fbpx

A személyiségtesztek olyan eszközök, amelyek segítenek megérteni a személyiség különböző aspektusait. Ezek a tesztek olyan kérdésekből vagy állításokból állnak, amelyek segítségével a tesztalanyok válaszokat adnak a saját viselkedési preferenciáikra, érzéseikre és gondolkodásmódjukra vonatkozóan.
Az eredményekből kialakuló személyiségprofilok segítenek az egyéneknek és az érintett szakembereknek abban, hogy jobban megértsék az adott személy viselkedését. Felismerjék az erősségeiket és fejlesztésre szoruló területeiket, ezáltal pozitív változásokat tudjanak elérni az életükben.

Bátran állíthatjuk, hogy egy jó személyiségteszt elemzésre mindenkinek szüksége van, aki szeretne az élete bármely területén fejlődni.

 

Kommunikációs technikák és kapcsolatépítési stratégiák a személyiségteszt eredmények alapján.

A személyiségteszt elvégzése után tanulmányozd át az eredményét. Ismerd fel azokat a személyiségjegyeket, amelyekre a teszt rámutat, és nézd meg azok milyen hatással vannak mindennapi életedre.
A PersonalGuide®  személyiségteszt megkönnyíti számodra ezt a lépést, hiszen 236 kérdés megválaszolása alapján több tucat jellemzőt vizsgál. Egy 15 oldalas személyre szabott szöveges kiértékelést kapsz a viselkedésed rejtett automatizmusairól egy cselekvési tervvel együtt. Neked már csak alkalmaznod kell!

  • Azonosítsd és dokumentáld azokat az erősségeidet, amelyeket a teszt kihangsúlyoz. Gondolkodj el azon, hogy hogyan alkalmazhatod ezeket az erősségeket a szakmai és személyes életedben.
  • Vegyél észre olyan területeket, amelyekben fejlődni szeretnél. A teszt eredményei segíthetnek az olyan személyiségjegyek vagy készségek azonosításában, amelyeken dolgoznod kell.
  • Állíts fel konkrét és elérhető célokat a fejlődéseddel kapcsolatban. Például, ha a kommunikáció egy gyenge pontod, célozd meg, hogy minden nap elmondasz legalább egy kis történetet vagy észrevételt valakinek. Ezt kezdheted kérdés feltevéssel, utána könnyebb lesz neked is elmondanod róla a véleményedet. Vagy ha például az egyik fejlesztendő területed az empátia, tudatosan figyeld, hogy mit érezhetnek adott pillanatban a körülötted lévők. Gondolkodj el, vajon mi válthatta ki belőlük ezt az érzést?
  • Kérj visszajelzés a fejlődésedről, lehetőleg olyanoktól, akik tisztában vannak a személyiségjegyekkel és az elvárt változásokkal. Ezzel egyidőben te magad is figyeld a fejlődésedet, és szükség esetén módosíts a terveden.
  • Keresd azokat a mentorokat vagy tanácsadókat, akik segíthetnek a személyiséged fejlesztésedben. Tanulj mások példáiból és tapasztalataiból!

 

Időgazdálkodás és stresszkezelési módszerek személyiségjegyek szerint.

Mindenkit más és más jellemzők, preferenciák és szükségletek jellemeznek a kommunikáció és időgazdálkodás területén is. Azonban néhány általános irányvonalat fel lehet vázolni a különböző személyiségjegyekre vonatkozóan.

személyiségek

 

Extrovertált személyek:

Mivel ez a személyiségtípus kifejezetten igényli mások társaságát, jó ötlet ha interaktív csoportos tevékenységeket szervez magának. Jó ha ezeket az eseményeket előre feljegyzi a naptárába, hiszen hajlamos impulzívan dönteni és így elkerülheti hogy elfelejtse ezeket az időpontokat. A munka és magánélet során felmerülő stresszt kommunikálnia kell a környezetével, így könnyebben felismeri az azt kiváltó tényezőket.

 

Introvertált személyek:

Mivel fontos számára az egyedüllét, adjon időt a személyes gondolkodásra és pihenésre. Alakítson ki nyugodt, csendes környezetet a munkához. Ha ez utóbbi nem lehetséges, egy zajszűrő fejhallgató jó megoldás lehet.
Hasznos lehet számára ha meditál vagy relaxációs gyakorlatokat végez a stressz levezetésére.

Nem szabad elfelejteni, hogy az egyéni különbségek miatt az egyes személyiségtípusok csak általános irányvonalakat jelentenek és minden egyes személy saját egyedi módon reagálhat a stresszre. A személyes tapasztalatok és visszajelzések segíthetnek a legmegfelelőbb stratégiák kialakításában. Ezért is fontos egy külső mentor vagy tanácsadó igénybevétele.

 

Életvezetési tanácsok és gyakorlati tippek a teszteredmények személyes és szakmai életben való alkalmazásához.

Ahogy már korábban is volt róla szó, fontos hogy felismerd az erősségeidet és gyengeségeidet a személyiségteszt alapján. Ez segíthet abban, hogy tudatosabban építsd a személyes életed és karriered.

  • Nem lehet elégszer hangsúlyozni a célok fontosságát. Tűzz ki olyan célokat, amelyek összhangban vannak a személyiségjegyeiddel. Például, ha a teszt introvertáltnak azonosított, valószínűleg több időre lesz szükséged azok eléréshez, ezért érdemes kisebb részcélokat is megfogalmazni magadnak. Haladj apró lépésekben!
  • Ismerd fel, hogyan befolyásolja a személyiséged a munkavégzésedet. Alkalmazd ezt a tudást a hatékonyabb munkavégzés érdekében. Például, ha extrovertált vagy, keresd a csoportos projektmunkákat vagy a csapatmunkát. Tervezd meg a szakmai pályádat úgy, hogy összhangban legyen a személyiségeddel és érdeklődési köröddel. Válaszd azokat a munkaköröket és projekteket, amelyek kiemelik az erősségeidet.
  • Használd a személyiségteszt eredményeit a kapcsolataid mélyítéséhez. Azonosítsd a számodra könnyebben megérthető kommunikációs stílusokat, és alkalmazd ezeket a személyes és szakmai kapcsolataidban.
  • Az eredmények segíthetnek megtudni, milyen stresszkezelési stratégiák lehetnek hatékonyak a számodra. Például, ha a teszteredményeid alapján látható, hogy szükséged van egyedüllétre, tervezz be időt a pihenésre és visszavonulásra.
  • Az teszteredmények segíthetnek abban is, hogy felismerd, hogyan kezeled a konfliktusokat. Dolgozz ki konfliktuskezelési stratégiákat, amelyek figyelembe veszik a személyiséged sajátosságait. Például az extrovertáltak általában könnyebben kifejezik magukat szóban. Használd ezt a tulajdonságodat a nyitott kommunikációra a konfliktusok során is. Mondd el nyíltan az érzéseidet és gondolataidat, de figyelj arra hogy ez ne legyen bántó mások számára.

Fontos megjegyezni, hogy a személyiségtesztek eredményei nem kizárólagosak és véglegesek. Az egyéni fejlődés függvényében változhatnak.

Kövesd a PersonalGuide Facebook oldalunkat!