fbpx

Kinek? Meddig? Mikortól? Mekkora? Miért? Hogyan lehetnénk boldogok, amikor ennyi minden forog a boldogság kapcsán a fejünkben… Sokszor azt gondolhatod, „nekem nem jár” … vagy éppen az, hogy „majd akkor leszek boldog, amikor” … Ezeket a folyton felmerülő témákat járjuk körbe, hogy meglásd, te hogyan lehetsz boldog.

 

Hogyan legyél igazán boldog?

Kinek? Kinek jár a boldogság, egyáltalán van erre meghatározott keret? Talán csak mi adjuk hozzá… A boldogságot vegyük alapvetésnek, ez az első lépés. Neked, nekem és mindannyiunknak jár. A méhecske sem kérdezi meg a virágot, hogy boldog-e, mert akkor jár neki a por…

 

Meddig lehetsz boldog?

Te mit gondolsz? Van korlátozó ideje? Ha pedig van, akkor vajon megismételhető a boldogság? Legyél boldog minél gyakrabban, hogy azt mondhasd, te mindig az vagy. Sajátítsd el azt a képességet, hogy a rosszból meglátod, hogyan fejlődhetsz, hogyan fordíthatod a javadra.

 

Mikortól lehetsz boldog?

Bármikor elkezdheted, újrakezdheted, ez benne a jó. Míg a kellemetlen, negatív érzeteket többnyire valamilyen történéshez kötjük, addig a boldogsághoz sokkal hamarabb tudunk emlékeket, gondolatokat társítani. A rosszhoz is, de emlékként jóval tovább marad velünk egy közös kávézás, egy esti beszélgetés, közös dalok. Idézd fel, és legyél mostantól boldog. Most, és bizony most is.

 

Mennyire lehetsz boldog?

Amennyire csak képesnek vagy boldognak lenni. Sőt, fejlesztheted. Ha olvasod a többi blogbejegyzést, láthatod, hogy fontos számunkra a boldogság témaköre. Megengeded magadnak, hogy boldog legyél és örömmel töltsön el egy finom ebéd is, vagy csak az éri el ezt a szintet, ha minimum nyersz a lottón több millió forintot?

 

Miért lehetsz boldog?

Ezt kapcsoljuk össze a mitől lehetsz boldog témájával. Ahogy az előbb említettük, a finom ebéd példáját, úgy lehetsz boldog, hogy te el tudtad készíteni, vagy épp azért, hogy nem kellett, mert megvehetted. Lehetsz boldog, hogy napközben is volt rá időd, hogy főzz, és azért is, hogy van annyi ebédidőd, hogy kényelmesen elfogyaszd.

 

Konklúzió

A boldogságot mi magunk határozzuk meg, sőt azt is, hogy milyen úton érjük el. Hogyan lehetsz boldog? Nézd meg, Téged egyénileg mik akadályoznak abban, hogy teljesen megélhesd a boldogságot. Tudod egyáltalán, hogy mi tesz boldoggá? Ami pedig esetlegesen hátráltat, vagy távolabbi cél, ahhoz hogyan indulsz el?

Ha nehezen is, de apró lépésekkel egyre nagyobb boldogságfaktort tudsz belevinni az életedbe. Ehhez pedig az is nagyon fontos, hogy:

  1. Ismerd meg önmagad! Kezdd el feltérképezni azt, hogy mely területen vagy hajlamos akadályokat gördíteni magad elé. Milyen tulajdonságaid azok, amelyeket elkezdhetsz erősíteni, hogy még jobb lehess, és melyek, amelyek gyengítenek. Ezek talán enyhülnek, de az a legfontosabb, hogy legalább tisztába kerülj mindegyikkel.

 

  1. Cselekedj! A felismerés önmagában jó, de még nem jelenti azt, hogy minden megváltozik. Ahhoz te kellesz, egészen pontosan az, hogy folyamatosan, minden egyes nap tedd meg mindazt, ami ahhoz szükséges, hogy boldogságod kiteljesüljön. Ha már megismerted önmagad, akkor pontosan tudni fogod, hol szükséges tenned ezért.

 

  1. Fejlődj! Tisztában vagy erősségeiddel és gyengeségeiddel és elindultál azon az úton, ahol már sokkal tudatosabban tudsz létezni. Gyakrabban veszed észre a pozitív dolgokat, és ettől sokkal intenzívebb számodra a boldogság megjelenése. Ha mindez megvan, akkor jöhet a következő lépés. Ne feledd, elegendő egyszerre egyet megtenni, de annyit azért tegyél meg! Fogj neki, hogy erősítsd azokat a dolgokat, amelyek örömmel töltenek el! Építs be még több olyan tevékenységet, szokást, amelyek a fejlődésed segítik.

 

+1: Légy boldog! Bárhol is tartasz éppen most, örülj, hogy eljutottál oda, és még tengernyi kaland vár rád, ami örömmel és boldogsággal fog eltölteni!

Önmagad megismeréséhez pedig ajánlom figyelmedbe a Nézz szembe önmagaddal könyvemet!

önfejlesztő könyv

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: