fbpx

Az önértékelési problémákat a külvilágtól kapott visszajelzések okozzák. A személyiségünk kialakulásában meghatározó szerepe van a gyerekkori éveknek, a szülői, nevelői visszajelzéseknek. Nincs ez másképp az önbecsülés alakulásában sem.

Az önbecsülés lehet túlzottan magas, ha valakit folyamatosan, egész gyermekkorában különösebb érdemek nélkül állandóan dicsértek. Ezáltal úgy érzi, hogy mindig mindent jól csinál.

Alacsony önértékelés is kialakulhat, ha folyamatosan csak negatív kritikákkal illettek valakit gyerekkorban és megszokta, hogy semmit sem tud jól csinálni, akárhogy is próbálkozik.

A kontroll átengedése a külvilág számára folyamatos megfelelési kényszert alakít ki, így az önértékelés mások véleményétől válik függővé, mely negatív, vagy pozitív irányba is torzíthatja önértékelésünket. A  is, ha a környezettől valamilyen pozitív visszajelzés érkezik.

 

Az alacsony önértékelés kialakulásának gyakori okai

Az önértékelés elsősorban gyermekkorban fejlődik ki, de folyamatosan változik személyiségünk fejlődésével, a minket ért külső tényezők alapján. Az alacsony önértékelés lehet állandósult és pillanatnyi állapot is.

A folyamatosan fennálló, állandósult alacsony önértékelési probléma általában már gyermekkorban kifejlődik. A gyermekévek alatt elsődleges szerepet töltenek be a szülőktől, később a nevelőktől származó visszajelzések. Ha ezek a visszajelzések folyamatosan negatív jellegűek, az önbecsülésünket is negatív irányba befolyásolják, és kialakul az alacsony önértékelés problémája.

Ilyen visszajelzések például amikor valaki mást hoznak fel egy gyermek számára követendő példaként, vagy a szülők saját alacsony önértékelésüket ragasztják rá gyermekükre.

A későbbiekben az önértékelés alakulásáért az iskolai sikerélmények, kudarcok, társadalmi közösségek felelősek. Ha valakit gyakran csúfolnak, kirekesztenek az iskolában különösebb ok nélkül, az az önértékelését jelentősen negatív irányba befolyásolja. A fontos személyek (szülők, kapcsolatok, vezetők, barátok, stb.) visszajelzései is jelentősen befolyásolják az önértékelésünk alakulását. Ha ezek a visszajelzések elsősorban nem a teljesítmény javítására, a kifogásolt viselkedési szokások megváltoztatására, hanem a személyünk bírálatára vonatkoznak, az romboló hatással lehet az önértékelésre.

Az alacsony önértékelés valamilyen aktuális életmódbeli változás következtében is kialakulhat. Ilyen események, változások például egy kapcsolat megszakadása, egy személyes kudarc, egy állás elvesztése. Az amúgy reális, egészséges önértékelésű emberek ilyen esetekben könnyen kerülhetnek az alacsony önértékelés csapdájába. A legtöbb esetben az idő múlásával, az események feldolgozásával az ilyen helyzetek rendeződnek, és az önértékelés visszaáll az egészséges szintre.

 

Az alacsony önértékelés leggyakrabban előforduló jelei

Az alacsony önértékelést egy kis önismerettel viszonylag könnyen fel lehet ismerni. A jelei egyénenként eltérőek lehetnek, és nem szükséges az összes tünet együttes produkálása. Az alacsony önértékelés a leggyakrabban ezekről, vagy az ehhez hasonló jelekről ismerhetők fel:

  • Nincs, vagy nagyon alacsony az önbizalmad
  • Szorongsz egy-egy megmérettetés kapcsán
  • Másokat szinte mindig jobbnak gondolsz önmagadnál
  • Nem hiszel a képességeidben, azt gondolod úgysem sikerülhet, amit szeretnél
  • Úgy gondolod nem érdemelsz jobbat, mint amilyen helyzetben éppen vagy
  • Értéktelennek érzed magad
  • Nehezen hiszed el a rólad szóló pozitív véleményeket
  • Sokszor a rosszat keresed a dolgokban

Ha a fentiek közül valamelyik, esetleg több is jellemző rád, az önértékelésed javításával, az önismerettel érdemes lehet foglalkoznod, hogy hosszú távon kiegyensúlyozott életet élhess.

 

Önértékelés fejlesztése

Az önértékelés fejlesztése nem rövidtávú cél, nem elég néhány nap hozzá. Meg kell ismerned saját magad, a képességeid, érzéseid, korlátjaid és ezeket saját magad elvárásainak megfelelően kell értékelni. Nem csak a jó, vagy a rossz tulajdonságaidra kell a hangsúlyt fektetned, ezek összessége adja a te személyiségedet és az önértékelésed alapjait.

Az alacsony önértékelés fejlesztését önismeret útján érheted el, önismereti könyvek olvasásával, gyakorlatok végzésével vagy terápiával. A legfontosabb azonban az, hogy hajlandó légy elfogadni és elismerni saját értékeid, képességeid, érdemeid, ismerd meg a korlátjaid és ezek tudatában saját magad értékeld anélkül, hogy mások véleményétől tennéd függővé, hogy mit gondolsz magadról.

Segítségedre lehet az önértékelésed helyreállításában, vagy fejlesztésében a Nézz szembe önmagaddal! önismereti könyvem, melyhez szakértői csapatom tagjával, Nagy Andrea coach-csal készítettünk egy önfejlesztő gyakorlatokat tartalmazó munkafüzetet is, 30 önismeret fejlesztő feladattal, és a coach tippjeivel.

 

önfejlesztő könyv és munkafüzet

 

Ha elakadsz, úgy érzed nem tudsz tovább haladni, segíthet a PersonalGuide® önismereti viselkedési tesztje, és a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoport is.

A viselkedési teszt személyre szabott 15 oldalnyi szöveges kiértékelése 48 órán belül megtörténik, és feltárulnak előtted viselkedésed rejtett automatizmusai. Mit kezdj ezekkel? A személyes cselekvési terv, amit a kiértékeléshez kapsz segítségedre lesz, hogy elindulhass az önismereti fejlődésed útján.

A facebook zárt csoportban olyan emberekkel beszélhetsz, akik szintén az önismeret útját járják. Nem kell magadban, egyedül megküzdened a problémáiddal, az elakadásaiddal. E közösség tagjaként bátran kérhetsz iránymutatást tőlem, és a csoport tagjaitól. Valódi támogatást kapsz.

Védett környezetet tudunk teremteni neked az önismeret mélyebb szakaszaiban is, amikor leveted a pácélod, és védtelenné válsz. Igénybe veheted szakembereink személyes segítő konzultációját, és ha szükséged van rá, a feldolgozás fázisain átsegítsenek. Tudnod kell, hogy a korai elakadások (lásd a gyermekkorba visszanyúló tudattalan berögződések) szükségessé teszik, hogy egyéni konzultáción, segítő szakemberrel folytasd az utad, mert annak feldolgozása nem megy egyedül.

A stabil belső önbecsülés elérése lehetséges. Jegyezd meg, hogy mindig van másik út!

– > Önbecsüléssel kapcsolatos további olvasnivalókat itt találsz!

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: