fbpx

Az önbecsülés teszt megmutatja, milyen a te önbecsülési szinted. Ez a teszt, a pszichológiai és pszichiátriai kutatásokban egyik leggyakrabban használt önbecsülésmérő eszköz, az úgynevezett Rosenberg önbecsülési skála francia változata Christophe André és Francois Lelord könyvéből.

 

Instrukció a teszt kitöltéséhez:

Ne gondolkozz sokat a válaszon. A bal oszlopban lévő kérdéseket olvasd el, és tegyél x-et abba a válasz oszlopba, ami a legközelebb áll hozzád.

 

  Teljesen egyetértek Egyetértek Nem értek egyet Egyáltalán nem értek egyet
1. Egészében véve elégedett vagyok önmagammal        
2. Néha azt gondolom, nem érek semmit        
3. Azt hiszem, sok jó tulajdonságom van        
4. Képes vagyok mindent épp olyan jól elvégezni, mint mások        
5. Úgy érzem, semmire sem lehetek büszke        
6. Néha feleslegesnek érzem magam        
7. Értékes embernek tartom magam, érek annyit, mint mások        
8. Szeretném, ha nagyobb tisztelettel tekinthetnék önmagamra.        
9. Ha jól megfontolom, hajlamos vagyok azt gondolni, hogy mindent elrontottam        
10. Pozitív véleményem van önmagamról        

 

Ha kész vagy az önbecsülés mérő teszttel, jöhet a kiértékelés.

 

1,3,4,7,10. kérdés:

  • 4 pont a teljesen egyetértek válaszra
  • 3 pont az egyetértek válaszra
  • 2 pont a nem értek egyet válaszra
  • 1 pont az egyáltalán nem értek egyet válaszra

 

2,5,6,8,9. kérdés

  • 1 pont a teljesen egyetértek válaszra
  • 2 pont az egyetértek válaszra
  • 3 pont a nem értek egyet válaszra
  • 4 pont az egyáltalán nem értek egyet válaszra

 

Add össze a pontjaidat és jöhet az önbecsülés teszt eredményének értelmezése.

 

A kérdőívben megszerezhető pontok 10 és 40 között helyezkednek el.

10-16 pont között: Az eredmény alacsony önbecsülésre vall. Erre számítottál? Van egy cikkünk az alacsony önbecsülésről. Olvasd el, és értékeld, mennyire igazak rád az ott leírtak. Ha úgy érzed, téged mutat be, kezdj el dolgozni az önismereteden, és változtasd meg az önbecsülésed. Az alacsony önbecsülés fejleszthető.

17-33 pont között: Az eredmény az átlagos önbecsülésű embereké. Vannak olyan szegmensek, ahol nem érzed magad jól, és vannak, amiben magas önbecsüléssel rendelkezel. Te olvasd el az alacsony önbecsülés, és a magas önbecsülés cikkeinket is, és mazsolázgass, melyik milyen mértékben takarja a te önbecsülési jellemzőidet a saját, szubjektív véleményed alapján.

34-40 pont között: Magas önbecsüléssel rendelkezel a teszt eredménye alapján. Ez az eredmény azt hiszem, tovább fogja növelni az önbecsülésed. Olvasd el a magas önbecsülés jellemzőiről szóló cikket, és nézz rá erre kicsit mélyebben. Gondold át, neked van e teendőd. Stabil, vagy instabil ez a magas önbecsülés?

Az önismeret segít az önbecsülés helyreállításában, fejlesztésében, ezért a könyvemben is szentelek egy fejezetet az önbecsülés témájának.

 

Segítség a teszt mellé:

Azt gondolom, hogy a segítségedre lehet a Nézz szembe önmagaddal! önismereti könyvem, melyhez szakértői csapatom tagjával, Nagy Andrea coach-csal készítettünk egy önfejlesztő gyakorlatokat tartalmazó munkafüzetet is, 30 önismeret fejlesztő feladattal, és a coach tippjeivel.

 

önfejlesztő könyv és munkafüzet

 

Ha elakadsz, úgy érzed nem tudsz tovább haladni, segíthet a PersonalGuide® önismereti viselkedési tesztje, és a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoport is.

A viselkedési teszt személyre szabott 15 oldalnyi szöveges kiértékelése 48 órán belül megtörténik, és feltárulnak előtted viselkedésed rejtett automatizmusai. Mit kezdj ezekkel? A személyes cselekvési terv, amit a kiértékeléshez kapsz segítségedre lesz, hogy elindulhass az önismereti fejlődésed útján.

A facebook zárt csoportban olyan emberekkel beszélhetsz, akik szintén az önismeret útját járják. Nem kell magadban, egyedül megküzdened a problémáiddal, az elakadásaiddal. E közösség tagjaként bátran kérhetsz iránymutatást tőlem, és a csoport tagjaitól. Valódi támogatást kapsz.

Védett környezetet tudunk teremteni neked az önismeret mélyebb szakaszaiban is, amikor leveted a pácélod, és védtelenné válsz. Igénybe veheted szakembereink személyes segítő konzultációját, és ha szükséged van rá, a feldolgozás fázisain átsegítsenek. Tudnod kell, hogy a korai elakadások (lásd a gyermekkorba visszanyúló tudattalan berögződések) szükségessé teszik, hogy egyéni konzultáción, segítő szakemberrel folytasd az utad, mert annak feldolgozása nem megy egyedül.

A stabil belső önbecsülés elérése lehetséges. Jegyezd meg, hogy mindig van másik út!

– > Önbecsüléssel kapcsolatos további olvasnivalókat itt találsz!

– > Személyiségtesztek című írásunkat is olvasd el!

(Cikket írta: Halustyik Melinda)

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: