fbpx

Eljön az az idő életünk során, amikor az önismeret fejlesztése, és ezen belül is az önbecsülés visszaszerzése, újjáépítése, helyreállítása, növelése iránti igény megfogalmazódik valakiben. Mennyi mindent lehet kezdeni az önbecsüléssel igaz? Attól függ, ki milyen szinten birtokolja jelenleg az önbecsülést.

A változás lehetséges. De hogyan is fogjunk hozzá az önbecsülés fejlesztéséhez?

Az önbecsülés jelentősége, hogy tisztában vagyunk képességeinkkel, bízunk azokban, és abban, hogy képesek vagyunk tanulni, megfelelő döntéseket hozni, hatékonyan reagálni a változásokra. Az önbecsülés olyan valóságra alapozott tapasztalás önmagunkról, hogy a siker, az eredményesség, a teljesítmény, vagy a boldogság, szeretet megfelelő, és természetes számunkra. Az élet feletti ellenőrzés képességének érzése. Ha bízunk abban, hogy hatékonyan tudunk gondolkodni, cselekedni, akkor emellett a hit mellett kitartunk akkor is, ha nehéz kihívásokkal szembesülünk. A céljaink elérése ilyenkor gyakrabban sikerül, kevesebbszer vallunk kudarcot. A pozitív tapasztalatok tovább növelik, erősítik az önbecsülésünket, ezután többet várunk el magunktól. A kapcsolataink is erősödnek.

A magas önbecsülés önmagában nem teszi problémamentessé az életet, mert ezek az emberek is lehetnek pl. túlterhetek, szorongók

Az önbecsülés megerősítése nem gyors vagy egyszerű folyamat. Alapvető belső gyakorlatok követésének következménye, amelyek folyamatos elkötelezettséget igényelnek. A fejlesztés során az önismeret múltbeli terepeire is lehetséges, hogy vissza kell térni. A szülőkkel, tanárokkal, munkatársakkal, főnökökkel való kapcsolataink vizsgálata egészen gyerekkortól, a jelenig terjedhet.

 

Az önbecsülés fejlesztésének 3 fő csoportja és 9 kulcsa van:

 

 1. Önmagunkhoz való viszony

 

 • Fogadd el önmagad. Nem szükséges hibátlannak lenni. Vállald hibáidat, és légy kész a változásra.
 • Legyél őszinte magaddal. A leggyakrabban működtetett védőmechanizmusunk a tagadás, hogy mások előtt ne csökkenjen a tekintélyünk. Tagadjuk érzelmeinket, vagy elbagatellizálunk valamit, vagy beletörődünk, hogy á úgysem sikerült volna. Ezekkel hazudunk önmagunknak. Nem vállaljuk a negatív érzéseinket, nem akarunk változtatni (ez van, ez az élet, hozzá kell szokni…). Érd tetten, és ne csapd be magad.
 1. A cselekvéshez való viszony
 • Az önbecsülés karbantartása cselekedeteink útján történik. Változatos tettekre törekedjünk. Cselekvési tervünket váltsuk valóra, ne maradjon meg csak a fejünkben. Pl. halogatott telefonhívás, szakértővé válás egy témában… Kicsitől, a nagyig, minden cselekedet számít.
 • Hallgattasd el a belső kritikus hangot, űzd el az önkorlátozó gondolatokat. Vegyünk róla tudomást, érjük tetten, és kérdőjelezzük meg.
 • Törődj bele a kudarcba. Hiszen a kudarc a siker része. Tanulhatsz belőle.
 1. A többiekhez való viszony
 • Legyél magabiztos. Merd kinyilvánítani a gondolataidat, érzelmeidet, szándékaidat, de közben tarts tiszteletben másokat.
 • Legyél empatikus. Hallgass meg másokat, és érezd át az ő szempontjaikat is. Igyekezz azokat megérteni, és tiszteletben tartani. Így közel kerülhetsz másokhoz, és elnyerheted a tiszteletüket. A saját érdekeidet ne téveszd szem elől!
 • Fogadd el a környezeted támogatását. Érezd, hogy szeretnek, és segítenek téged. Ne habozz segítséget kérni. Ne csak kérj és siránkozz, hanem kapcsolataid legyenek aktívak. A környezeted nem csak a családból áll, ide tartoznak a kollégák, barátok, ismerősök is. A maga módján mindegyik lehet számodra hasznos.

