fbpx

A személyes fejlődés mindenki számára mást jelent. Minden egyes ember más és más készségek terén szeretne jobban kibontakozni, az élete más aspektusát tekintve szeretne fejlődni. Egyvalami azonban minden esetben közös: a személyes fejlődés nem fog magától bekövetkezni. Bizonyos lépéseket kell tennünk annak érdekében, hogy jobbá válhassunk.

Az első lépéseket megtenni pedig nem egyszerű. pláne abban az esetben, ha nem tudjuk, merre induljunk. Éppen ezért most mutatunk pár olyan dolgot, melyek, ha a mindennapi rutinunk részévé válnak, segítenek a személyes fejlődésben.

 

Gondolkodj úgy, mint egy sikeres vállalkozó

Mindenki számára hasznos lehet, ha megtanul egy igazi vállalkozó fejével gondolkodni. Még abban az esetben is, ha egyébként semmi köze az üzlethez. Hogy miért? Azért, mert egy sikeres vállalkozó innovatív, előrelátó, és nagyon jó meggyőzőképességgel rendelkezik. Arról nem is beszélve, hogy egy igazán jó vállalkozó alkalmazkodóképessége verhetetlen.

Ezek olyan tulajdonságok, amelyek neked is a hasznodra válnak majd. Ha megtanulsz egy vállalkozó fejével gondolkodni, képes leszel jobban alkalmazkodni minden körülményhez, ezáltal pedig akár a jég hátán is megélni. Ez pedig nemcsak az üzleti életben vagy a mindennapos munkában, de a hétköznapi dolgokban, például a szociális szituációk hatékonyabb kezelésében is segít.

 

Engedd el a stresszt

Arról már biztosan sokat hallottál, mennyire ártalmas lehet a hétköznapi stressz az egészségedre. De azt is tudtad, hogy a teljesítményedet is befolyásolja? Sokszor ráadásul észre sem vesszük azt, hogy folyamatosan nyomás alatt vagyunk, és ennek köszönhetően képtelenek vagyunk kihozni magunkból a mindennapokban a maximumot.

Néhány stresszoldó és nyomáscsökkentő stratégia azonban csodákra lehet képes. Hidd el: nyugodt körülmények közt az agyad is jobban pörög, és a problémás helyzetekre is hamarabb találhatsz megoldást. Fontos tehát, hogy engedd el a stresszt!

 

Fókuszálj a növekedésre

Az úgynevezett fix gondolkodásmódú ember minden esetben a biztonságra törekszik. Igyekszik elkerülni a változásokat, a hibázás lehetőségét, ezáltal pedig azokat a kihívásokat is, melyek segítenek az előre lépésben. A fix gondolkodásmód tehát visszafog minket abban, hogy fejlődjünk.

Éppen ezért fontos, hogy gyökeresen meg kel változtatnunk a gondolkodásmódunkat, és a statikus élet helyett a folyamatos növekedésre kell fókuszálnunk. Itt az ideje annak, hogy kilépjünk a komfortzónából. Ez néha kellemetlen lehet és azt eredményezheti, hogy hibázunk, azonban ne feledjük: mindenki követ el hibákat, és ezek a hibák azok, amelyekből igazán sokat tud tanulni az ember.

 

Légy rugalmas

A rugalmasság egy rendkívül fontos készség. Segít abban, hogy ha padlóra kerülsz, a lehető leggyorsabban visszapattanj. A siker érdekében ez egy nélkülözhetetlen a tulajdonság, hiszen, ha egy kudarc után nem próbálkozunk meg újból talpra állni, akkor nem fejlődünk, és sosem érünk célba.

Sokan úgy gondolják, hogy a rugalmasság egy velünk született képesség, ez azonban egyáltalán nem igaz. Kiválóan építhető az olyan készségek fejlesztésével, mint az éberség, a pozitivitás, és saját érzelmeink megfelelő kontroll alatt tartása.

 

Tervezz előre

A személyes fejlődés egy olyan folyamat, ami leginkább akkor lehet eredményes, ha konkrét célokat tűzünk ki magunk elé. Gondold át a következőket:

Ezeket a célokat érdemes egy személyes fejlesztési terv részeként összeírni és a haladással kapcsolatos dolgokat folyamatosan dokumentálni. Az ilyen módon papírra vetett dolgok inspirációt adnak a legnehezebb napokon is, és a legapróbb előre lépésnek is nagy motiváló ereje lehet.

 

További ajánlott olvasmányok:

Önfejlesztés – élethosszig tartó tanulás

Önfejlesztő könyvek – vezetői és személyes önfejlesztés

 

Ahhoz, hogy minél jobban megismerd magadat, ajánlom figyelmedbe a következő könyvemet!

mindenki másképp boldogul című könyv

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: