fbpx

A pozitív önkép jóval többet jelent annál, mint hogy mit érzünk akkor, amikor tükörbe nézünk. Önmagunkkal kapcsolatos gondolataink meghatározzák azt, hogy hogyan érezzük magunkat a mindennapokban. Ennek köszönhetően pedig emberi kapcsolatainkra, karrierükre és társadalmi szerepünkre is nagy hatást gyakorol.

Most megmutatjuk azt, mit jelent a pozitív önkép, és milyen lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy fejlesszük ezt az értékes, a sikeres élet szempontjából nélkülözhetetlen tulajdonságot.

 

Mit jelent a pozitív önkép?

Sokan úgy gondolják, hogy a pozitív önkép kialakítása egyenlő a hiúsággal. Ez azonban egyáltalán nem igaz. A pozitív önkép nem azt jelenti, hogy csak jó tulajdonságainkat látjuk, vagy ismerjük el. Épp ellenkezőleg.

A megfelelő önkép kialakítása segít abban, hogy tisztán lássuk a negatív tulajdonságainkat is, ezáltal pedig könnyebben fókuszálhatunk azokra a területekre, amelyeken fejlődésre van szükségünk.

Ha reálisan látjuk önmagunkat és jól ismerjük képességeinket, az erősíti az önbizalmunkat. Ez pedig segít abban, hogy a kihívásokkal és kudarcokkal szemben is magabiztosabban lépjünk fel. Hogy hatékonyan akadályozzuk meg a negatív gondolatok elhatalmasodását, melye eltántoríthatnak minket álmaink megvalósításától.

 

Miért fontos a pozitív önkép a hétköznapokban?

A megfelelő önkép kialakítása rengeteg dologban segítségünkre lehet. Egyrészt abban, hogy reálisabb és konstruktívabb önértékeléssel rendelkezzünk. Ez elősegíti a jobb döntéshozatalt is, hiszen erősségeink és gyengeségeink ismeretében reálisabban mérhetjük fel saját korlátainkat.

Az önmagunkkal kapcsolatos, pozitív gondolkodás ezen felül hozzájárul az egészséges és kiegyensúlyozott kapcsolatok kialakításához és azok fenntartásához is, legyen szó akár üzletről, akár magánéletről. Csökkenti a stressz, az szorongás és a depresszió kialakulásának esélyét, és segít a mentális egészség hatékony megőrzésében.

A pozitív önképpel rendelkező egyének mindezek mellett magasabb szintű motivációt, kitartást és elkötelezettséget mutatnak mind a rövid, mind pedig a hosszú távú a céljaik elérésében. Ennek köszönhető, hogy ez a tulajdonság a jobb életminőség kialakításához, az élettel való elégedettség és a boldogság eléréséhez is hozzájárulhat.

 

Hogyan fejleszthetjük saját önképünket?

A pozitív önkép kialakításának alapja az önismeret és önmagunk elfogadása. Ha képességeinkkel és korlátainkkal egyaránt tisztában vagyunk, az nagy segítség abban, hogy pozitívan értékeljük mindennapi teljesítményünket. Annak érdekében tehát, hogy reális önképet alakíthassunk ki magunkról, először is fontos, hogy felismerjük azt, milyen területeken szeretnénk fejlődni.

Legalább ekkora jelentőséggel bír a támogató környezet kialakítása is. Lényeges, hogy olyan emberekkel vegyük magunkat körbe, akik pozitívan gondolkodnak és a nehéz napokon is segítségünkre lehetnek abban, hogy megőrizzük a lelkesedésünket és a motivációnkat.

Amennyiben pedig úgy érezzük, hogy ehhez több segítségre van szükségünk, érdemes lehet szakemberhez fordulnunk. Az életvezetéssel foglalkozó trénerek és coach-ok jól bevált módszerekkel (pl. viselkedés elemzéssel) és technikákkal tehetik könnyebbé az önmagunk megismerése felé vezető utat, ami a sikeres és boldog hétköznapok egyik legfontosabb állomását jelenti.

Kövesd a PersonalGuide Facebook oldalunkat!