 

Az önbecsülés fejlesztése

 

Az önbecsülés hat pillére alapvető fontosságú az egészséges önértékelés táplálásához és fenntartásához: a tudatos életmód, az önelfogadás, a felelősségvállalás, az önbizalom, a célirányosság és az integritás.

Ezt egy másik cikkben fejtem ki teljes egészében. Kattints ide, és olvasd el az önbecsülés 3, illetve 6 alappillérét!

 

Az a személy nem tapasztalhatja meg az önbecsülését, aki cselekedetében túl gyakran elárulja a tudatot, a tudást és a meggyőződést – azaz aki integritás nélkül működik.

Az önbecsülés nem ingyenes természeti ajándék. Művelni kell, meg kell keresni. Ez nem szerezhető be úgy, ha egy csókot fújsz reggel a tükörbe, és azt mondod: “Jó reggelt, Tökéletes.” A valóság hamisítása nem utat jelent a mentális egészséghez vagy a hiteles önbizalomhoz, hanem az önbecsülés pont esik tőle.

Amikor lelkiismeretesen, a legjobbakat adjuk egy feladatban, vagy bátran szembenézünk egy nehéz igazsággal, vagy felelősséget vállalunk tetteinkért, vagy felszólalunk, amikor tudjuk, hogy ezt a helyzet indokolja, vagy amikor kiállunk a meggyőződésünk mellett, vagy kitartunk akkor is, ha a kitartás nem könnyű – önbecsülésünk emelkedik. 

A pszichoterápiában az önbecsülésnek a gyermekkori pszichés sebek gyógyításával, az önkorlátozó viselkedési minták megsemmisítésével, a blokkok feloldásával vagy a szorongás semlegesítésével kell kezdődnie. Ez előkészíti a talajt az önbecsülés fejlesztéséhez, növeléséhez.

 

Az önbecsülés idővel az alábbiak gyakorlása során fejleszthető:

 

 • öntudatlanság helyett tudatosság
 • önmeghatározás, nem pedig önmegtagadás
 • felelősségvállalás, és nem passzivitás, alibizés vagy hibáztatás
 • önbizalom, nem pedig az önromboló, önkorlátozó gondolatok
 • célirányosság, nem sodródás
 • integritás, nem pedig az önárulás

 

Segítségedre lehet az úton, a Nézz szembe önmagaddal! önismereti könyvem, melyhez szakértői csapatom tagjával, Nagy Andrea coach-csal készítettünk egy önfejlesztő gyakorlatokat tartalmazó munkafüzetet is, 30 önismeret fejlesztő feladattal, és a coach tippjeivel.

 

önfejlesztő könyv és munkafüzet

 

Ha elakadsz, úgy érzed nem tudsz tovább haladni, segíthet a PersonalGuide® önismereti viselkedési tesztje, és a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoport is.

A viselkedési teszt személyre szabott 15 oldalnyi szöveges kiértékelése 48 órán belül megtörténik, és feltárulnak előtted viselkedésed rejtett automatizmusai. Mit kezdj ezekkel? A személyes cselekvési terv, amit a kiértékeléshez kapsz segítségedre lesz, hogy elindulhass az önismereti fejlődésed útján.

A facebook zárt csoportban olyan emberekkel beszélhetsz, akik szintén az önismeret útját járják. Nem kell magadban, egyedül megküzdened a problémáiddal, az elakadásaiddal. E közösség tagjaként bátran kérhetsz iránymutatást tőlem, és a csoport tagjaitól. Valódi támogatást kapsz.

Védett környezetet tudunk teremteni neked az önismeret mélyebb szakaszaiban is, amikor leveted a pácélod, és védtelenné válsz. Igénybe veheted szakembereink személyes segítő konzultációját, és ha szükséged van rá, a feldolgozás fázisain átsegítsenek. Tudnod kell, hogy a korai elakadások (lásd a gyermekkorba visszanyúló tudattalan berögződések) szükségessé teszik, hogy egyéni konzultáción, segítő szakemberrel folytasd az utad, mert annak feldolgozása nem megy egyedül.

A változás lehetséges. Jegyezd meg, hogy mindig van másik út!

– > Önbecsüléssel kapcsolatos további olvasnivalókat itt találsz!

Cikket írta: Halustyik Melinda

önfejlesztő könyv

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: