fbpx

Talán túlzásnak is érezheted, mégis, ha végiggondolod az elmúlt éveket: Mi alakította igazán? Hittél önmagadban, mertél lépni? Kiállni önmagadért? Elfogadod és szereted önmagad, egyáltalán ismered? Szerinted milyen, ha nincs meg az önszeretet?

 

Mi is az az önszeretet?

Elsőre egyértelműnek tűnhet, mégis gyakran összetévesztjük a különböző kifejezéseket, melyek önmagunkhoz kapcsolódnak, mint például az önbecsülés vagy az önbizalom, ebbe a sorba pedig az önszeretet is bekapcsolódik. Az önszeretet az önmagadhoz, önmagad felé megadott szeretet, tisztelet, bátorság, pozitív gondolatok, elvek összessége. Nem lehet csak egyet kiemelni, mindannyiunknak megvan a saját kis „halmaza”, ami az önszeretetet jelenti.

 

Mi nem önszeretet?

Ami másé, más gondolata, másoktól függ, mások válasza, gondolatai, elvárásai.

 

Mi történik, ha az önszeretet hiányzik, kis mértékű?

Bizonytalanság, bátortalanság: Gyakran az önszeretet hiánya összefügg azzal is, hogy a cselekedeteink milyen irányba mozdulnak. Meg merünk-e tenni valamit, kiállni az elveinkért, gondolatainkért, hinni magunkban (ahogy láthatod, tényleg nagyon vékony a határ az önbecsülés, önbizalom, önszeretet között, mégis mind össze is függ, és különálló is).

Nem figyelsz önmagadra: Bizony, az elhanyagoltság az egyik legfigyelmeztetőbb jel. Túlvállalod magad, nem figyelsz a jelzésekre, a megfelelő pihenésre, az egészséges táplálkozásra, vagy épp akár a mozgásra, amire szükséged van, fáradékony, ingerlékeny vagy, ez mind fakadhat az önszeretet hiányából. Már csak azért is, mert ha odafigyelsz, törődsz magaddal, jól szeretnéd érezni magad, pihensz, alszol eleget, és annyi munkát végzel el, amit elbírsz, és olyat, amit élvezel.

Nemcsak azért, mert ez árad mindenhonnan, hanem mert Te magad is tudod, hogy mit szeretnél, mi tesz boldoggá, mi az az életmód és ritmus, egészségi állapot, ami számodra jó, és ezért teszel.

 

Az önszeretet fejleszthető?!

Igen, és ha az előzőeket elolvastad, akkor az is szinte karnyújtásnyira van, hogyan teheted meg az önszereteted fejlesztésére vonatkozó első lépéseket.

  1. Figyelem: Mit üzen a tested? Figyeld meg egy napod, hogy mennyit ülsz, fáj-e a szemed a monitor előtt, jólesik-e hazafelé 10 perc séta, vagy egy saláta, akár egy süti. Este kimerült vagy-e, dühöt viszel, és ezeket mennyire könnyen váltod át, például otthon, vagy hazaviszed? Először csak figyeld meg, majd gondold át, hol lehet változtatni, mi a te hozzáállásod, mi az a helyzet, ahol te magad nem szereted, és belesodródsz helyzetekbe.
  1. Törődés: Törődj magaddal. A figyelem fontos, és e mellett nézd meg, milyen életkorban vagy, mire kell több figyelmet szentelned, hol érdemes kevesebb terhet vállalnod, esetleg egy arckrémet beszerezned, vagy éppen leülni pihenni, kikapcsolódni, vagy akár fejlesztened magad egy könyvvel.
  2. Önismeret: Ha még az elején vagy, akkor ez fog leginkább segíteni elsőként. (Később pedig úgyis rájössz, hogy az önismeret minden területen ott van. J)

 

Összefoglalva néhány szóban az önszeretetről

Figyeld tested-lelked jelzéseit, mert mindig érezheted, hogy éppen túlvállaltad-e magad, olyat csinálsz-e, amit élvezel, vagy azt adod-e a testednek, amire szüksége van. Bármikor megállhatsz és változtathatsz, a legkisebb lépések is hosszú távon nagy dolgokat eredményezhetnek, mint például a nyugodt, örömteli közérzet, egészségesebb életforma, ami a teljesítményedre is pozitívabb hatással lesz. Az önszereteted pedig még tovább fejlesztheted, erősítheted, ha ismered önmagad, a pozitív tulajdonságaid, értékeid, erősségeid, hiszen ezek mentén még jobban egy kiteljesedett élet felé fordulhatsz.

Ahhoz, hogy minél jobban megismerd magadat, ajánlom figyelmedbe a Nézz szembe önmagaddal könyvemet!

önfejlesztő könyv

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: