fbpx

Beszéljünk kicsit a párkapcsolatról, arról, hogy mi is a párkapcsolat fogalma, de ennél talán még fontosabb, hogy számodra, a te kapcsolatodban mit fejez ki?

 

A párkapcsolat fogalma

A Wikipedia szerint a szerelem mély és erős társas érzelem, amely által szorosan kötődik az ember valakihez.

Vajon elég ennyi? Vagy a párkapcsolat több? Ha belegondolsz, gyakran találkozunk azzal, hogy a párkapcsolat különböző szakaszokból áll, és bizony, egy idő után elmúlik a szerelem… De akkor mi köti össze, és lehet „csak” szerelem?

Az első lépés tehát érdemes azt megvizsgálni, hogy neked mit jelent a párkapcsolat, hogyan fogalmaznád meg? Ehhez kapcsolódóan pedig máris számtalan párkapcsolati kérdés merül fel: Milyen élményeid, tapasztalataid vannak? Milyen számodra az ideális párkapcsolat? Milyen párkapcsolati mintát hoztál magaddal, láttál a szüleid, nagyszüleid, közeli hozzátartozóid, barátaid által? Mennyire befolyásolnak ezek, van hatásuk?

 

Párkapcsolati pillérek

Ha már látod, hogy neked, és a másik félnek mit jelent a párkapcsolat, szintén fontos, hogy ezeket közös nevezőre hozzátok. Két különböző neveltetés, gyermekkor, esetlegesen tanulmányok, munkahelyek, de mindenképp kétféle világkép, amely most együtt fog működni. Nézzünk néhány pillért, amelyek fontosak lehetnek közös utatok során:

 • Közös értékek – Fedezzétek fel egymásban, hogy mely értékek mentén képviselitek önmagatok, és mindazt, amit együtt szeretnétek elérni.
 • Jövőkép – Hogyan képzelitek el a jövőt?
 • Célok – Mit vártok a közös élettől? Milyen célokat szeretnétek kitűzni, amelyeket együtt valósítotok meg?
 • Programok – Van csak egymásra figyelő időtök? Akkor is, ha már van gyermek a családotokban? Van saját, énidőtök?

 

Párkapcsolati kérdések

Ha az eltérő tulajdonságokat nézed, vagy megvizsgáljátok a szeretetnyelveiteket, azonnal kérdések merülnek fel. Ha pedig kérdésekről beszélünk, elengedhetetlen az is, hogy a párkapcsolatunkban kérdéseket tudjunk feltenni egymásnak. Ez bármely, előbbiekben mutatott pillért meg tudja erősíteni, hiszen mindannyiunk életében bekövetkeznek hullámvölgyek, olyanok is, amelyek a párkapcsolattól függetlenek (pl. munka), de olyan is akad, amikor egymást értitek meg nehezebben, vagy akár félreértitek, ami feszültséget generálhat.

Fontos, hogy ezeket ki tudjátok kommunikálni, és egyúttal azt is elmondani, hogy mire van pontosan szükségetek, mi az, amire jobban érdemes figyelnetek. Íme 9 kérdés, amelyet mindketten végigvehettek:

 1. Tudtok egymással őszintén beszélgetni?
 2. Meg tudjátok egymást figyelmesen hallgatni?
 3. Hogyan jelenik meg a párkapcsolatotokban a humor?
 4. Hogyan kezeled a feszültséget?
 5. Mikor éreztétek magatokat igazán boldognak?
 6. Van a kapcsolatotokban intimitás?
 7. Milyen tennivalót adnál át szívesen?
 8. A másik melyik tulajdonsága számodra a legvonzóbb?
 9. Milyen számotokra egy együtt töltött tökéletes nap?

Ezeket a tippeket, gyakorlatokat érdemes együtt és önmagadban is elvégezned, ha bizonytalanná válnál, hogy emlékeztessen arra, mi az, ami fontos számotokra, a közös értékeiteket, jövőképeket, és olykor átlendíthet egy-egy nehezebb pillanaton is.

Ahogy a legtöbb területen, a párkapcsolatban is az önismeret egy kulcsfontosságú dolog, hiszen a fenti pillérek, kérdések, az együtt töltött idő is azon alapszik, hogy Te ki tudod-e fejezni, ismered-e azt, amit szeretnél megélni a pároddal. Ezzel egy hosszantartó, boldog párkapcsolatot tudsz megteremteni és fenntartani.

 

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: