fbpx

“A személyes fejlődésed akkor kezdődik, amikor szembe tudsz nézni önmagaddal.”

Gyakran idézem ezt, az elmúlt évek tapasztalatai alapján. Egy olyan tükröt kapunk magunkról, amelynek segítségével változtathatunk, előre léphetünk. Ez mind szép és jó, de hogy vágj bele? Miképp kezdd el önmagad megismerését?

Erre nem is olyan nehéz válaszolni, mint elsőre gondolnád. Mégis biztos vagyok benne, hogy a legelején még nehézséget okozhat, mivel rendszerint rögtön nagy dolgokat szeretnénk megváltoztatni önmagunkban. Szinte megfoghatatlan elsőre, hogy türelmesebb, kedvesebb, motiváltabb legyek. Ugyanakkor eleinte ezek azok, ahol „kibukik” az önmagunk megismerésének igénye. Miért reagálok úgy, ahogy? Hogyan lehetne másképp?

 

Öt lépés, amelyekkel Te is belevághatsz:

  1. Az első pont tehát az igény, a vágy ébred fel benned arra, hogy megismerd önmagad.

Automatikus, reflexből adott válaszok, át nem gondolt cselekedetek, hozott minták, berögzült szokások, viselkedések mind – mind arra várnak, hogy ezeket felfedezve, Te magad újra gondold önmagad.

  1. Te ki vagy?

Te mit gondolsz magadról? Milyen negatív és pozitív, vagy bármilyen jelzővel illetnéd magad? Milyen tulajdonságaid vannak, milyen szaktudással, tapasztalattal rendelkezel? Vannak céljaid, vágyaid, álmaid?

  1. Hol, ki, mi az, ami hatást gyakorol Rád?

Ahhoz, hogy megismerd magad, azt is jó, ha látod, amit mások gondolnak Rólad, önazonos-e azzal, amit te magad szeretnél magadról kifelé sugározni. Először megnézted, te mit gondolsz magadról, majd azt is érdemes, hogy a környezeted miképp vélekedik.

  1. Kérj segítséget, objektív szemmel még mélyebbre tudsz menni!

A következő lépés, ha egy külső, önismerettel foglalkozó szakember segítségét kéred. Ez abban fog téged támogatni, hogy nem befolyásolják a te gondolataid, szubjektív meglátások, hanem ezektől elvonatkoztatva tud neked hiteles, őszinte képet alkotni rólad, és mindezt megosztani veled.

  1. Ha elkezdted, a fejlődés folyamatos

Azért is fontos ez a pont, mert az önismeret folyamatos. Fejlődésre, változásra ösztönöz, ehhez pedig gyakorlatilag mindig alakítod a gondolkodásmódod.

 

Még 3 dolog, amivel számolj

MÚLT – Mindannyiunknak van múltja, az elmúlt években pedig számtalan sebbel, megbántottsággal és csodálatos élményekkel tele. Sokszor emlegetjük családunkat, akiktől bizonyos tulajdonságokat örököltünk, vagy némely szokást átvettünk. A sérelmeket pedig sokági, akár élethosszig is emlegetjük, olykor erre hivatkozunk, ha valami nehezebb számunkra vagy egyáltalán nem sikerül. A kudarc többnyire valamiért nem sikerül – kifogásokat és magyarázatokat gyártunk. Ha belevágsz és komolyan veszed önmagad megismerését, akkor ettől el fogsz búcsúzni. Az ehhez kötődő, főleg negatív érzetek, megszokott dolgok át szoktak alakulni ugyanis. Egyrészt, mert tudni fogod, pontosabban tudatosítod magadban, hogy azon, ami volt, már nem tudsz változtatni. Ezért a hangsúly „más időben” lesz.

JELEN – Az önismerettel való foglalkozás a jelent helyezi a fókuszba. Az, amiből most tudsz dolgozni, fejlődni, megváltoztatni. Felméred erőd, és lépésről lépésre dolgozol azon, hogy értékeld, amid van, és tegyél azért, amiket még el szeretnél érni. Ez mind itt és most történik, minden egyes pillanatban.

JÖVŐ – Azáltal pedig, hogy megismered önmagad, igyekszel jobbá válni, pozitív jövőképet kialakítani. Ahogy az előzőnél, a jelennél is szó esett már róla, mindened átalakul, így lehet, még bátrabban mersz majd lépni egy vágyott cél megvalósítása felé.

 

Mi a kulcs?

Szerintem biztosan tudod, mi az:

a CSELEKVÉS.

Napról napra, lépésről lépére fogsz haladni önmagad megismerésének útján.

Bízom benne, hogy ezekkel a lépésekkel el tudsz indulni ezen az úton!

 

Ehhez segítséget is tudok adni:

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: