fbpx

Mindig azt tanácsoljuk, hogy amikor elakadást tapasztalsz az életedben, fordulj szakemberhez és kérj segítséget. Jogosan merül fel benned a kérdés, hogy laikusként hogyan tudod eldönteni azt, hogy egy szakember megbízható-e, megfelelő lesz-e számodra. Ezt fogjuk most körüljárni.

 

A mentális segítségnyújtás alapvető követelményei

Ahhoz, hogy valaki eredményes mentálhigiénés segítséget tudjon nyújtani számodra, az alábbi követelményeknek meg kell felelnie.

 

Megfelelő képesítéssel rendelkezik

Első lépésként nézd meg, hogy az illető szakembernek milyen képesítése, minősítése van. Ha coach-hoz fordulsz, akkor az már egy biztató előjel, ha nemzetközi minősítéssel rendelkezik. Lehet ICF akkreditált vagy AMCC akkreditált coach. Ha ő maga nem rendelkezik ilyen akkreditációval, ellenőrizd le, hogy az iskolának, ahol a tanulmányait végezte, van-e ilyen akkreditációja.

Pszichológus képzési szintek: BA, MA, PhD. Ezen túl a pszichológusok elvégezhetnek módszerspecifikus képzéseket, pl. ha személyiségzavarokkal szeretnének foglalkozni, akkor klinikai szakpszichológusnak kell lenniük, míg gyógyszer felírására pedig csak a pszichiáter képesítés jogosít fel.

 

Minőségirányítási rendszer keretébe tartozik

Annak a coachnak, aki minőségirányítási rendszernek veti alá magát, nemzetközi szervezetek által meghatározott etikai irányelveknek kell megfelelnie. Ez a gyakorlatban az jelenti, hogy biztosan nem fog átlépni határokat, nem fog olyan eseteket vállalni, ami meghaladja az ő kompetenciáit.

Például ha egy coach egyéniben dolgozik valakivel, párterápiát már nem fog vele vállalni, hiszen az életének egy szeletére már rálátása van, etikátlan lenne a párjával szemben, ha ebben a helyzetben foglalkozna a párkapcsolatukkal. Ilyen esetben a coach javasol számukra egy másik, megfelelő kollégát, aki pártatlanul és előzmények nélkül tud velük együtt dolgozni.

 

Fontos, hogy működjön a kémia

Segítő szakember választásakor fontos, hogy működjön a kémia, legyen egy alapvető egyetértés és bizalom. Ha ez nincs meg, az nem jelenti azt, hogy az illető rossz szakember. Egyszerűen csak nem passzol össze a személyiség, a habitus. Ilyenkor jobb minél hamarabb tovább lépni és megkeresni azt a szakembert, aki számunkra a legideálisabb.

Éppen ezért van olyan pszichológus, coach aki csak előzetes telefonos beszélgetés után vállal ügyfelet, mert ez alatt a beszélgetés alatt már képes eldönteni, hogy tud-e, illetve szeretne-e az illetővel együtt dolgozni.

 

Olcsó húsnak híg a leve

Nem attól lesz valaki jó szakember, mert alacsony az óradíja. Egy jó szakember sosem olcsó. Hidd el, jobban megéri számodra anyagilag is, ha egy drágább, de eredményesen dolgozó szakembernek fizetsz, mintha egy olyannak aki keveset kér, de sehova sem jutsz vele.

 

Elérhetőek róla az alapvető információk

Legyen egy honlapja, ahol utána tudsz nézni a képzéseinek, etikai irányelveinek.

Mindig nézd meg, hogy az adott coach-nak, pszichológusnak vannak-e ajánlásai, illetve azok mennyire életszagúak, hihetőek.

Egy jó coachnak, jó pszichológusnak vannak határai, amikkel tisztában van és ezt világosan kommunikálja is. A honlapján feltünteti, mi az a terület amivel foglalkozik, és melyek azok a területek, amiket nem vállal el.

