fbpx

Talán már nem is egyszer feltetted magadnak ezt a kérdést, legfőképp akkor, ha nehézségbe ütköztél. Lehet ez párkapcsolati, vagy a munkahelyeden történtek miatt, már konkrét, valós eseményeknél ébredünk rá, hogy a saját magunk képviselete nem biztos, hogy megy, de legalábbis nem jól, hatékonyan.

Egy kicsit messzebbről indítanék, hogy tényleg teljes körűen válaszolhassak erre a kérdésre. A magunkért való kiállás ugyanis jóval hamarabb kezdődik, mint amikor már benne vagyunk egy szituációban. Egészen pontosan ott, hogy egyáltalán „miért álljak ki önmagamért”? Hiszen néha jobb lenne inkább békében maradni, és nem felkavarni az állóvizet, ezért aztán hajlamosak vagyunk több terhet bevállalni, mint amennyit valójában elbírunk. Ha pedig kicsit mélyebbre ásunk, és változtatni szeretnénk, akkor a „HOGYAN?” kérdésre kell megkeresnünk a válaszokat.

 

Kezdjük tehát az elején

Ha már azon gondolkodsz, hogy változtatni kellene, egy icipici siker. A következő, nagyobb lépés, hogy tudd, hogy igen, néha ki kell állnod magadért. Neked is lehet igazad, jó érved, elegendő szaktudásod.

Mi szükséges ehhez?

Saját érték, erőforrás – Mérd fel, melyek az erősségeid! Vedd sorra, hol vannak azok a pontok, amelyekben Te kiemelkedő vagy. Empatikus, figyelmes, szorgalmas, szakmailag korrekt, pontos, aki folyamatosan fejleszti magát? Mely terület az, ahol jól teljesítesz? Nemcsak a munkában, kapcsolatokban egyaránt fontos: odafigyelsz a másikra, tudod a szeretetnyelvét, gondoskodsz a háztartásról, gyermekekről?

Őszinteség – Ha elkezdted az előző pont alapján felmérni erősségeid, előbukkannak azok a helyzetek, ahol lehetne szebb, jobb. Vannak régi, berögzült szokások, melyek nem biztos, hogy segítenek. Talán, tudod is ezeket, erre felsorolok pár gondolatot: ha halogatsz egy feladatot, görgeted a social media felületeket, vagy épp, ha hirtelen reagálsz egy-egy váratlan felszólításra, nem jól viseled a számonkérést stb.

 

Önfelvállalás

Itt érkezik el a pont. Először az, hogy felvállalod Önmagad – ebben sokat segítenek az előzőekben leírtak, majd ezt képviseled, mások előtt is. Ennek kulcsa az önismeret, hiszen mind erősségeid, mind gyengeségeid, akkor tudod jól megmutatni, de akár fejleszteni is, ha teljes képet látsz saját magadról.

Mások előtti önfelvállalás

Szemben vagy mellett? Amikor kiállunk magunkért, gyakran gondoljuk azt, hogy ezzel valakivel szemben helyezkedünk el, ami nem feltétlen igaz. Lehet egyetlen érvet ketten is képviselni, más szemszögből rávilágítani. A te tapasztalatod a sajátod, más, mint azé, aki mellett állsz. Ez akkor is igaz, ha külön véleményt fogalmaztok meg, akár pro és kontra érvelés során is. Az önmagad képviselete tehát nem feltétlen mással való vitát, szemben állást jelent.

Ne dönts a másik helyett – Itt pedig az elfogadás szót emelném ki. A magad tudása, tapasztalata mellett fontos az, ami egy vagy akár több ember képvisel, elmond. Merjünk nyitottan állni, meghallgatni ezeket, és akár elfogadni, még ha mi mást fogunk lépni is. Ne hazudtoljuk meg magunkat, nem erre gondolok, mi is mondjuk el a saját oldalunkat, de bátran láttassuk meg, hogy hajlandóak vagyunk a változásra, vagy arra, hogy bár más állásponton vagyunk, elfogadjuk azt, amit más mond. Ez néha minket késztet elfogadásra, néha pedig a másik fele(ke)t.

 

Gyakorlás

Mint minden, a változás sem azonnal történik. Ahhoz, hogy megtanulj új szokásokat felvenni, másokat meghallgatni, élesben kell gyakorolnod, tesztelned és fejlesztened ezeket. Amíg a fejedben van, az is némi haladás (legalábbis, ha foglalkozol vele), de a való életben, konkrét szituációban tett lépések fognak számodra is igazi eredményt hozni.

A gyakorlást pedig úgy kezdd el, ahogy számodra nehezebb. Ez alatt azt értem, hogy ha jobban szeretsz írni, és szóban akadsz el, akkor próbálj meg eleinte akár csak magadnak előadást tartani, folyamatosan beszélni egy-egy témáról. Végig venni, mi az, amit mondhattál volna, hogy legközelebb már könnyebben menjen. Ha pedig inkább szóban tudod kifejteni magad, de írásban van erre szükséged, szintén próbálj meg gyakorolni.

Az sem baj, ha nem eleinte nem megy egyedül. Kérd meg a barátaid, üljetek le közösen (nekik is kiváló alkalom a gyakorlásra), ha pedig szükségesnek érzed, képezd magad, igen, önmagad képviseletében is!

 

Segítségül olvass bele a könyvembe:

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: