fbpx

A személyiségünk folyamatosan változik életünk során. Egyrészt hozzuk magunkkal a különféle mintákat a szüleinktől, amikre folyamatos hatással van a környezetünk, a körülöttünk lévő emberek. Ezek mellett pedig a saját életünk és a korunk változása szintén formálja a személyiségünket.

Saját magunk eredményessége nagymértékben múlik azon, hogy mennyire ismerjük az erősségeinket és a gyengeségeinket, a viselkedésünkről azonban ritkán esik szó. Pedig ez is hatással van a kapcsolatainkra, eredményeinkre, belső nyugalmunkra.

 

Bevezetés a személyiségtesztek világába

A személyiségtesztek olyan eszközök, amelyek segítenek saját magunk és a szakemberek számára megérteni és értékelni a személyiség különböző aspektusait. Az eredményekből kialakuló személyiségprofilok segítenek abban, hogy jobban megértsük saját magunk, mint személy jellemzőit és viselkedését. Tulajdonképpen külső szemmel láthatjuk magunkat.

Néhány ismertebb személyiségteszt, amivel már korábban is találkozhattál:Jung 8-féle személyiségtípus,  DISC, Hogan, Clifton Strength, Enneagram, Myers–Briggs-típusindikátor (MBTI) – 16 Personality Factors (16 PF).

És persze ne feledkezzünk meg a PersonalGuide® személyiségtesztről sem. Kaszás Péter  15 éve kutatja az emberek viselkedési automatizmusait, továbbá azok a sikerességre és az együttműködésre gyakorolt hatását. Csapatával kifejlesztett egy egyedülálló viselkedéselemző rendszert a PersonalGuide®-ot, amely gyökeresen megváltoztatja mindazt, amit korábban a személyiségtesztekről gondoltunk.

 

Hogyan használjuk a teszteredményeket az erősségeink és fejlesztendő területeink azonosítására?

A tesztek segítségével megismerheted a viselkedésedet, énképedet és a kompetenciáidat, amelyekre tudatosan építkezhetsz. Megtudhatod azt is, miben érdemes fejlődnöd, hogy nyugodt, kiegyensúlyozott, együttműködő lehess.

Miért jó ezeket a teszteket kitölteni?

 • Reális képet kapsz arról, hogy hogyan működsz. Ezzel nagyfokú önismeretre teszel szert. Ismerd fel azokat a személyiségjegyeket, amelyekre a teszt rámutatott, és gondolkodj el azon, hogy ezeket hol látod megjelenni az életedben.
 • Megtudhatod, mik az erősségeid, rejtett tartalékaid. Lehet hogy eddig észre sem vetted őket, mert természetesnek vetted, hiszen nem járt számodra különösebb erőfeszítéssel.
 • Beazonosíthatod azokat a területeket, ahol fejlődésre szorulsz, hogy kiegyensúlyozottabb életet élhess.
 • Felismerheted a frusztrációid, konfliktusaid okát.
 • Kiderítheted, hogy jó helyen vagy-e szakmailag, azaz személyiségednek megfelelő munkát végzel-e.
 • Külső szemlélőként nézhetsz rá magadra, a viselkedésedre.
 • Számszerű, objektív adatokként láthatod magadat.
 • Célokat tudsz megfogalmazni saját magad számára, hogy mi az a terület amiben fejlődni szeretnél.
 • Tulajdonképpen egy kulcsot kapsz önmagadhoz.

A PersonalGuide teszt által kimutathatóvá válik, ami benned van. Felismered és megérted saját működésed, reakcióid, valamint egy cselekvési tervet kapsz ahhoz, hogy az erőforrásaid felfedezve és azokra támaszkodva pozitív irányú változást indíts el az életedben!

Legyen szó önbizalomról, felelősségvállalásról, céltudatosságról, kommunikációról stb., a PersonalGuide teszt kitöltése után pontosan tudni fogod mik az erősségeid és milyen területeken kell fejlődnöd ahhoz, hogy egy kiegyensúlyozott és boldog életet élhess a jelenlegi hátráltató viselkedésmintáid nélkül.

 

Praktikus tippek és gyakorlatok az egyes személyiségjegyek fejlesztésére.

Mivel a személyiségtesztek különböző személyiségjegyeket emelnek ki, itt van néhány tipp és gyakorlat az egyes jellemzők fejlesztésére:

 • Ha introvertált vagy, mindenféleképpen szükséged van az önismereted mélyítésére. Erre tökéletes eszköz a meditáció és naplóírás.
 • Ha magas a megfelelési kényszered, azaz mindig arra törekedsz hogy tökéletes legyen minden amit csinálsz, úgy ahogy azt mások elvárják tőled. Ilyenkor állíts fel határokat! Törekedj arra, hogy magadat tedd az első helyre, ne mások igényeit.
 • Ha nagyon alacsony az önértékelésed és egész életedben áldozat voltál, akkor meg kell tanulnod felvállalni a felelősséget, hogy olyan döntéseket hozz és olyan lépéseket tegyél meg, amikkel megszakíthatod ezt a folyamatot. Akarnod kell változtatni! Higgy abban, hogy a változás után csak jobb lehet, mint a jelenlegi helyzeted.
 • Ha nehezen kezeled az érzelmeidet, hajlamos vagy kiborulni és hevesen reagálni élethelyzetekre, akkor jó megoldás lehet számodra a légzéstechnikád fejlesztése jógával és meditációs gyakorlatok végzése.

