fbpx

Legyen szó akár nagyratörő tervek megvalósításáról, akár csak a hétköznapi feladatok elvégzéséről, a motiváció hiánya hatalmas ellenség. Legtöbbször ugyanis ez az, ami a legnagyobb akadályt jelenti céljaink elérésében.

De hogyan ösztönözhetjük magunkat abban az esetben, amikor látszólag semmi okunk a lelkesedésre? Most mutatunk néhány módszert, melyek segítenek abban, hogy a motiváció hiánya sose állhasson utunkat a siker felé vezető ösvényen, és akkor is motiváltnak érezzük magunkat, amikor a legkevésbé sincs kedvünk egy adott feladat elvégzéséhez.

 

Tedd könnyebbé a munkát: Párosíts egy rettegett feladatot valamivel, amit szeretsz

Abban, hogy mennyire vagyunk motiváltak, nagy szerepet játszanak az adott feladattal kapcsolatos érzelmeink. Mindenki szívesebben csinál olyasvalamit, ami örömet okoz számára, ha azonban valamit unalmasnak vagy kényelmetlennek tartunk, nem szívesen foglalkozunk vele.

Ha azonban a két dolgot párosítjuk, és egy kis szórakozással fűszerezzük meg az egyébként élvezetmentes teendőket, máris egy hatalmas löketnyi motivációt adhat. Nem kell nagy dolgokra gondolni persze: hallgassunk zenét futás közben, takarítás közben csevegjünk telefonon egy régi ismerőssel, vagy épp nézzük meg kedvenc sorozatunk legújabb epizódját, miközben kiteregetünk mosás után.

Ha kevésbé izgalmas, sokszor terhes feladatok némi szórakozással párosulnak, előfordulhat, hogy alig várjuk majd, hogy elkezdhessük őket. Ez szinte minden hétköznapi teendőre igaz, beleértve a munka világát is.

 

Készíts listát a teendőkről: többet ér, mint gondolnád

Gyakran előfordul, hogy annyi feladat szakad a nyakunkba, amennyit már képesek vagyunk segítség nélkül átlátni. Ilyenkor úgy tűnhet, hogy a teendőink végtelenek, ami rendkívül stresszes dolog, és sokszor ahhoz vezet, hogy azt sem tudjuk, mibe kezdjünk bele először.

Ha listát készítünk a teendőinkről, az több szempontból is hasznos. Egyrészt azért, mert segít átlátni a végtelennek tűnő teendőket, és segít abban, hogy előre tervezhessünk. Ez különösen fontos, hiszen a motiváció hiányához sokszor az elvégzendő feladatok sikertelensége vezet. Ennek oka pedig gyakran nem a képességeink hiánya, sokkal inkább a szervezetlenség.

Egy jól felépített lista segít abban, hogy átlássuk a teendőinket, illetve, hogy napi, akár heti rutint építsünk köréjük. Ennek köszönhetően nem kell attól tartanunk, hogy valamit elfelejtenénk vagy ne maradna rá időnk. Sőt, a motivációnkat is nagyban erősítheti, hiszen minden egyes elvégzett feladat egy apró siker, melyet büszkén húzhatunk ki a hátralévő teendők listájáról, és egy lépéssel közelebb segít minket a fényhez az alagút végén.

 

Ne csak a teendőknek élj: ne feledkezz el magadról sem!

Sokan esnek abba a hibába, hogy szeretnék minden egyes percüket hasznosan tölteni. Abban az esetben azonban, ha nincs időnk pihenésre, agyunk folyamatosan százszázalékon pörög, és nem tud kikapcsolni. Ez pedig rövid időn belül kiégéshez vezethet, mely a hiedelmekkel ellentétben a fiatalokat is érintheti. A probléma egyik jellemző tünete pedig nem más, mint a motiváció teljes hiánya.

Éppen ezért, ha szeretnénk elkerülni, hogy a motivációhiány hatalmába kerítsen minket, fontos, hogy néha lassítsunk. És itt persze nem feltétlenül kell tétlenségre gondolnunk, sőt! Az aktív kikapcsolódás a legjobb módja annak, hogy visszanyerjük elvesztett motivációnkat. Egy kirándulás, némi mozgás, vagy akár az olvasás is segít abban, hogy feltöltődjünk kreatív energiával, és újult erővel vethessük bele magunkat a mindennapi teendőkbe.

 

További ajánlott olvasmányok:

5 dolog, ami a mindennapok folyamán segíti a személyes fejlődést

Önfejlesztés – élethosszig tartó tanulás

Önfejlesztő könyvek – vezetői és személyes önfejlesztés

 

Ahhoz, hogy minél jobban megismerd magadat, ajánlom figyelmedbe a következő könyvemet!

mindenki másképp boldogul című könyv

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: