romokban, nem hiszünk abban, hogy bárkinek is kellenénk, bárkiben is megbíznánk. Még nehezebb válás után új kapcsolat gyerekkel, hiszen ilyenkor mindenki meg van győződve róla, hogy gyerekkel új párt találni szinte lehetetlen! Sokszor ez annyira foglalkoztatja az elváltakat és annyira zavarja őket, hogy az eredeti problémájukat is teljesen elnyomja ez a kérdés. Hiszen a válást követően, bár sokszor a hátuk közepére nem kívánják az új társat, mégis az az első gondolat, hogy gyerekkel hogy tudnának új életet, új párkapcsolatot kezdeni.

Az első és legfontosabb dolog az, hogy az előző kapcsolatot lezárjuk, és elengedjük. Elengedjük a rossz érzéseket, elengedjünk mindent a korábbi kapcsolatból, hiszen addig, amíg ez az elengedés nem történik meg, addig esély sincs arra, hogy egy új kapcsolatban egészségesen tudjunk létezni.

Ennek ellenére sajnos a tapasztalat szerint nagyon sokan az úgynevezett „kutyaharapást szőrivel” technikát alkalmazzák. Azaz egyik kapcsolatból mennek a másikba, úgy érzik, hogy azzal tudnak majd tovább lépni, hogyha új kapcsolatot létesítenek valakivel. Ezek a kapcsolatok az elején nagyon szenvedélyesen tudnak indulni, tudják pótolni azokat az ingereket, azokat a szavakat, amiket esetleg a korábbi párkapcsolatban már nem kaptunk meg. Viszont idővel előjönnek ugyanazok a problémák, amelyek az előző kapcsolat lezáratlan és feldolgozatlan problémái is voltak. Emiatt nem tud egészségesen működni ez az új kapcsolat sem.

Ezzel visszatértünk a cikk kiindulópontjához, hogy minden válás után az első lépés annak érzelmi feldolgozása és a megfelelő önismereti munka elvégzése. A válás utáni újrakezdés egy hosszú és olykor nehéz út, de minden egyes lépéssel közelebb kerülünk ahhoz, hogy egy boldogabb és teljesebb életet éljünk. Fontos, hogy türelmesek legyünk önmagunkkal, és megéljük a kitűzött céljaink kapcsán elért sikereket, bármilyen kicsik is legyenek és csak akkor kezdjünk új kapcsolatot – akár van gyerekünk, akár nincs – amikor már érzelmileg túljutottunk a válás okozta traumán.

Kövesd a PersonalGuide Facebook oldalunkat!