fbpx

Mindenki ismeri az érzést, amikor egy fontos teendő vár ránk, azonban nincs erőnk ahhoz, hogy belekezdjünk. Ilyenkor mindannyian hajlamosak vagyunk halogatni a dolgot, mondván, „ráérünk arra még”. Ez a halogatás azonban könnyen szokássá válhat, és olyan nemtörődömségbe fordulhat át, ami káros lehet a mindennapjainkra.

Ebben a cikkben megmutatjuk azt, miért hajlamosak az emberek halogatni a fontos teendőiket, hogy milyen problémákat okozhat a rendszeres halogatás, és azt is, hogy hogyan előzhetjük meg ezeket hatékonyan.

 

Mit jelent a halogatás?

A halogatás egy olyan viselkedés, melynek során a teendőink vagy kötelezettségeink elvégzését folyamatosan egy későbbi időpontra toljuk, általában azért, hogy kevésbé fontos tevékenységekkel tudjunk foglalkozni. Ez a viselkedés gyakran komoly hatással lehet az életünkre, munkánkra, valamint mentális és érzelmi jólétünkre is.

A halogatás egy összetett probléma, melynek pszichológiai háttere számos tényezőt foglal magában. Megértése éppen ezért segíthet abban, hogy elkerüljük a káros szokásokat, és produktívabban, eredményesebben élhessük a mindennapjainkat.

 

Miért vagyunk hajlamosak a halogatásra?

Az egyik fő ok, amiért hajlamosak vagyunk halogatni a fontos dolgainkat, az az azonnali öröm és azonnali elégedettség keresése. Hogy jobban megértsük a dolgot, először is tudnunk kell, hogy a fontos teendők gyakran stresszesek. Kellemetlenségekkel és szorongással járhatnak.

Az emberi agy azonban hajlamos arra, hogy kerülje a kellemetlenségeket és a feszültséget, és inkább olyan dolgokra koncentráljon, amik képesek azonnak örömet okozni. Ilyenek lehet például a szórakoztató tevékenységek és a kényelmes időtöltés. Ez azzal jár, hogy a hosszú távú előnyökre való koncentráció háttérbe szorul, helyette pedig a rövid távú kielégülés kerül előtérbe.

Emellett a halogatás hátterében megtalálhatók a motivációs tényezők is. Ha egy feladat túl nehéznek vagy elérhetetlennek tűnik, hajlamosak vagyunk azt későbbre halasztani. Ugyanez igaz, ha nem látjuk azonnal a tevékenység eredményeit vagy a siker lehetőségét. A halogatást tehát gyakran a bizonytalanságtól vagy a kudarctól való félelem táplálja.

 

Hogyan előzhetjük meg a halogatást?

Annak érdekében, hogy elkerüljük a halogatásból fakadó stresszhelyzeteket és szorongást, érdemes kipróbálni az alábbi módszereket, melyek képesek lehetnek arra, hogyy motivációt nyújtsanak a mindennapokban.

  • Célok és prioritások kitűzése: Határozzuk meg a fontos feladatokat és határozzuk meg azokat a célokat, amiket szeretnénk általuk elérni. Rangsoroljuk a teendőinket és tartsuk mindig szem előtt azt, hogy a siker érdekében igazodnunk kell a menetrendhez.
  • Apró lépésekkel a siker felé: Ha egy feladat túl nagynak tűnik, osszuk fel azt kisebb részfeladatokra. Ez segít elkerülni a túlterheltség érzését, és segít abban, hogy könnyebben belevessük magunkat a mindennapi teendők elvégzésébe.
  • Ragaszkodjunk a határidőkhöz: Hozzunk létre egy strukturált napi vagy heti ütemtervet, amelyben határidőket és idősávokat határozunk meg az elvégzendő feladatokra. Ez segít abban, hogy elkerüljük a halogatást és időben elvégezzünk mindent, ami fontos.
  • Motivációs technikák alkalmazása: Találjuk meg azokat a motivációs technikákat, amelyek segítenek abban, hogy felülkerekedjünk a lustaságon. Ez lehet például a jutalmazás, a kis szünetek beiktatása a munka közben, de akár a barátokkal töltött idő is egy sikeresen elvégzett feladat után. Érdemes még ezt is elolvasni: 3 készség, amelyek elsajátítása segít javítani életminőségedet

 

Végezetül pedig tegyük fel magunknak a kérdést, hogy miért is halogatunk valójában. Ismerjük fel a háttérben meghúzódó félelmet vagy szorongást, és keressünk meg a számunkra legalkalmasabb módszereket ezek kezelésére. Vágjunk bele alehetetlennek tűnő feladatokba, és érezzük meg a siker és elégedettség érzését, amit azok elvégzése hoz!

mindenki másképp boldogul című könyv

Kövesd a PersonalGuide Facebook oldalunkat!