fbpx

Önbecsülés fogalma:

 

Az önmagunkról alkotott kép fontos szempontja az önbecsülés (self-esteem), amely a szocializáció részeként formálódik a kognitív(megismerő) fejlődés során.

Az önbecsülés önmagunkra irányuló ítéletalkotó odafigyelés, ami fontos a lelki egyensúlyunk megteremtéséhez. Mutatja, hogy tisztában vagyunk a saját emberi méltóságunkkal, szellemi, erkölcsi értékünkkel.

Elfogadás, önelfogadás, valamiféle hatékonyság érzet, észlelés tudat, belső stabilitás, jóllét, biztonság, értékesség tudat, egyfajta tisztelet önmagam felé. Az az érzés, hogy értelmes az életem. Egyfajta bizalomban létezés ezen a világon, a bizalom adásnak a készsége és belső átélése.

Ez egy lelki magatartás, jellemvonás, önmagunkkal kapcsolatos hozzáállás.

 

Az önmagunkról kialakított kép, az önmagunk szeretete, és az önmagunkba vetett bizalom az önbecsülés fogalmához tartozó legfontosabb elemek.

 

Vigyázat ez a 4 nagyon nem ugyan az! A közbeszédben teljesen össze-vissza használjuk, egymás szinonimáiként.

Mélységét tekintve az önbecsülés ered a bensőnk legmélyéből, sokkal nehezebb hozzáférni, mint társaihoz. Itt nem elég a manapság oly divatos makacs pozitív gondolkodás kialakítása, mert az ugyan kihat az énképre azt megváltoztatja, az önértékelést alakítja, és ad egy kis önbizalmat is, de ez inkább realitásvesztéshez vezet, mint pozitív önbecsüléshez. A legbensőbb eredőt nem éri el. A pozitív önbecsülés belső forrásból táplálkozó, ezért az kevésbé jön csak úgy, munkát igényel. Munkát, aminek része lehet mind a három elem.

 

Önmagunkról alkotott kép:

Természetesen az önmagamról alkotott kép sosem egyenlő azzal aki vagyok. Mindazokat a tartalmakat jelzi, amelyeket hajlandó vagyok elfogadni magamról, hogy ez vagyok én. Nem pontosan felel meg azoknak a reális dolgoknak amilyen valójában vagyok. Természetesen elég nagy hibákat tudunk véteni. Az önmagamról alkotott kép minél inkább hasonlít a realitáshoz, és minél több mindent tartalmaz belőlem, annál egészségesebb vagyok a kapcsolatokban, annál jobban tudok összhangban lenni magammal is. Amikor az önmagadról alkotott kép részévé tettél valamit, onnantól kezdve semmilyen energiát nem kell fordítani ennek az elhazudására. Több energia marad az életre. Az önmagamról alkotott képem lehet pozitív, lehet negatív, és a kettő között bármi előfordulhat.

 

Önértékelés:

Az önértékelés azt jelenti, hogy reflektálok saját magamra és valamilyen minősített ítélethozatal történik, értékelés. Például, ha szoktam magamban beszélni, akár hangos csevejt folytatok magammal, akár belső monológok ezek, értékelhetem úgy, hogy ez teljesen rendben van, de értékelhetem úgy is, hogy gáz. Ez nincs rendben, csak a hülyék beszélnek magukban. Az első esetben pozitív önértékelés jelenik meg, míg a másik esetben az önértékelés negatív. Része az énképnek, hogy beszél magában, de a negatív önértékelés irányába viszi el. Láthatod, hogy az önérétkelés nem egyenlő az önmagamról alkotott képpel. Az emberek önértékelése általában pozitív irányba megy el. A legtöbb embernek nem az önértékeléssel van baja, hanem az önbecsüléssel.

 

Önbizalom

Kapcsolódik az önmagamról alkotott képhez és kapcsolódik az önértékeléshez. Az önbizalom azt mutatja, hogy az ember mennyire bizonyos a személyes ítéletében, képességeiben, hatalmában, a céljai elérhetőségében, mennyire hisz önmagában. Hogy kinek mennyi az önbizalma, nagy kérdés, mint ahogy az is, hogy mennyire fedi a realitást. Az önbizalom változhat, valamint különböző dimenziókban figyelhető meg. Az önbizalmad eltérő lehet a különböző környezetekben, például otthon vagy az iskolában, munkahelyen.

Az önbizalom cselekedeteinkben, fellépésünkben tükröződik. Vannak, akiknek nem okoz gondot kiállni mások elé iskolában, munkahelyen és prezentálni, de van, aki szinte bocsánatot kér azért, hogy létezik, és szeretne elbújni, hogy észre se vegyék. Hiába ő a legjobb valamiben, akkor sincs önbizalma kiállni, és előadni, vagy learatni a sikert.

A legizgalmasabb, hogy ez a három nem egyenlő az önbecsüléssel.

 

Önbecsülés fogalma – pozitív vagy negatív önbecsülés

 

Az önbecsülés az első három elemnél mélyebben gyökerezik a személyiségünkben.

 Az önbecsülés nagyon mély és alapvető viszony önmagamhoz, az élethez, a másik emberhez, a világhoz.

