fbpx

A megfelelő mértékű önismeret mind a szakmai, mind a személyes sikerek szempontjából nélkülözhetetlen. Ha tisztában vagyunk a saját képességeinkkel, könnyebben navigálhatunk az élet útvesztőjében, hatékonyabban hozhatunk jó döntéseket és könnyedén vehetjük a kihívásokat is.

Ebben a cikkben megmutatjuk azt, hogyan ismerhetjük fel saját erősségeinket és hogyan fejleszthetjük az önismereten keresztül a siker szempontjából fontos készségeinket.

 

Önismereti gyakorlatok, melyek segítik az indulást

Elsőre talán úgy tűnhet, hogy ezernyi ember közül önmagunkat ismerjük a legjobban. Ez azonban nem feltétlenül igaz. Sokan vannak, akik nincsenek tisztában saját erősségeikkel, készségeikkel, nem ismerik a korlátjaikat és nem tudják, miben lehetnének igazán jók.

A különböző önismereti gyakorlatok segíthetnek mélyebb betekintést nyerni a saját személyiségünkbe. Rámutatnak arra, miben vagyunk jók és mivel lehet szükséges fejlődnünk. Rávilágítanak a szenvedélyeinkre és preferenciáinkra.

Hatékony önismereti eszköz lehet akár a naplóírás vagy a napi szintű meditáció is. De a különböző tesztek és önismereti játékok is sokat segítenek, ha szeretnénk egy kissé elmélyülni a saját gondolatainkban és érzéseinkben. Ugyanilyen hasznos lehet egy könyv is, melynek olvasása során elgondolkodhatunk, milyenek is vagyunk valójában.

 

A korábbi sikerek beszédesek lehetnek

Tekintsünk vissza a múltban elért sikereinkre és gondoljuk át, hogy milyen készségekre és milyen jellegű energiabefektetésre volt szükségünk ezek eléréséhez? Az ilyen jellegű tapasztalatok rávilágíthatnak arra, hogy bizonyos helyzetekben mit is vagyunk képesek kihozni magunkból.

Ha tudatosan állunk hozzá a korábbi, pozitív eredmények vizsgálatához, abban az esetben megismerhetjük egy olyan oldalunkat, amelynek létezésére korábban talán nem is gondoltunk volna. Ez pedig hatalmas segítség lehet abban, hogy a jövőbeli kihívásokat is könnyedén vegyük. Legyen szó akár szakmai, akár személyes jellegű előmenetelről.

 

Készítsünk készség-mátrixot

Saját készségeink kiteljesítése sokszor egyszerűbb feladat, ha kézzel foghatóvá tesszük őket. Érdemes lehet tehát valamilyen formában vizualizálni, és átlátható rendszerben kezelni erősségeinket.

Jó módszer lehet egy úgynevezett készség-mátrix elkészítése, amelyben az erősségeinket és gyengeségeinket is hatékonyan rendszerezhetjük. Egy ilyen megoldás könnyen átláthatóvá teszi, hogy melyeken igazán erősek vagyunk, és melyek azok a területek, amelyeken érdemes tovább fejlődnünk.

 

Koncentráljunk a folyamatos fejlődésre

Az erősségeink felfedezése és fejlesztése nem egyik napról a másikra történik. Sok időt és elkötelezettséget igényel. Szánjunk tehát időt a folyamatos önfejlesztésre, és foglalkozzunk endszeresen készségeink, pozitív tulajdonságaink megerősítésével.

Legyünk nyitottak az új lehetőségekre, a tanulásra és a fejlődésre. Vegyünk részt tanfolyamokon, workshopokon, vagy olyan eseményeken, amelyek elősegíthetik az előre lépésünket az életben.

Végül pedig ne feledjük: a bennünk rejlő potenciál kibontakoztatása egy hosszú folyamat. Nem szabad azonban, hogy a befektetett idő és energia mennyisége eltántorítson minket a fejlődéstől. Pozitív tulajdonságaink kibontakoztatása és megerősítése ugyanis képes hozzásegíteni bennünket a távlati céljaink eléréséhez és álmaink megvalósításához

Kövesd a PersonalGuide Facebook oldalunkat!