A legfontosabb tipp, hogy cselekedj! Legyél tudatos, és időnként állj meg, lásd meg a fejlődés apró részeredményeit, lásd a megmutatkozó előnyeit az életedben. Ehhez a legjobb módszer, ha leírsz mindent. Így nyomon követheted és meg is tervezheted az utadat. Figyeld meg mi történik és értékeld menet közben, változtass bátran a terven ha szükséges.

Ne feledd, hogy a jelenlegi személyiségjegyeid nincsenek kőbe vésve és változhatnak az élet különböző szakaszaiban. A fenti tippek segíthetnek a kívánt irányba történő fejlődésben, de mindig vedd figyelembe egyéni körülményeidet is. 

Az egyensúly az egészséges személyiségfejlődés kulcsa!

 

PersonalGuide személyiségteszt esettanulmány

szorongó jókislány személyiségteszt

És most lássuk a gyakorlatban, hogy milyen következtetéseket lehet levonni egy PersonalGuide személyiségteszt elemzésből.

A hölgy, aki kérte a PersonalGuide személyiségelemzését, arra keresett választ, hogy miért nem tud előre haladni. Mi az oka annak, hogy mindig ugyanabban a helyzetben toporog, amikor úgy érzi hogy az élete kezd egy kicsit előre haladni, akkor megtorpan?

Az asszisztensként dolgozó hölgy alapvetően működőképes életet él, dolgozik, párkapcsolat terén vannak problémái, több párját elveszítette és úgy érzi mintha egy mocsár húzná le folyamatosan.

 

Mi látható az ő személyiségteszt elemzésében?

Az elemzésében azonnal feltűnik, hogy az énkép súlypontja -15.47, azaz inkább negatív dolgokat gondol magáról és a világról is. Mínuszos önértékelés és önbizalom, inkább egy kicsit introvertált, kicsit visszahúzódó, nem egy harsány valaki.

Nagyon magas a megbízhatóság és kitartás szintje. Van egy nagyon erős megfelelési vágy benne az életének összes területén. Mindenkinek meg akar felelni a magánéletében és a munkahelyén is. Folyamatos szorongást okoz neki, hogy elég jó-e a teljesítménye, elég jó-e egyáltalán ő maga.

Viszonylag magas kommunikációs készsége van, ez a körülötte lévőktől elfedi a belső szorongását, megfelelési kényszerét. Mindenből ki tudja magát dumálni.

Úgy érzi, nem érdemli meg hogy valami jó történjen vele és ha ez bekövetkezik, akkor azonnal szabotálja, csinál valami olyat, amitől az meghiúsul.

Látható még hogy nagyon magas a kiégettségi szintje, a jövőkép bizonytalansága és a stressz szintje. A működési dinamikája -56%, ami azt jelenti, hogy folyamatosan úgy érzi, hogy bármilyen törekvése, amit azért tesz, hogy kikerüljön ebből a helyzetből, az meghiúsul.

 

Mi volt a megoldás az ő problémájára?

Megnéztük, hogy hol vannak az ő határai, azaz elkezdtük feltérképezni azt, hogy hol vannak azok a helyzetek, amikor átlépik az ő határait. Először azt kellett megtanulnia, hogy ezt észrevegye. Ha már erre képes, akkor kezdjen el finoman, lassan új határokat felépíteni.

Közben azon is dolgoztunk, hogy kiknek kell megfelelnie. Egyáltalán mi lenne, ha először önmagát venné célkeresztbe és saját magának kezdene el megfelelni, a saját vágyott jövőképének kezdene el megfelelni. Nem a többi emberrel való kapcsolatát vizsgáltuk, hanem saját magát kezdtük el építeni.

Ennek hatására ma már képes több helyzetben nemet mondani, határokat húzni és célokat állítani úgy, hogy azok ne omoljanak azonnal össze amint a változás útjára lép.

Ez az elemzés nagyon jól példázza azt, hogy hogyan lehet a személyiségteszt elemzés mentén meghatározni azokat a célokat és teendőket, amik segítenek megváltoztatni a szokásainkat egy nyugodtabb, harmonikusabb élet eléréséhez.

Kövesd a PersonalGuide Facebook oldalunkat!