fbpx

Mindenki ismeri azt az érzést, amikor egy teendő súlyos teherként nehezedik a vállára. Lehet szó akár munkahelyi projektről, akár iskolai feladatról, vagy épp a tavaszi nagytakarítás elvégzéséről is. Ezek olyan dolgok, melyeket előbb vagy utóbb mindenképp el kell végeznünk, azonban sokan szeretjük a végsőkig halogatni őket.

A halogatás pedig a fejlődés és az előre lépés legnagyobb ellensége. Arról nem is beszélve, hogy rendkívül stresszes helyzeteket tud előidézni. Éppen ezért most mutatunk néhány tippet, melyek segítenek abban, hogy elkerüljük a halogatást és mindig motiváltan álljunk neki a fontos feladatainknak.

 

A nélkülözhetetlen első lépés: a fontossági sorrend felállítása

A siker felé vezető úton mindig az első lépés a legnehezebb. Ebben az esetben ez nem más, mint a teendők közti fontossági sorrend felállítása. Abban az esetben ugyanis, ha nem priorizáljuk a feladatainkat, könnyen lehet, hogy hirtelen azt sem tudjuk, mibe kezdjünk bele. Ez pedig gyakran ahhoz vezet, hogy mindent megpróbálunk az utolsó pillanatig halogatni, és egyszerre szakad a nyakunkba az összes elintéznivaló.

Éppen ezért teendőinket érdemes fontossági sorrend szerint kategorizálni, listánk élére pedig mindig a nagyobb, több energiabefektetést igénylő feladatokat helyezni. Ilyen módon nagyon hatékonysággal haladhatunk előre, a későbbre maradó teendők pedig már úgy fognak tűnni, mint az egyszerű, levezetésképp végzett rutin gyakorlatok.

 

Egyszerre nem megy: haladjunk apró lépésekben

A motiváció olyan dolog, ami a sült galambhoz hasonlóan nem fog az öledbe pottyanni. Hogy mennyire vagyunk motiváltak, az rengeteg dologtól függ. Többek közt az elvégzendő feladataink jellegétől, élethelyzetünktől, de hangulatunktól is. Éppen ezért fontos, hogy a légből kapott motiváció helyett valami másra kell támaszkodnunk, ha hatékonyan, halogatás nélkül szeretnénk elvégezni teendőinket.

A legnagyobb segítség az, ha megtanulunk rendszerben gondolkodni. Először is tisztán kell látnunk a céljainkat. Egy projekt befejezése olyan, mint az alagút végén a fény, ami már önmagában is rengeteg erőt adhat ahhoz, hogy belevágjunk a munkába.

Ha ez megvan, fel kell állítanunk a célok eléréséhez szükséges, kisebb-nagyobb mérföldköveket. Ezek segítenek abban, hogy a projektünk rövidebb távon is sikerélményeket tudjon okozni, és mindig motiváltnak, cselekvőképesnek és hatékonynak érezhessük magunkat.

 

A legnagyobb motiváló erő: a jutalom

Ha megjutalmazod magad egy elvégzett feladat vagy egy saját magad által felállított mérföldkő elérése után, az segít abban, hogy elégedettnek érezd magad a teljesítményedet illetően. Ilyen módon pedig pozitív érzésekkel feltöltődve, energikusan haladhatsz tovább az újabb, nagyobb célok elérése felé. Éppen ezért ez a módszer a szakemberek szerint is kiváló módja annak, hogy motivált maradj és elkerüld a fontos teendők halogatását.

Charles Duhigg viselkedésszakértő szerint például, ha egy jól végzett munka után megjutalmazzuk magunkat, az erőteljes változásokat hozhat létre a gondolkodásmódunkban. Meglepő lehet például, de edzés után egy kocka csoki is segíthet abban, hogy megerősítse agyunkban a feladat elvégzésével kapcsolatos, pozitív érzéseket, ezáltal pedig mindig motiváltan álljunk a rendszeres mozgás kérdéséhez.

További olvasmányként ajánljuk:

5 dolog, ami a mindennapok folyamán segíti a személyes fejlődést

Az idő pénz: így oszthatod be hatékonyan

3 készség, amelyek elsajátítása segít javítani életminőségedet

 

mindenki másképp boldogul című könyv

Kövesd a PersonalGuide Facebook oldalunkat!