 

Kiktől ne kérj mentális segítséget

mentális segítség kérése

 • Aki nem tartja be a határokat. Nem figyel rád, nem hallgatja meg amit mondasz, megmondó emberként viselkedik. Tudja mi neked a jó és azt akarja elérni, hogy tedd meg, amit ő mond neked.
 • Aki magáról beszél. Nem rád kíváncsi, nem figyel rád, hanem helyette magáról beszél. Esetleg ítélkező, bíráló megjegyzései vannak.
 • Akivel nem haladtok. Hiába jársz hozzá rendszeresen, úgy tapasztalod semmi változást nem értél el az életedben, csak egy helyben toporogsz.
 • Akinél nem érzed magad biztonság. Nincs bizalom és nyitottság köztetek. Ezek hiányában a közös munka nem lehet eredményes.
 • Aki túlzott biztosítékokat ígér. 100%-os garanciát vállal arra, hogy megoldja a problémádat és egy csettintésre megváltozik minden, ha vele dolgozol.
 • Akinek nincs meg a képesítése. Nincs meg a megfelelő képesítése arra, hogy emberek mentális egyensúlyának megteremtésén dolgozzon. Sajnos előfordul olyan, hogy valaki átesik egy nehéz élethelyzeten és mivel azt sikeresen megoldotta, ezért onnantól kezdve coach-nak hívja magát és elkezd tanácsokat osztogatni. Az ilyen embereket nagy ívben kerüld el!
 • Aki nem tartja be a titoktartást. A titoktartás egy olyan fontos etikai szabály, amit ha a coachod, pszichológusod nem tart be, az  bizony nagyon nagy hiba.
 • Aki tiszteletlen. Egy segítő szakembernek mindig meg kell adnia az alapvető tiszteletet. Például ha az ülésekre rendszeresen késve érkezik, az nagyfokú tiszteletlenség.
 • Aki túlzottan barátságos. Hallottunk már olyan esetről, mikor a pszichológus és a páciens személyisége annyira klappolt, hogy az ülések végén együtt mentek el sörözni. Emiatt a munkakapcsolat átfordult barátságba, és a munkát már nem tudták folytatni egymással.
 • Akinél információhiányt tapasztalsz. A szakembernek mindig tájékoztatnia kell téged a haladásodról, a közösen elért eredményekről.
 • Aki mindenhez ért. Azonnal legyen gyanús, ha egy segítő szakember mindenhez ért, mindent tud, mindent vállal.
 • Akinél fontosabb a külcsín mint a belbecs. Nagyon szép, csilli-villi honlapokat lehet találni az interneten, de sajnos nem egyszer előfordult már, hogy valaki coach-nak, pszichiáternek nevezte magát, azonban semmilyen papírt, képesítést nem tudott erről felmutatni.

Nagyon fontos, hogy mentálhigiénés segítő szakember választásakor figyelembe vedd a fenti szempontokat, így elkerülheted a csalódást, a feleslegesen kidobott pénzt. Ügyelj arra, hogy megfelelő képesítéssel és jó ajánlásokkal rendelkező szakembertől kérj mentális segítséget.

Mentálhigiénés segítő szakember választásakor fontos szem előtt tartani, hogy egy szakember sem vállalhatja felelősséget azért, hogy veled mi fog történni. A legnagyobb munkát neked kell végezni mind coachingban, mind pszichológiai ülésen.

Egy jó segítő látja benned a potenciált a változásra. Látja benned, mit érhetsz el. Azonban nem ő változtat meg, azt neked kell elérned, az energiát neked kell beletenned.

Egy jó segítő el tudja képzelni azt, hogy te megvalósítod azt a változást, ami által sikeresebb leszel, magasabb önértékelésed lesz, tudsz majd delegálni, képes leszel határokat húzni, nemet mondani, stb. Megelőlegezi ezt a jövőt neked, és segít az ennek eléréséhez vezető utat végigjárni.

Kövesd a PersonalGuide Facebook oldalunkat!