fbpx

Alacsony önbecsülés

 

Hogyan vélekedsz saját magadról? Hogyan viselkedsz? Hogyan éled meg a kudarcot és a sikert? A kérdésre adott válaszokból megtudhatod, hogyan értékeled önmagad. Milyen a te önbecsülésed.

Az alacsony önbecsülésű emberek, ha önmagukról kérdezik őket, nem tudnak egyből válaszolni. Kicsit hosszabb szünetet tartanak, mint mások, és néha zavarba is jönnek. Másokról képesek gyorsan és világosan nyilatkozni. Az alacsony önbecsülésű embert gyakran nem érezzük meggyőzőnek, előfordul, hogy ellentmondásokba keveredik önmagával, így aztán a róla kialakult vélemény nem a legkedvezőbb lesz.

Általában azt tapasztaljuk, hogy az alacsony önbecsülésű emberek környezetüktől, partnerünktől függően változtatják véleményüket, mivel a társadalmi elfogadottság iránti igényük gyakran fontosabb számukra, mint személyes véleményük. Annak értékét illetően egyébként is kétségeink vannak. Annyira azonosulhat beszélgető társaival, hogy magára ölti a viselkedésüket is.

 

Milyennek látjuk az alacsony önbecsülésű embereket?

 • nem ismeri jól magát
 • visszafogottan nyilatkozik önmagáról
 • visszafogottan, tétován, bizonytalanul, átlagosként írja le magát
 • néha ellentmondásosan nyilatkozik önmagáról
 • önmagáról alkotott ítélete is tétova, bizonytalan, az adott helyzettől és a jelenlévőktől függhet
 • hátránya: bizonytalan, ingadozó önkép
 • előnye: alkalmazkodóképesség, gyors ráhangolódás a beszélgető partnerre

Az alacsony önbecsülésű emberek meg vannak győződve arról, hogy a jó megoldásokat csak mások tudják, ezért megfigyelik, utánozzák őket ahelyett hogy a saját személyiségüket és képességeiket fejlesztenék. Általában nehezen döntenek. Haboznak, tétováznak, húzzák halasztják a dolgokat. Problémának élik meg ha dönteni, választani kell különböző alternatívák között. A választás számukra azt jelenti, hogy ki kell zárniuk az egyik lehetőséget, és akkor lehet, hogy tévednek. Itt elég olyan banális választási lehetőségekre gondolni, hogy mit rendeljen az étlapról. Azt gondolja, hogy eleve létezik egy jó és egy rossz megoldás, és neki mindenképpen jól kell választania, különben súlyos és megmásíthatatlan következményei lesznek a döntésének. Valójában ugye a dolgok ritkán ilyenek. Hiszen mindegyik elhatározás járhat előnyökkel és hátrányokkal, és a következmények sem feltétlenül véglegesek. Mindenen lehet változtatni, semmi sincs előre megírva. Mi alakítjuk a jövőnket.

Mivel nehezen dönt, ezért gyakran enged a környezete, a rokonok, barátok ismerősök befolyásának. Akár olyan fontos kérdésekben is, hogy ki legyen a párja, mi legyen a foglalkozása. Mások véleményét túlontúl készségesen fogadja el. Lelkileg ők képlékenyek, azt is szokták rájuk mondani, hogy szélkakasok. Hogy mindig abba az irányba fordulnak, annak adnak igazat, akivel utoljára beszélnek.

Az alacsony önbecsülésű emberek ritkán kitartóak. Amint nehézségekbe ütköznek, vagy ellenvéleménnyel szembesülnek, hajlamosak eltérni a céljuktól. Nehezen szánják rá magukat arra, hogy változtassanak, könnyen és gyorsan válnak szokások rabjává.

A bírálatot, kritikát társadalmi ítéletként és elutasításként élik meg ahelyett, hogy hasznos információnak tekintenék. Szomorúság és tanácstalanság lesz úrrá rajtuk, ami nincs arányban az üzenet tartalmával. Noha különösen fájdalmasan élik azt meg, azt hiszik, hogy a kritikák őszintébbek, mint a bókok.

Az alacsony önbecsülésű emberek védekeznek a dicséret ellen. Saját szerepüket csökkentik a sikeres teljesítményben. A saját teljesítményüket leértékelik. Siker esetén félnek, hogy később nem tudnak megfelelni a várakozásnak, és a sikerek elmúlnak. A sikerek alig vannak hatással az önbecsülésükre.

 

Alacsony önbecsülés jelei

 

 • Alázatos, és szerény.
 • Mások tanácsait elfogadja, nézőpontjaikat figyelembe veszi
 • Óvatos, önuralma erős, megfontolt, türelmes
 • Fél a kudarctól, nem kockáztat.
 • A kritikát kiközösítésként éli meg.
 • A megszokásokban érzi magát biztonságban.
 • Igyekszik átlagos maradni, korlátozza önmagát.
 • Örül a sikernek, de az összezavarja az énképét
 • Nehezen, vagy halogatva dönt
 • Tétova, középszerű
 • A környezet befolyása nagy rá

Az önbecsülést erősíti, ha érezzük, hogy szeretnek, és ha úgy érezzük, értünk valamihez.

Az önbecsülésünk visszaszerzése vagy fejlesztése belső önismereti munkával kezdődik. A stabil önbecsülés alappilléreivel kell foglalkozni:

 • önmagamról kialakított kép
 • önértékelés
 • önmagam szeretete
 • önbizalom

Az önbecsülés problémáinak a gyökerét a múltban kell keresni, de a leértékelő gondolataid felismerése, felülírása a jelenben történik.

 

Segítségedre lehet az önbecsülésed helyreállításában, vagy fejlesztésében a Nézz szembe önmagaddal! önismereti könyvem, melyhez szakértői csapatom tagjával, Nagy Andrea coach-csal készítettünk egy önfejlesztő gyakorlatokat tartalmazó munkafüzetet is, 30 önismeret fejlesztő feladattal, és a coach tippjeivel.

 

önfejlesztő könyv és munkafüzet

 

Ha elakadsz, úgy érzed nem tudsz tovább haladni, segíthet a PersonalGuide® önismereti viselkedési tesztje, és a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoport is.

A viselkedési teszt személyre szabott 15 oldalnyi szöveges kiértékelése 48 órán belül megtörténik, és feltárulnak előtted viselkedésed rejtett automatizmusai. Mit kezdj ezekkel? A személyes cselekvési terv, amit a kiértékeléshez kapsz segítségedre lesz, hogy elindulhass az önismereti fejlődésed útján.

A facebook zárt csoportban olyan emberekkel beszélhetsz, akik szintén az önismeret útját járják. Nem kell magadban, egyedül megküzdened a problémáiddal, az elakadásaiddal. E közösség tagjaként bátran kérhetsz iránymutatást tőlem, és a csoport tagjaitól. Valódi támogatást kapsz.

Védett környezetet tudunk teremteni neked az önismeret mélyebb szakaszaiban is, amikor leveted a pácélod, és védtelenné válsz. Igénybe veheted szakembereink személyes segítő konzultációját, és ha szükséged van rá, a feldolgozás fázisain átsegítsenek. Tudnod kell, hogy a korai elakadások (lásd a gyermekkorba visszanyúló tudattalan berögződések) szükségessé teszik, hogy egyéni konzultáción, segítő szakemberrel folytasd az utad, mert annak feldolgozása nem megy egyedül.

A stabil belső önbecsülés elérése lehetséges. Jegyezd meg, hogy mindig van másik út!

– > Önbecsüléssel kapcsolatos további olvasnivalókat itt találsz!

Cikket írta: Halustyik Melinda

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: