fbpx

Fogadd el önmagad?!

Ezerszer hallhattunk életünk során, sőt akár egyes történésekhez, eseményekhez társítva is: fogadd el! Tele vagyunk érzelmekkel, hatásokkal, amelyek mind-mind befolyásolnak, ennek kapcsán pedig érdemes tisztázni, hogy az önelfogadás mit is jelent, amely egyúttal rávilágít ezen kifejezésre is.

 

Az önelfogadás jelentése

Tulajdonképpen egyszerűen hangzik: minősítés nélküli létezés. Azaz, a pozitív és negatív együtt tud létezni, békében egymással. Nem vagy haraggal, bántással és túlzó szeretettel magad felé. Többnyire igyekszünk azt hangsúlyozni, amik pozitívak bennünk, de az önszeretethez az is hozzátartozik, ami esetleg kevésbé jó. Konkrét példával élve: Ha jól tudsz koncentrálni, pontosan dolgozol, ez egy nagyon jó tulajdonság. A másik, ha esetleg nehezen indulsz el mozogni (rendszeresen), akkor ezt egyrészt jó, ha beismered magadnak, másrészt megkeresed azt a mozgásformát, ami jóleshet, és nem „erőszakolod magadra” mondjuk a futást, vagy súlyemelést, ha számodra a jóga az ideális. Ez persze csak sarkított példa, de mindegyik rendben van, ha ezeket tudod magadról és ennek megfelelően tudsz cselekedni. Épp ezért itt fontos még behozni azt is, hogy ez által az elvárásaid is olyanok, amik egyúttal teljesíthetővé válnak.

 

Önelfogadás és önértékelés

Az önelfogadás szoros kapcsolatban áll az önértékeléssel, amely szinte egy skála, Berentés szavaival élve:

Az önértékelés az énkép szubjektív vetülete, amely kifejezi az egyén önmagához való értékelő viszonyulását, és jelzi az önelfogadás mértékét” (Berentés, 2012, 77. o.).

Amint az látható, nagyon fontos mindkettővel tisztában lenni, így mindkettőről érdemes és szükséges beszélni.

 

Önelfogadást befolyásoló hatások

Az önelfogadás mindig saját magadat jelenti. Azt, aki és ami te vagy, ezt sok minden alkotja. Főként gyermekkorban a szüleink és közvetlen környezetünket figyeljük, az ő mintáikat, kommunikációjukat, viselkedésüket másoljuk és sajátítjuk el. Saját magunk felé való elvárásainkat is befolyásolja, illetve azt, hogy a képességeinket mennyire ismerjük fel, vagy éppen nyomjuk el saját vágyainkat mások elvárásai, ránk gyakorolt hatása miatt. Ez pedig az önelfogadást is jelentősen befolyásolja.

Kérdés: Gondolj csak bele, volt-e, és ha igen, hányszor, hogy nem azt cselekedted, amit szerettél volna, hanem más kedvébe akartál járni?

 

Önelfogadás gyakorlatok – az első lépés

Tudod, hogy mik az erősségeid, gyengeségeid? Mennyire látod önmagad reálisan, minden oldalad? Kihasználod-e a benned rejlő erőforrásaid? Ezek valamelyest változnak az életed különböző szakaszai során, a tanulmányaiddal, a környezeted alakulásával, a saját érettséged által, valamint a megszerzett tapasztalataiddal.

Ha nem tudod, éppen most hogy állsz, vagy pontosabban ránéznél viselkedési mechanizmusaidra, a PersonalGuide elemzés pontosan ebben fog segíteni. Egy tűpontos tükröt mutat Neked arról, mik azok a területek, tulajdonságok, értékek, amelyek segítenek, és melyeket érdemes fejlesztened. Ha pedig ezek megvannak, át tudod ültetni őket a gyakorlatba.

 

Értékes vagy

Minden elolvasott anyag jó, ugyanakkor az a legbiztosabb, ha ezeket be tudod ültetni a mindennapjaidba. Ahhoz, hogy az önelfogadás útján elindulhass, vagy megerősödhess, néhány gyakorlatot állítottunk össze:

Értékek, erősségek listája: Ha már van elemzésed, vagy nagyon jól ismered önmagad, írd össze, hogy mik az értékeid, erősségeid. Mindent gyűjts össze (ezért jó egy elemzés, gyakorlatilag külső szemmel fog pontos képet adni, míg saját magunktól hajlamosak vagyunk inkább kevesebbet felsorolni). Itt most kifejezetten a jó és pozitív tulajdonságait, értékeid gyűjtsd össze!

Sikerek listája: Ha az előző megvan, csak menj végig rajta, és írd össze, mennyi mindent értél el. Itt most nem kérdés, hogy még mennyi mindent szeretnél és mikorra (azaz az elvárásaid most tedd félre), csak írd össze, egy oklevél, egy könyv, egy utazás, tanulmány, egy dicséret, minden jöhet.

Montázs-vizualitás: Ha pedig a lista megvan, érdemes ezeket, és akár a további vágyaid is képekké alakítanod. Keresd elő, hogy mik tettek boldoggá, és mutasd meg magadnak, emlékeztesd magad, hogy ezek mind megvannak. Sokszor látjuk, hogy a jövőbeli vágyainkhoz hasznos, de önelfogadás kérdésében arra is nagyon hasznos, hogy szembesítsük magunkat vizuálisan is eredményeinkre.

 

Önelfogadás gyakorlatok még

A fentieken túl talán nem is gondolnád, mennyire fontos azokkal is foglalkozni, amelyek esetleg elsőre kevésbé pozitívak. Ehhez is hoztunk néhány gyakorlatot Neked:

Fejlesztendő területek: Már az is nagyon fontos, hogy nem negatívnak, hiánynak éljük meg. Ha úgy érezzük, hogy van olyan tulajdonságunk, viselkedésünk, amin érdemes lenne változtatni, foglalkozni vele, attól még nem feltétlen negatív. Ha nehezebben nyitsz mások felé, pontatlan vagy, hirtelen reagálsz, ezek olyanok, amelyekkel lehet és érdemes foglalkozni. Ha nem sportolsz, azt is el tudod kezdeni, éppúgy, mint esetleg megfontoltabban válaszolni egy helyzetben. Vedd tehát végig ezeket is. Ha van PersonalGuide elemzésed, akkor ezt is pontosan látod, és szakértőkkel át is beszélheted akár a gyakorlatokat is.

Zavaró helyzetek azonosítása: A másik nagyon fontos, hogy tudd, hol van „zavar az erőben”. Ha megfigyeled egy napod, kezdd el feljegyezni, hol és mikor, kivel nem úgy reagáltál, viselkedtél, ahogy szerettél volna, vagy éppen a másik viselkedése, kommunikációja hol volt zavaró számodra. Ha ezeket gyűjtöd egy hónapig (de lehet, már kevesebb idő alatt is látni fogsz ismétlődéseket, ennyi idő alatt biztosan), akkor szembesülsz azokkal a helyzetekkel, amikkel érdemes foglalkoznod.

Az önelfogadás alakul, változtatható, fejleszthető. Az a lényeg, hogy boldog, örömteli életed lehessen mindennel együtt, a nagyon jótól egészen a fejlesztendő dolgokig. Mert mind Te vagy, kerek egész.

Ahhoz, hogy minél jobban megismerd magadat, és elindulj az önelfogadás útján, ajánlom figyelmedbe a Nézz szembe önmagaddal könyvemet!

 

További olvasnivaló: 

 

5 dolog, ami a mindennapok folyamán segíti a személyes fejlődést

önfejlesztő könyv

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: