fbpx

Utálom magam – Neked hányszor fordul meg ez a fejedben? Valószínűleg gyakran, még akkor is, ha ezt nem öntöd szavakba. A világ aktuális helyzetére rezonálva pedig ez az érzet még jobban erősödhet, vagy pont most bukkanhat fel. Hogy álljunk ehhez, mit tegyünk? Ezt járjuk körbe kicsit alaposabban.

Az elmúlt időszak rendkívül megterhelő volt mindannyiunknak, ennélfogva azt is érzékeljük, hogy minden területen érintettek vagyunk.

 

Külső és belső utálat magunk és mások felé

Ássunk mélyebbre! Jóval hamarabb tör ránk, hogy nem vagyunk megfelelőek egy tevékenységre, úgy érezzük, hogy nem tudunk megfelelően teljesíteni, összességében „nem vagy elég jó”. Ez az, ami belülről hat ránk, és sajnos azt is eredményezi, hogy el sem merünk kezdeni dolgokat, vagy éppen félbemarad, félve a következményektől, legyen az bármennyire jó.

A másik pedig a külső, amit észlelhetünk, hogy a környezetünk hogyan reagál ránk, és mindenre. Mit jelent ez pontosabban? Azt, ahogy látjuk, hogy mások is feszülten, ingerülten szólalnak meg, hirtelen haraggal válaszolnak egy adott helyzetre. Ezt tapasztalhatjuk, érzékeljük akkor is, ha mi magunk nem vagyunk adott szituációban. A légkör szinte árasztja magából ezt a negatív hullámot.

A kettőt pedig gyakran összemossuk, tudat alatt átvesszük és magunkkal visszük a saját környezetünkbe, beépítjük viselkedési mechanizmusunkba.

Állj meg most egy pillanatra és gondold át, te hányszor teszed meg ezt egy nap? Be tudod azonosítani a külső és a belső utálatot? Különválasztod ezeket?

 

Utálom magam – az első lépés a szembenézés

Azért vettük ezt a két típust, hogy lásd, bizony rengeteg hatásnak vagyunk kitéve, és ezek közül nem keveset mi magunk koordinálhatunk. Az irányítás pedig kulcsfontosságú. Ennek első lépése a tudatosítás, azaz a fentiek végig gondolása.

 

Hol és mikor alakul ki, mely típusa az önutálatnak?

Öt támpontot állítottunk össze annak érdekében, hogy el tudj indulni a beazonosításhoz és a tovább lépéshez:

  1. Hozott minták, gyermekkori traumák: Számtalan helyen olvashatunk erről, mégis tény, hogy a korábban megélt, magunkkal hozott szokások, gondolatok mind jelentős befolyással bírnak arra, hogyan éljük meg a jelenünket. Ha ez tragikusabb, nehezebb, esetleg nagyon markáns véleménnyel, szokásokkal találkozik, szintén beépülhet életünkbe és visszatartó erő lehet.
  2. Jelenből való maximum kihozása: Mindig a lehető legtöbbet várjuk el magunktól, erőn felül is. Itt már nem a múltat nézzük, hanem azt, hogy kitűzünk egy olyan célt, amit nem azonnal tudunk elérni (például egy saját lakás), ami ugyan megvalósítható, de nekünk jóval hamarabb kell, és ha nem sikerül, akkor már nem is látjuk, mennyire sokat teszünk és elérhető.
  3. Kiket követünk: Szintén a jelenben vagyunk, ahol azt nézzük meg, hogy azok, akikkel barátkozunk, akire mentorként tekintünk, a tanácsát kérjük, illetve a közvetlen környezetünk mennyire épít minket. Segít, rávilágít dolgokra, megoszthatjuk örömünket, bánatunkat, vagy nem.
  4. Félelem a jótól: Társadalmi jelenségnek is titulálható, hogy nem merünk kezdeményezni, vállalni nagyobb feladatokat, saját projekteket elindítani, méghozzá azért, mert félünk. Attól félünk, hogy nem tudunk teljesíteni, és előre is vetítjük ezt, amivel előre akadályozzuk magunkat. Innen pedig szinte csak egy fél lépés, hogy önutálatig jussunk el.
  5. Helyes önértékelés, objektív kép: Látjuk-e magunkat, ahogy ténylegesen vagyunk? Értékeinket, fejlesztendő tulajdonságainkat? Mik azok az értékek, elvek, amelyek mentén élünk?

 

A cél: önutálat helyett önszeretet

Sokszor látjuk, hol és mennyit hibázunk, késünk, de kevésbé vagyunk arra „kódolva”, hogy az értékeinket, a jól elvégzett feladatokat is sorra vegyük. Ha már a negatív dolgokat könnyedén átvettük, akkor jöhet a keményebb dió, azaz a jó dolgok felsorolása. Itt lép be a képbe a belső, külső nehézségeken túl a fenti öt pillér, amelyek átvizsgálásával el tudsz kezdeni haladni. Fontos azt is tudatosítani, hogy az utálatot is lehet mérsékelni, ha az értékeidre, erősségeidre, a szeretetre fókuszálsz, amihez magasfokú önismeret szükséges. Kezdj el tehát odafigyelni magadra, a mintáidra, fedezd fel a Benned rejlő csodát, amit az életeddel kaptál!

Segítségül olvass bele a könyvembe:

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: