fbpx

A párkapcsolatok minőségét alapvetően határozza meg a párkapcsolati kommunikáció minősége. Minden kapcsolatban vannak nézeteltérések, viták, összezördülések és ez teljesen normális is. Ha ezeket a problémákat meg tudjátok beszélni egymással, megértitek a másikat, megtaláljátok a megoldást, azaz megfelelően kommunikáltok egymással, a kommunikáció kettőtök között valószínűleg megfelelő.

 

Ha ezeket a vitákat nem tudjátok megbeszélni, nem értitek meg a másik problémáit, azt sem értitek igazán mi baja a másiknak, a kapcsolatotokban a párkapcsolati kommunikáció javításra szorul. Ahhoz, hogy kapcsolatotok jól működhessen, meg kell tanulnotok megérteni és elfogadni a másikat, és saját magatokat is. Az igazán mély, érzelmi kapcsolat kialakulásához elengedhetetlen a megfelelő párkapcsolati kommunikáció kialakítása.

 

Párkapcsolati kommunikáció 5 szintje

Az emberek sokfélék, számos tényező befolyásolja személyiségünket, nincs két teljesen egyforma ember. A párkapcsolatokban sem vagyunk egyformák társunkkal, másképp látunk bizonyos dolgokat, mint a párunk, és másképp is fejezzük ki magunkat. Ez a különbözőség könnyen vezethet konfliktushoz, ha nem tanultuk meg a másik kommunikációját, a szavai mögött rejlő jelentést, és nem ismerjük fel, hogy milyen szinten van a kettőnk közötti kommunikáció.

 

Gary Chapman, amerikai párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó, lelkész Végre egy nyelvet beszélünk című könyvében 5 szintjét határozza meg a párkapcsolati kommunikációnak: a folyosói csevej szintje, a híradás szintje, a véleményközlés szintje, az érzelmek megosztásának szintje és a szeretetteljes és őszinte kommunikáció szintje. Ahhoz, hogy megtudjátok, hogy ti melyik szinten álltok a kommunikációban, meg kell figyelni a beszélgetéseitek milyenségét. Ezután tudjátok megállapítani azt, hogy milyen a kommunikáció kettőtök kapcsolatában.

 

1. Szint: Folyosói csevej

A folyosói csevej a párkapcsolati kommunikáció legfelszínesebb formája. Általában valahogy így hangzik:

-Milyen napod volt?

-Jó, és neked?

-Nekem is.

És mindenki folytatja a saját maga dolgát. Rutinból jön, megszokásból, a kötelező udvarias minimum.

 

2. szint: Híradás

A híradás tényközlést jelent, nem jelennek meg benne érzelmek, vélemények. Pusztán tényeket közlünk a másikkal, mikor, mit, hol csináltunk, mi történt velünk éppen. Csak pusztán a tényeket mondjuk, a bennünk kiváltott érzéseket, a véleményünket nem közöljük egymással, a nekünk mondott tényeket egyszerűen tudomásul vesszük.

Valahogy így történik:

-Ma a főnököm új feladattal bízott meg. Több időt kell majd a munkahelyemen töltenem.

-Aha.

-Több pénzt is kapok majd és a karrieremnek is jót tesz.

-Oké.

 

3. szint: Véleményközlés szintje

A véleményközlés szintjén már sokkal mélyebb a beszélgetés a partnerek között. Megosztjuk egymással a véleményünket, a meglátásainkat, ötleteket, javaslatokat adunk a másiknak. A véleményközlés szintjén könnyen bonyolódhatunk konfliktusba attól függően, hogy mennyire vagyunk hajlandóak belemenni a vitákba, és a másik hogyan birkózik meg a véleményünkkel. Valahogy így hangzik a véleményközlés szintjén egy beszélgetés:

-Ma a főnököm új feladattal bízott meg. Több időt kell majd a munkahelyemen töltenem.

-Csodálatos, akkor tehát még kevesebbet leszel itthon.

-Több pénzt is kapok majd és a karrieremnek is jót tesz.

-Aha, mert az a legfontosabb a világon, hogy jó karriered legyen, más nem is számít.

 

4. szint: Érzelmek megosztása

Az érzelmek megosztása már nagyon magas bizalmat jelent a másik iránt. Megosztjátok egymással az érzéseiteket, örömöt, bánatot, dühöt, haragot stb. Á legtöbben nehezen beszélnek az érzelmeikről, gyakran nem is helyesen érzékelik saját érzelmeiket sem. Az érzelmek megosztásában kiszolgáltatott helyzetbe kerülsz. Felvállalod azt, hogy a másiknak nem tetszenek az érzéseid, és ezáltal sebezhetővé válsz, az ő válasza esetleg megbánt téged.

A fenti példát folytatva így hangzik ezen a szinten a beszélgetés:

– Azt hittem, hogy örülni fogsz a sikereimnek, nagyon rosszul esik, szomorúvá teszel, hogy egyáltalán nem örülsz az eredményeimnek, elment az élettől is a kedvem most.

– Sajnálom, ha félreértettél, örülök a sikereidnek! De nekem nagyon rossz, hogy keveset vagy mellettem, és több időt fordítasz a munkádra, mint rám.

 

5. szint: Szeretetteljes és őszinte kommunikáció

Az igazi intimitást jelentő, hosszútávú kapcsolat egyik legfontosabb lépése, hogy elérjétek ezt a szintet, a párkapcsolati kommunikáció legfelsőbb szintje. Nehéz elérni, de nem lehetetlen. Szeretetből vagytok őszinték a másikkal, és elfogadjátok, megértitek egymás érzéseit is, így együtt képesek vagytok megoldani bármilyen problémát. Nem ítélkeztek a másik felett azért, amit érez, vagy gondol.

A szeretettelje és őszinte kommunikáción alapuló beszélgetés valahogy így folytatódik:

-Valóban kevesebbet vagyok itthon, mint kellene, de azért csinálom, mert szeretném megteremteni a biztonságos hátteret magunknak. Nagyon szeretném, ha ebben támogatnál.

-Tudom, hogy ezt szeretnéd elérni, de félek attól, hogy egyre kevesebbet találkozunk. Sokkal fontosabb számomra az, hogy mellettem legyél, mint az, hogy sok pénzünk legyen.

 

Párkapcsolati kommunikáció javítása

Ha megismerted a párkapcsolati kommunikáció szintjeit, meg tudod határozni hol tartotok éppen. A másikra való odafigyeléssel, közös időtöltéssel, az érzelmeitekről való beszélgetéssel és őszinteséggel javíthatjátok a kommunikációtokat. A hosszútávú, boldog, sikeres párkapcsolat egyik záloga a kommunikáció, ezért mindenképpen foglalkoznotok kell a témával!

Első lépésként olvass bele a Nézz szembe önmagaddal c. könyvembe! Ha pedig úgy érzed, szívesen lennél hasonló gondolkodású emberek között, akkor csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

Olvasd el ezt is: A párkapcsolati kommunikáció művészete – Hogyan fejleszthetjük kommunikációs készségeinket a párkapcsolatban?

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: