fbpx

A dohányzástól kezdve a fontos teendők halogatásáig szinte mindannyiunknak vannak olyan rossz szokásaink, melyektől szeretnénk megszabadulni. Egy kellemetlen beidegződést azonban sokkal nehezebb kitörölni az életünkből, mint habitussá tenni.

Jó hír azonban, hogy egyetlen rossz szokástól sem lehetetlen megszabadulni. Persze az akaraterő önmagában ehhez sokszor nem elég. A sikerhez motivációra, kitartásra és sokszor segítségre is szükségünk lesz.

Most mutatunk néhány tippet, melyek segítenek abban, hogy a jó útra lépj és megszabadulj azoktól rossz szokásoktól, amelyek nehezebbé teszik a mindennapjaidat vagy épp meggátolnak abban, hogy kibontakoztathasd magad és sikeres legyél!

 

Tanuld meg, hogyan működnek a szokások

Csak akkor győzhetünk le valamit, ha igazán jól ismerjük azt. Éppen ezért, ha úgy érezzük, hogy egy szokás megkeseríti az életünket, pontosan tudnunk kell, hogy miért is csináljuk azt, minden negatív hatása ellenére is. Ennek érdekében pedig meg kell ismerkednünk a szokások anatómiájával.

A szokások kialakulásához bizonyos dolgok beidegződése vezet. A szakértők úgy tartják, hogy annak érdekében, hogy egy cselekvéssor szokássá váljon, három dologra van szükség:

  • egy ingerre,
  • az ingerből fakadó cselekvésre,
  • és a cselekvésből fakadó jutalomra.

Az inger nem más, ami az agyunk felé azt kommunikálja, hogy ideje megtennünk valamit. Ezt nagyjából úgy kell elképzelnünk, mint az ébresztőóra hangját, amire automatikusan felébredünk. A dohányosok számára sokszor a stresszhelyzet vagy épp az unalom is lehet olyan trigger, ami kiváltja azt, hogy visszatérjenek a jól megszokott cselekvéssorhoz és rágyújtsanak.

A második dolog maga a cselekvés, ami egy bizonyos idő után rutinná válik.

A harmadik dolog pedig amely az ilyen cselekvés előnyeit jelenti. A dohányosok példájánál maradva ez lehet a cigaretta elszívásának köszönhető megnyugvás, vagy maga a dohányzással eltöltött idő öröme is.

A jel, a rutin és a jutalom összekapcsolása az a folyamat, ami a szokások beidegződéséhez vezet. A legtöbben pedig, ha meg akarnak szabadulni egy rossz szokástól, kizárólag egyetlen tényező, a rutin megváltoztatására törekszenek. Ha azonban a másik két tényezőt figyelmen kívül hagyjuk, a próbálkozás nagy eséllyel sikertelen lesz. A kiváltó okok felismerése és önmagunk jutalmazásának újragondolása azonban olyan változásokra lehet képes, melyet sokan elsőre talán nem is gondolnának.

 

Váltsd le a káros szokásokat valami igazán hasznosra

Egy rossz szokástól azért nehéz megszabadulni, mert agyunk a rutin egyszerű megszakítása után ugyanúgy megkapja azokat a kiváltó ingereket, melyek lassan, de biztosan a beidegződés kialakulásához vezettek. Ezek az ingerek pedig az esetek többségében rajtunk kívül álló dolgok.

Ha például sok évnyi dohányzás után egyszerűen letesszük a cigarettát, a korábbinál sokkal nehezebben tudjuk majd kezelni a stresszhelyzeteket.

A legjobb megoldás tehát a következő: a rossz szokást valami olyan dologra kell cserélnünk, ami pozitívan járul hozzá a mindennapjainkhoz. Ami továbbra is megadja azt a jutalmat, amire szüksége van az agyunknak, ellenben nem hat romboló módon sem ránk, sem pedig környezetünkre. A dohányzást megpróbálhatjuk helyettesíteni azzal, hogy bekapunk egy rágógumit vagy egy cukorkát. A kávéfogyasztást mérsékelhetjük azzal, ha helyette koffeinmentes teát iszunk.

Ezek a dolgok eleinte furcsának és idegennek fognak tűnni, azonban magunk is meglepődnénk, ha előre tudnánk, hogy akár néhány nap alatt is képesek lehetnek helyettesíteni azokat a rutinokat, amelyektől korábban hiába próbáltunk, nem tudtunk megszabadulni.

 

Maradj mindig motivált

Annak érdekében, hogy egy rossz szokást hatékonyan tudj megváltozni, fontos, hogy mindig ott lebegjen a szemed előtt a távlati célod. Ha pedig elakadnál vagy megbotlanál az úton, fontos, hogy sose vedd túl komolyan a kudarcot.

A legjobbak is megbotlanak néha, de aztán felállnak és folytatják az útjukat. És ha ők képesek rá, akkor te is! Lebegjen mindig a szemed előtt a cél, és gondold át, hogyan érheted el a leghatékonyabban. Ezután pedig próbálkozz újra, hiszen ne feledd: a kitartó munka mindig célravezető, még akkor is, ha a célig vezető út néha buktatóktól rögös!

További olvasmányként ajánljuk:

5 dolog, ami a mindennapok folyamán segíti a személyes fejlődést

Az idő pénz: így oszthatod be hatékonyan

3 készség, amelyek elsajátítása segít javítani életminőségedet

 

mindenki másképp boldogul című könyv

Kövesd a PersonalGuide Facebook oldalunkat!