Példa: Ha valamit nagyon elszúrok aznap, mondjuk nem sikerül egy fontos üzleti megbeszélés, akkor a tükörbe nézve leszidom magam, hogy ezt most jól elszúrtam. Holnap milyen kellemetlen lesz a főnök szemébe nézni, és a kollégákkal találkozni. Legközelebb meg biztos nehezebb lesz egy ilyen feladatot elvégezni, folytatni a munkát. Az önmagamról alkotott képemben, és az önértékelésemben megjelenik egy negatív szál, az önbizalmamra is negatívan hat az eset, de mindeközben az önbecsülésem pozitív marad. Azt tudom mondani, hogy ettől még az élet rendben van, és megy tovább.

Mindenki erre az idilli állapotra vágyik. Ezt keresi. A stabil belső önbecsülést. Mert ha ez megvan, akkor megengedhetem magamnak, hogy negatív elemek legyenek bennem vagy az önmagamról alkotott kép, önértékelés, vagy az önbizalom terén. Akkor tudom azt mondani, hogy ez most nem sikerült, ez nem az erősségem, lehet nekem nem ezzel kell foglalkoznom. Lehet nekem mást kell csinálnom, vagy jobban össze kell szednem magamat.

De hogy érdekesebb legyen, az önbecsülés lehet a béka feneke alatt annak ellenére, hogy valakinek az énképe gigantikus, mentes minden gyengeségtől, teljesen kiszorította őket az illető. Azt képzeli, Ő maga Arnold Schwarzenegger, ő néz vissza a tükörből. Az önértékelése és az önbizalma az egeket veri. Nagyon sokszor fordul elő ezeknél az embereknél, hogy az önbecsülésük bizony nagyon is negatív, gyönge. Így próbál kompenzálni. Ez rengeteg energiát visz el tőle.

Itt visszatérek erre az egy mondatra: a legtöbb embernek nem az önértékeléssel van igazán baja, hanem az önbecsüléssel.

 Az önbecsülés egy folyamat eredményeként jön létre. A múltbeli tapasztalatok, siker és kudarc, a környezetünk mind-mind befolyásolja, hogy milyen lesz az önbecsülésünk. Ha valakinek negatív a belső önbecsülése az külsővel nem tölthető be.

 

Mi a külső és belső önbecsülés? Erről külön cikk készült, mint az önbecsülés jelentése -jelentősége, mert szintén egy nagy, és mély összefüggéseket feltáró téma. Kattints a linkre és olvasd el.

Az alacsony és magas önbecsülés is részletesebben elemzésre került egy-egy cikkben. Kattints rájuk, és olvass tovább a témában:

Az Önbecsülés visszaszerzése, fejlesztése, növelése nagyon hasznos téma azoknak, akiknek dolguk van ezzel. Olvasd el erről készült cikkünket is, ha szeretnél előre lépni.

Az önbecsülés fejlesztése bizony nem lehetséges önismeret nélkül. Vágj bele.

Segítségedre lehet az önbecsülésed helyreállításában, vagy fejlesztésében a Nézz szembe önmagaddal! önismereti könyvem, melyhez szakértői csapatom tagjával, Nagy Andrea coach-csal készítettünk egy önfejlesztő gyakorlatokat tartalmazó munkafüzetet is, 30 önismeret fejlesztő feladattal, és a coach tippjeivel.

 

önfejlesztő könyv és munkafüzet

 

Ha elakadsz, úgy érzed nem tudsz tovább haladni, segíthet a PersonalGuide® önismereti viselkedési tesztje, és a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoport is.

A viselkedési teszt személyre szabott 15 oldalnyi szöveges kiértékelése 48 órán belül megtörténik, és feltárulnak előtted viselkedésed rejtett automatizmusai. Mit kezdj ezekkel? A személyes cselekvési terv, amit a kiértékeléshez kapsz segítségedre lesz, hogy elindulhass az önismereti fejlődésed útján.

A facebook zárt csoportban olyan emberekkel beszélhetsz, akik szintén az önismeret útját járják. Nem kell magadban, egyedül megküzdened a problémáiddal, az elakadásaiddal. E közösség tagjaként bátran kérhetsz iránymutatást tőlem, és a csoport tagjaitól. Valódi támogatást kapsz.

Védett környezetet tudunk teremteni neked az önismeret mélyebb szakaszaiban is, amikor leveted a pácélod, és védtelenné válsz. Igénybe veheted szakembereink személyes segítő konzultációját, és ha szükséged van rá, a feldolgozás fázisain átsegítsenek. Tudnod kell, hogy a korai elakadások (lásd a gyermekkorba visszanyúló tudattalan berögződések) szükségessé teszik, hogy egyéni konzultáción, segítő szakemberrel folytasd az utad, mert annak feldolgozása nem megy egyedül.

A stabil belső önbecsülés elérése lehetséges. Jegyezd meg, hogy mindig van másik út!

– > Önbecsüléssel kapcsolatos további olvasnivalókat itt találsz!

Cikket írta: Halustyik Melinda

mindenki másképp boldogul könyv munkafüzettel

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: