fbpx

A mindennapi életben gyakran találkozunk olyan helyzetekkel, amelyek természetes velejárója a stressz. Ha az ilyen szituációkban is szeretnénk megőrizni a hidegvérünket, az önuralom kulcsfontosságú dolognak számít.

Ebben a cikkben megmutatjuk azt, hogy miért fontos mindig hideg fejjel gondolkodnunk, és hogy hogyan fejleszthető és alkalmazható hatékonyan az önkontroll a különböző stresszhelyzetekben.

 

Hatékony időgazdálkodás és prioritások meghatározása

A stresszel szemben a leghatékonyabb fegyver a megelőzés. Ha odafigyelünk arra, hogy elkerüljük a kellemetlen helyzetek kialakulását, abban az esetben kevesebb esély akad a stresszhelyzetek kialakulására. Ebben nagy segítséget jelenthet a hatékony időbeosztás kialakítása.

Határozzuk meg a legfontosabb feladatokat, állítsunk fel prioritásokat és ne engedjük, hogy átvegye felettünk az uralmat a halogatás. Ha a fontos dolgokon túl vagyunk, már nyugodtanhátra dőlhetünk és pihenhetünk anélkül, hogy a stressz jéghideg leheletét éreznénk a nyakunkon.

 

A légzéstechnikai gyakorlatok ereje

Természetesen a legnagyobb odafigyelés mellett is kerülhetünk olyan helyzetbe, ami frusztráló és stresszes lehet a számunkra. Ilyen esetekben sokat segíthet, ha ismerünk néhány hatékony megoldást, melyek segítenek kezelni a kialakult feszültséget és szorongást.

Néha már az is sokat segít, ha odafigyelünk a légzésünkre. A mély, kiegyensúlyozott levegővétel segít lecsillapítani az idegrendszert. Segít abban, hogy megnyugodjunk és a feszült helyzetekben is tisztán, célirányosan tudjunk gondolkodni. Éppen ezért, ha stresszoldásról van szó, sokan esküsznek a rendszeres meditációra is.

 

Ne feledkezzünk meg a pihenésről

A mindennapos munka sokszor jár együtt mentális terheléssel. Ha pedig nem a mindennapok folyamán felhasznált energiáink nem töltődnek újra, könnyen válhatunk a kiégés és a stressz áldozatává.

Éppen ezért fontos, hogy a munka mellett néha a pihenésre is gondoljunk. Engedjünk helyet a szüneteknek a nap folyamán, hiszen néhány percnyi pihenés is csodákra lehet képes. Egy stresszes szituációban egy séta vagy egy csésze kávé segíthet megnyugodni, feltöltődni, és hideg fejjel gondolkodni a rázós helyzetekben is.

 

Ha már belekeveredtünk, lássunk tisztán

Abban az esetben, ha stresszhelyzetbe kerülünk, először is fontos, hogy tisztán lássuk a szituációt. Gondoljuk át, melyek azok a körülmények, amelyekre nem lehetünk hatással, és melyek azok, amelyeket irányíthatunk.

A hatékony megoldás érdekében érdemes azokra a dolgokra fókuszálni, amelyekre valóban képesek vagyunk hatást gyakorolni. Ez segíthet abban, hogy a kialakult stresszhelyzetet a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban rendezzük.

 

Engedjük el a tökéletesség illúzióját

Végül, de nem utolsósorban érdemes tudni, hogy senki nem tökéletes. Az elfogadás és megértés másokkal és magunkkal szemben is fontos, hiszen hozzájárul ahhoz, hogy elkerüljük a stresszhelyzeteket. Ha pedig azok már kialakultak, egyszerűbben és hatékonyabban tudjuk megoldani őket.

Fontos azonban azt is tudni, hogy nem minden kihívásra adhatunk tökéletes választ, ezzel pedig nincs semmi probléma. Engedjük tehát el a tökéletesség illúzióját és tudatosítsuk magunkban, hogy néha hibázni és stresszhelyzetbe kerülni is teljesen normális, emberi dolog.

Kövesd a PersonalGuide Facebook oldalunkat!