fbpx

Mi a boldog párkapcsolat titka?

Honnan tudod, hogy megtaláltad az igazit? Hogyan tudsz fenntartani egy kiegyensúlyozott kapcsolatot? Mi az a pont, amikor jobb feladni?

Bizonyára ahány embernek tennéd fel ezeket a kérdéseket, annyiféle választ kapnál. Számos tényező járul hozzá a stabil és hosszú párkapcsolatokhoz. Köztük a két fél érettsége, kommunikáció, egymás segítése, elköteleződés, elfogadás, szerelem, szeretet és még sorolhatnánk a végtelenségig.

Kevés szó esik azonban arról, hogy mennyire fontos az, hogy folyamatosan legyenek közös céljaitok, amiért mindketten teljes erőbedobással tesztek.

Szinte biztosan ismersz olyan párt, akik huszonéves korukban találtak egymásra. Együtt voltak pár évig majd összeköltöztek. Ezt követően jött a lánykérés, az esküvő, nászút majd a lakásvásárlás és annak berendezése. 1-2 év elteltével megérkezett az első csemete, majd a második és harmadik. Közben nyaraltak, világot láttak, s sorban találták szembe magukat különböző gyermeknevelési kihívásokkal. A gyerekek felcseperedtek, már egyedül is el voltak otthon. A családnak szinte mindene megvolt.

A férj és feleség kapcsolata ezen a ponton viszont megromlott. Szerették, tisztelték egymást, de üresnek, snassznak érezték a kapcsolatukat, teljesen belefásultak a hétköznapokba. Azt mondták kialudt a tűz, valami elmúlt. Elváltak.

Persze, lehet, hogy jól mérték fel a helyzetüket és tényleg elmúltak az érzések. De ha jobban megnézed a sztorit, egy valami megszűnt a végén. Nem jött újabb közös kihívás, cél, amit együtt leküzdhettek, teljesíthettek volna.

Hogyan tudod elkerülni azt, hogy Te is ebbe a hibába ess? Miket vegyél figyelembe? Hogyan tűzzetek ki közös célokat?

Az első és legfontosabb, hogy gondolkodjatok előre!

Beszélgessetek arról, hogy hol szeretnétek tartani 5-10 év múlva, miket szeretnétek elérni. Fontos, hogy ne csak odáig lásson egy párkapcsolat, hogy házasság, majd gyerekek, hanem azon túl is. Miket szeretnétek majd együtt csinálni? Hova szeretnétek elutazni? Közös új hobbi? Felújítás? Lakóautóval körbeutazni Európát? Kitalálhattok bármit, lényeg, hogy osszátok meg egymással az elképzeléseiteket.

Összeegyeztethetők az egyéni és közös céljaitok?

Ha ez megvan, akkor nézzétek meg, hogy a közös célok összeegyeztethetők-e az egyéni célokkal. Lehet, hogy a párod minden álma, hogy egy kis tanyán éljen, barátságos környezetben, friss levegővel, te viszont inkább a nagyvárosban képzeled el az életed, ahol pörgés, nyüzsgés és számtalan lehetőség van. Egyikkel sincs probléma, nem vagyunk egyformák. Fontos, hogy beszéljetek ezekről nyíltan és őszintén. Ne akard más életét élni, azt tedd, ami Téged is ugyanúgy boldoggá tesz.

Ha az álmaitok közösek és Ti is készen álltok, akkor nincs más dolgotok, mint együtt közös erővel belevágni és megvalósítani!

Időközönként vizsgáljátok felül a céljaitokat!

A munkahelyeken bevett szokás, hogy a főnök leül az alkalmazottakkal beszélgetni, hogy értékelje velük az elmúlt időszakot, megnézzék a teljesítményt, a fejlődést és hogy mi várható a következő időszakban.

Miért ne lehetne ezt a módszert alkalmazni a párkapcsolatban?

Bizonyos időközönként, havonta vagy kéthavonta üljetek le a pároddal és beszéljétek át, hogy épp merre tartotok, miket szeretnétek. A célok folyamatosan változhatnak, ezért lehet, hogy egyik hónapban az a célotok, hogy új bútort vegyetek a lakásba, majd mire összegyűlik a pénz, rájöttök, hogy teljesen jó a régi és inkább elmennétek egy wellness hétvégére. Vizsgáljátok felül a céljaitokat, mert lehet, hogy

  • már nem szeretnétek annyira;
  • úgy gondoljátok, hogy ráér később és egyáltalán nem prioritás;
  • közbejött valami fontosabb.

A tervezés mellett ugyanolyan fontos, hogy értékeljétek az elmúlt az időszakokat. Beszéljétek át, hogy milyen kihívásokkal néztetek szembe az elmúlt időszakban, azt hogyan kezeltétek vagy miképp lehetett volna másképp. Vonjátok le a tanulságokat. De ami a legfontosabb, hogy emeljétek ki a közös sikereiteket, s örüljetek együtt!

Ki a felelős a megvalósításért?

Egyértelműen mindketten! Tegyétek oda magatokat, s ugyanolyan arányban vegyétek ki a részetek a munkából, hiszen közös célokról van szó. Ha úgy érzed, Te sokkal többet teszel érte, mint a párod, tudasd vele és jussatok közös nevezőre.

Mindig legyenek újabb és újabb céljaitok!

Ne elégedjetek meg azzal, ha egy célt sikerült elérni. Gondoskodjatok arról, hogy mindig legyenek újabb és újabb céljaitok, melyek felé haladhattok töretlenül. A céljaitok, vágyaitok, elképzeléseitek fognak majd erőt adni a nehéz időszakokban. S ha megvalósítjátok, ezek azok, amelyek a hatalmas boldogság löket mellett igazán megerősítik a kapcsolatot.

Összefoglalás

Egy párkapcsolatban elengedhetetlen, hogy legyenek olyan közös céljaitok, melyek túlmutatnak a házasságon és gyermekvállaláson. Ezeket a célokat úgy válasszátok ki, hogy az mindkettőtök igényeinek megfeleljen, s igazodjon mindkettőtök jövőbeli elképzeléseihez. Ne erőltessétek rá a másikra az akaratotokat, mert abból nem fog semmi jó sem kisülni.

Ha megtaláltátok a közös céljaitokat, időközönként vizsgáljátok azokat felül, hogy megállják-e még a helyüket. Lehet, hogy teljesen más irányt vett a kapcsolatotok, változtak az igények, elképzelések, más fontosabb lett.

Fontos, hogy mindketten kivegyétek a részeteket a munkából. Mivel a célok közösek, így a megvalósítással járó terheket is viseljétek közösen. Ha pedig egy kitűzött célt sikerült elérni, akkor ünnepeljetek, örüljetek a sikernek. Majd ne felejtsetek el újabb és újabb célokat felállítani! 😉

 

Cikk szerzője: Kemenczés Nikolett 

önfejlesztő könyv

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: