fbpx

Érezted már, hogy bizonytalan vagy mindenben? Hogy félsz valami újba vágni, vagy épp az eredményektől, amikre éppen vársz? Sok a stressz, a feszültség az életedben, amelyek nagy nyomást helyeznek rád? Talán nem is gondolnád, de a szorongás szinte mindannyiunk életében megjelenik, de hogy ez hogyan bukkan fel, annak érdemes utána nézni. Már csak azért is, mert ha hosszabb távon „velünk marad”, akkor foglalkozni kell vele.

 

Mikor jelentkezhetnek a szorongás jelei?

A bevezetőben már ejtettünk ezekről pár szót, de lássuk ezeket konkrétabban. Minden olyan helyzet, ahol nagyobb változás várható, általában megjelenik a szorongás.

  • Ha épp vizsga előtt állsz
  • Vagy épp már annak eredményére vársz
  • Párkapcsolatokban
  • Munkahelyi teljesítményeknél
  • A jövőddel való kapcsolatban
  • Veszteségeknél
  • Fontosabb életkori állomásoknál.

 

Gondolj csak bele, gyakran emlegetjük a 40. születésnapot, mintegy mérföldkövet, és hogy mit is értünk el eddig. Vagy éppen azt, hogy megvetted-e álmaid házát, és olyan helyen dolgozol, ahol értékelnek, és te is abban tevékenykedhetsz, amit szeretsz… Ugyanez a félelemhez hasonlító érzet jelenik meg akkor is a bensőnkben, amikor attól tartunk, hogy nem fog sikerülni egy fontos megbeszélés, egy prezentáció, vagy csak elmenni egy randevúra a nagy „Ő”-vel.

A szorongás félelem, bizonytalanság, kilátástalanság és feszültség keveréke. Nem tudni, mi lesz velünk, nem mi, vagy nem csak mi magunk vagyunk hatással adott helyzetre, ezért a kimenetele, útvonala is bizonytalansággal tölt el. Mint az emberek többsége, az ettől való félelmünk pedig inkább a legrosszabb forgatókönyvet vetíti előre.

Ha pedig ezt látjuk magunk előtt, az egy spirálként visz rossz hangulatba, kedvetlenségbe, mígnem már cselekedni is alig merünk.

Szintén szerepet játszhat a szorongás kialakulásában, a függőségekkel való kapcsolatunk. Magyarországon jelenleg szinte minden ember érintett közvetve, vagy közvetlenül alkoholizmussal, súlyos betegségekkel (a vírushelyzetet is fontos megemlíteni), de akár az is függőség lehet, ha minden áron muszáj a párkapcsolat megléte, és ha nincs, nem működik semmi…

 

Tudtad, hogy az önértékelés, önbecsülés nagy szerepet játszik a szorongás kialakulásában?

Külön vettük, hiszen gyakori ok, hogy a szorongás akkor is kialakul, illetve felerősödik bennünk, ha nem vagyunk tisztában énképünkkel, nem ismerjük értékeinket. Sokszor mások véleményére, gondolataira, megítélésére hagyatkozunk, ami nem a sajátunk, mégis akként fogadjuk el azt. Ez pedig, azaz önmagunk nem ismerete oda is vezethet, hogy szorongunk. Nem bízunk magunkban, a kiválasztott utunkban, életünkben.

 

Szorongás jelei, tünetei

Ha pedig eddig eljutottunk, akkor már bizonyára észrevettél néhány pontot, amiből érezheted, mikor merül fel az, hogy szorongsz. A szorongás pedig két módon is megjelenhet: egyrészt gondolati, másrészt pedig fizikai síkon. Az, hogy például félsz egy állásinterjú előtt, az teljesen természetes, és akár még némi adrenalin löketet is adhat, ugyanakkor, ha folyamatosan attól félsz, hogy nem felelsz meg, érdemtelenül vettek fel, és ezeket folyton „viszed magaddal”, megjelenhetnek testi tünetek formájában is:

Ismerősek számodra, érezted már ezeket? Gondolnád, hogy ezek a szorongás tünetei lehetnek?

 

Miért beszélünk ennyit a szorongásról?

Ha eddig eljutottál, azt jelenti, hogy felfedezted azokat a helyzeteket, ahol megjelenhet. Egyúttal pedig azt is, hogy sok esetben a saját magunkkal való kapcsolat nagy hatással van, amely által elkerülhető, csökkenthető a szorongás.

A kérdések, amelyeket láthatsz, szintén ezt a célt szolgálják, hiszen ha végigveszed azokat a szituációkat, amelyekben szorongsz, voltaképp mindig az kerül elénk, hogy saját magunkban vagyunk bizonytalanok, azokban az értékekben, erősségekben, amelyek pedig ott vannak. Fedezd fel, ismerd meg magadban ezeket, hogy lásd, hol, mi és ki van rád szorongást okozó hatással, hogy ezeket tudd észlelni, mégse legyen rád visszahúzó erővel. A szorongás leküzdése egyedül is mehet akár, ha kellő önismerettel rendelkezel. De mindenképp el kell kezdeni valahol. Ajánlom figyelmedbe még a stresszkezelési technikákról írt cikkemet is.

 

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: