fbpx

Év végén akarva-akaratlanul összegzünk, mérlegre tesszük az elmúlt időszak eseményeit, eredményeit. Mi történt, amit szerettünk volna, és mi nem, amiért hajtottunk? Van olyan, amiért nem tettünk eleget?  Ezt pedig már az követi, hogy újra megfogadjuk, hogy ezúttal sikerül, vagy éppen teljesen új célokat találunk. Hogyan fogjunk hozzá? Ebben nyújt segítséget cikkem.

 

A célkitűzés első pontja

Talán nem is gondolnánk, de az egyik legfontosabb, hogy azt tudjuk, mi mit szeretnénk. Ez pedig nem ott kezdődik, hogy megjelenik tengernyi vágy, hanem, hogy ezek mögé is nézünk. Alábbiakban a különböző célokat, és hozzá tartozó kérdéseket találsz, amelyek segítenek elindulni a jó, és megvalósítható célok kitűzésében, amelyek folyamatosan motiválnak, hogy mindennap cselekedni tudj.

 

Személyes célok meghatározása

A saját céljaink általában a leggyakoribbak, hiszen szeretnénk fejlődni, tanulni, több időt fordítani magunkra. Amit gyakran elfelejtünk az az, hogy mi az, ami belefér a mindennapokba, és hogy ezeket hogyan szeretnénk életre hívni, mivel rendelkezünk ezekhez?

  • Mi az, amit el szeretnél érni az életedben?
  • Milyen értékeid vannak?
  • Milyen elvek mentén élsz?

 

Munkahelyi célok megfogalmazása

  • Mit szeretnél elérni a munkahelyeden? (több pénz, magasabb pozíció, csapat felépítése sb.)
  • Mivel rendelkezel ehhez?
  • Mire van még szükséged, hogy elérd?

Ez a két terület foglalkoztatja legtöbbünket. Ugyanakkor, ha ennél is mélyebbre szeretnél menni, érdemes elővenned az Életkereket, és annak minden területén elmélyedned.

Ha megfigyeled, minden terület összefügg, és hatással van egymásra. Hiszen a belső értékeid mentén, az elhatározásoddal fogsz valódi változást elérni mindenhol.

 

Célkitűzés és szokásváltoztatás

Ha eljutottál addig, hogy kigondold a céljaid, akkor érdemes sorra venned, hogy mi a jelenlegi napirended, hogyan működsz jelenleg? Milyen szokásaid vannak? Támogatják, vagy hátráltatják, esetleg teljesen ellehetetlenítik azt, hogy valami változzon?

Ezen a ponton érdemes megállnod, és őszintének lenned önmagaddal. Az időn túl ugyanis a saját önismereted is fontos szerepet játszik abban, hogy a céljaid megvalósulnak-e. Az egyik pillér, hogy célokat tűzz ki, a másik viszont mindig maga a megvalósítás.

Ha pedig őszinteség, akkor menj vissza a listádra, és nézd meg, hogy a céljaid mennyire reálisak? Mekkora időn belül szeretnéd mindezt megvalósítani? Biztos, hogy teljesíthető? Vagy nagyobb, mint amekkorát jelenleg „lépni tudsz”?

Ha pedig már a lépésekről esik szó: fogalmazz meg részcélokat! A fenti néhány ötlet alapján: ha csapatot szeretnél építeni, nézd meg, melyik területet tudod kiszervezni, milyen feladatokkal tud más foglalkozni. Te magad szeretnél (akár feljebb) lépni? Van elegendő tartalékod, ha nem azonnal találsz valami jobbat? Esetleg egy képzést kell elvégezned hozzá? Az mennyi időt vesz igénybe?

 

Célkitűzés és megvalósítás: a buktatók

Ha megvannak a céljaid, és mindezt felülvizsgáltad, akkor mutatok néhány olyan pontot, amellyel még érdemes számolnod, és akár újra megnézned, amit eddig összeírtál.

Álmok, vágyak: Ha nem célokat tűzöl ki, hanem csak a fejedben lévő álmok, vágyak vannak meg, akkor nem fogsz tudni értük tenni. Az álmokat, vágyakat az különbözteti meg a céloktól, hogy konkrétumokat társítasz hozzá, lépéseket, amiket tenni fogsz azért, hogy megvalósuljanak (álmokból, vágyakból is lehetnek célok, de csak cselekedettel).

Belső félelmek, hiedelmek: Gyakran nem hiszünk abban, hogy mindaz, amit kigondoltunk, menni fog. Vagy más mondja azt, hogy nincs meg a hozzá szükséges erőnk, kitartásunk. A belső motivációd legyen erős, és olyan célt tűzz ki, ami végig támogat és segít. Ha szükséges, merj akár segítséget, támogatást kérni!

Időbeosztás: A korábbi pontban is már említésre került, de bizony, ha a napi rutinodon nem változtatsz, nem fektetsz bele munkát, akkor az új szokások nem épülnek be, elsodornak a mindennapok, és év végén újra ott állsz, hogy valami nem, vagy nem úgy sikerült, ahogy kigondoltad. A változáshoz, az újhoz szükség van arra, hogy változtass a meglévőn is.

 

Célkitűzés és eredmények

A sikeres 2022 pedig már csak egyetlen lépésre van tőled. Ha mindez megvan, akkor mérd, hogy éppen hol tartasz. Tűzz ki magadnak olyan napot, amikor megnézed, éppen hol tartasz, kell-e valamin még változtatnod ahhoz, hogy megvalósítsd a 2022-re kitűzött céljaid! Sok sikert hozzá!

önfejlesztő könyv

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: