fbpx

Miben vagyok jó? ez egy olyan kérdés, melyen sokszor elgondolkodunk.

Éppen ezért az egyik legfontosabb, szó szerint sorsfordító téma annak kivesézése, hogy milyen értékeink vannak, hol szerepelünk igazán jól és ezekre helyezzük-e a fókuszt életünkben. Ezzel a mondattal szinte elárultam a cikk tartalmát, de ennél sokkal mélyebbre megyünk, hogy Te magad is megnézhesd, átgondolhasd, de legalábbis elindulhass azon az úton, mellyel napfényre kerül az, hogy mi mindenben vagy jó.

 

Szembenézés önmagunkkal

Ha olvastad az utálatról szóló írásunkat, akkor minden bizonnyal látod, hogy igen könnyű magunkat hátrébb sorolni és ezek miatt szorongani. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, még inkább az erősségeinkre tudjunk hangolódni, öt támpontot adunk, melyeket a PersonalGuide elemzése is számításba vesz.

  1. Kommunikáció: Mennyire erősséged a megnyilvánulás? Ki tudod fejezni magad? Önmagad képviseletének és a projektjeid megvalósulásának egyik kulcsfontosságú pillére. Legyen szó írásról, beszédről, előadásról, ha az online világot nézzük, egy prezentációról, de akár önmagunkkal való kommunikációról, ezt igen lényeges megvizsgálni.
  2. Kompromisszumkészség: Mit jelent ez számodra? Megalkuvást, megalázkodást? Vagy a másik igazságának meg- és felismerését? Képes vagy rá, vagy hirtelen elveszted a kontrollt és reagálsz, akár átgondolatlanul?
  3. Objektivitás: Szorosan ide tartozó pont az, hogy látod-e magad, az életed vagy akár csak adott szituációt objektíven, azaz befolyásoltság nélkül? Függetlenül mindennemű hatástól és tudsz-e ennek megfelelő viselkedés mellett dönteni?
  4. Felelősségvállalás: Minden alapja, egy részét magunkkal hozzuk, de fejleszthető, hiszen ahogy mi magunk is tapasztalunk, úgy látjuk egyre jobban, hol kell felelősséggel lennünk életünk felé.
  5. Extrovertált-Introvertált: Viselkedésünket nagyban befolyásolja, mennyire vagyunk nyitottak, vagy zárkózottak társaságra, hogyan nyilvánulunk meg helyzetekben és még sorolhatnám. Ez nem azt jelenti, hogy a világtól elzárkóznál, de például az introvertáltak számára az egyedüllét, a belső hang sokkal nagyobb jelentőséggel bír, meg extrovertáltként szívesen vagy közösségekben, megosztod gondolataid.

 

Ez csak öt pont, amelyeket már e sorokat olvasva is láthatjuk, mennyire széleskörű ismeretek állnak rendelkezésre, amelyek által megismerhetjük önmagunkat, erősségeinket, tulajdonságainkat és felfedezhetjük a legerősebb önvalónkat.

 

Miért nem azt mondom, hogy miben vagy jó?

Lehetnél kovács, író, vadakat terelő juhász… mindennek alapja azonban mindig az, aki Te magad vagy. A kedvességed, a szimpátia, amit kiváltasz, a szaktudásod, a beleérző képességed tesz egyedivé, különlegessé, mindannyiunkat, így Téged is. A cél, hogy felfedezd ezeket és akár egy főnix, újjászületve, átformáld életed, azokra fókuszálva, amiben igazán jó vagy.

A PersonalGuide elemzése ezt nagyon részletesen mutatja meg, ám van egy eszköz, amit gyakran használnak önismereti mutatóként is, ez pedig az Életkerék. Nyolc területet vesz sorra, ahol magadnak tudod berajzolni, meghúzni a vonalat, éppen hogy állsz, ezek pedig: Család és barátok, Pénzügyek, Környezet (Otthon), Karrier, Szórakozás és feltöltődés (Pihenés), Fejlődés (Vezérelv, Spiritualitás), Egészség, Párkapcsolat.

Ha őszinte vagy magaddal, már az első pillanatban tudod, hogy melyik az, ahol még tudsz alakítani, és melyik az, ami már most remekül működik. Ahhoz milyen tulajdonságok kellettek? Mik az erősségeid, amik ehhez hozzásegítettek? Vedd elő ezeket is, sorold fel, hogy meglásd, mennyi minden lapul benned, amelyekre eddig kisebb hangsúlyt fektettél.

 

Jó és értékes vagyok!

Ezt a mondatot írd fel magadnak, és támaszd alá az előzőekben felsoroltak által felfedezett pozitív és megerősítő dolgokkal! Ha elsőre nem is megy magadtól a változás, próbáld meg azt, hogy kívülről támogatod magad. Kérdezd meg a hozzád közelállókat, ők hogy látnak téged.

Az önmagaddal való szembenézés mindig előrevisz!

 

Segítségül olvass bele a könyvembe:

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: