fbpx

Szangvinikus, kék, introvertált, kampányfőnök… ismerős számodra valamelyik? Jó-e, ha egy típusba tartozol, és mi a személyiségtípusok legnagyobb csapdája? Ebben az írásunkban a személyiségteszteket járjuk körül, nézd meg, hogyan tudod az önfejlesztésed „szolgálatába” állítani!

 

Mi minden alakítja a személyiséget?

 

A személyiségünk folyamatosan változik. Ahogy növünk, úgy válunk le a szüleinkről és környezetünkről, ugyanakkor számos mintát tőlük veszünk át és viszünk tovább. Azok is befolyásolnak, amiket útközben, például az iskolákban tapasztalunk, és az is, amit a hozzánk közel állók (barátok, tanárok) mutatnak számunkra. Ezek mellett pedig a saját életünk változásai, az éveink számának növekedése szintén formálja a személyiségünket. Mondhatjuk, hogy ebben az esetben is igaz az, hogy minden mindennel összefüggésben van. Így aztán néha kapaszkodót jelenthet számunkra, ha egy személyiségteszt által rálátunk egyes erősségeinkre.

 

Honnan származnak a személyiségtípusok?

 

Talán nem is gondolnád, de valójában a személyiségtesztek, a különböző személyiségek tipizálása az emberiség történetével egyidős. Voltaképp már időszámításunk előtt megkezdődött (i.e. 400-ban), méghozzá Hippokrátesz által, akinek a szangvinikus, kolerikus, melankolikus, flegmatikus típusok meghatározásait köszönhetjük, méghozzá a tulajdonságok megjelölésével együtt. Az azóta eltelt évezredek alatt pedig számos megközelítés látott napvilágot. A technológia, a társadalom összetétele, a pozíciók (hatalmi viszonyok), gazdasági és környezeti, földrajzi tényezők ezek kialakulásában mind szerepet játszottak, a középpont mindig maga az ember volt.

 

A személyiségtípusok és a Maslow-piramis kapcsolata

 

Az önismeret kapcsán érdemes egy másik szempontot is megismerni, méghozzá a Maslow-piramist, amely ugyan nem személyiségteszt, mégis ez is egy térkép önmagunkhoz. Ahogy haladunk az életünk során, felfedezhetjük, hogy mi az, ami hajt. Ezek közül egyet emelnék ki: az a vágy van bennünk, hogy valami teljesüljön, hogy valahová tartozzunk. Lehet ez a családunk, egy csapat, de éppúgy az is számít, hogy „én is introvertált vagyok”.

A másik indok pedig maga az, hogy tényleg arra vágyunk, hogy tudjuk, milyenek vagyunk. Hogy erősebbek lehessünk, könnyebben fogadjuk a dolgokat, de akár csak azért, hogy tudjuk, „hol is van a helyünk a nagyvilágban”.

 

Milyen személyiségtípusokat ismersz?

 

Ma már mindenhol felfedezhetünk személyiségteszteket, amelyek támpontot adhatnak számodra, ezek közül néhányat felsorolunk: DISC, Motivációs térkép, Clifton Strength, Profile XT, Enneagram, Myers–Briggs-típusindikátor (MBTI), Jung 8-féle személyiségtípus, Raymond Cattell 16 Personality Factors (16 PF). A lista biztosan folytatható még, most csak néhányat vettünk elő, amelyekhez talán te magad is fordultál az elmúlt években és mindig találtál olyat, amelyik segített utadon. Te melyiket használtad már? Mit tanultál belőlük?

 

A személyiségteszt és a személyiségtípus – hogyan alkalmazd jól?

 

Képzeld el, hogy introvertált vagy. Ha ismered ezen viselkedési mechanizmusod, azaz tisztában vagy azzal, hogy hogyan viselkedsz különböző állapotodban:

Ha jobban vagy, akkor ugyan csendesen elvagy, de talán mégis tudsz párbeszédet folytatni (nem kezdeményezni, de válaszolsz), míg ha kevésbé, akkor el sem indulsz otthonról. Ha pedig ennek ellenére valaki mindenáron „elcipel” magával egy társaságba, lehet, hogy nem fog örülni, mert egy adott ponton akár nagy veszekedésbe is torkollhat…

Ez persze csak egy kisarkított példa, de így talán megfoghatóbb számodra is, hogy miért olyan fontos az is, hogy milyen állapotban vagy, és az, hogy honnan-mivé tud a viselkedésed alakulni.

 

Te ilyen vagy? – A személyiségtípusok csapdái

 

A személyiségtípusok egyfelől rendkívül hasznosak, hiszen rávilágítanak erősségeidre – különböző szempontok alapján, valamint a fejlesztendő területeket is megláthatod. Azonban azt is látjuk, hogy ez nem mindig ad teljes képet önmagunkról, sőt, különböző élethelyzetekben teljesen más is kijöhet eredményként. Miért van ez így?

Erről a Mindenki másképp boldog(ul) című könyvemben írtam részletesen, amiben részletekbe menően foglalkoztam ezzel. Az ugyanis, hogy milyen típus vagy, azt megközelítőleg megállapítható, egy valamit viszont számos teszt kihagy: Azt, hogy milyen állapotban vagy egy személyiségteszt kitöltésekor. Gondolj csak bele, ha napok óta kialvatlan és túlterhelt vagy, akkor valószínűleg nem fogsz túl pozitív válaszokat adni (sehol sem, nem csak a teszt kérdéseinél), de éppúgy igaz az is, ha valami nagy öröm ért, egy álmod teljesült, akkor pedig lehet éppen ellenkezőleg, kicsit rózsaszínűbben látsz mindent, így a hozzáállásod is egészen más.

Ennek persze az első lépése az, hogy ismered magad, és azt, hogy te hogyan reagálsz a különböző helyzetekben. Kezdd el most, fedezd fel, te hogyan boldogulsz!

 

További olvasnivaló:

 

5 dolog, ami a mindennapok folyamán segíti a személyes fejlődést

Olvass bele könyveimbe!

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: