fbpx

Állásíinterjúra hívtak? Hadd gratuláljunk! Amennyiben le szeretnéd nyűgözni az új munkahely vezetőségét, okvetlenül olvass tovább. Leírjuk, mit kell tenned ahhoz, hogy jól felkészülj a meghallgatásra és adunk pár tippet arra az esetre is, hogyan reagálj bizonyos szituációkban. Ne feledd az interjú kétirányú folyamat. Az is ugyanolyan fontos, hogy eldöntsd, te is a cégnél akarsz-e dolgozni, minthogy ők akarnak-e téged. Éppen ezért tanácsoljuk, hogy valóban önmagad add az interjún. Lássuk is a lépéseket, amelyeket érdemes megtenned az interjú előtt. Kezdjük is egy gyors listával.

 

Ezeket tedd: evidens! Vagy mégsem?

  • Érkezz időben, ne várakoztasd az interjúztatókat.
  • Öltözz megfelelően, hiszen akár tetszik, akár nem, a megjelenésed alapján ítélnek meg először.
  • Kövesd az interjúztató vezetését. Ha kezet nyújtanak, rázd meg, azonban te ne kínáld fel a sajátod elsőre. Valamilyen szinten idomulj a helyzethez és ne próbáld átvenni az irányítást.
  • Kommunikálj profin: vedd fel a szemkontaktust, mosolyogj, érdeklődj, ne flegmázz…
  • Válaszolj relevánsan a feltett kérdésekre, ahol példákat is említhetsz.
  • Ne „bratyizz”, azaz ne próbálj túl közvetlen és laza lenni. Ne beszélj túl sokat és ne is ossz meg irreleváns információkat. Következhet is a felkészülés.

 

Ismerd meg a céget

Alaposan térképezd fel a cégről fellelhető információkat, nézd meg mi a küldetésük, mi a céljuk, értékeik stb. A vezérelvek megismerése segít kapcsolódni hozzájuk. Például, ha egy állatvédő egyesülethez csatlakoznál, ne menj rókabundában – elnézést a túlzó példáért – de a lényeg biztosan átjön. Tudd meg, hogy az általad megpályázott állás hogyan illeszkedik a szervezet vezér elvei közé.

 

Készülj listával

Készíts listát a céggel kapcsolatos kérdésekről, ideális esetben a munkafolyamatokkal kapcsolatban is. Kérdezz a csapatról, akivel dolgozni fogsz vagy a napi munkavégzés menetéről. Itt már ne kérdezz rá, hogy a részmunkaidő is működhet-e, erről sajnos lekéstél.

 

Készülj a kérdésekre is

Készíts listát arról is, hogy a te képességeid hogyan tudják szolgálni a céget. Legyen terved az alábbi jégtörő kérdésekre: „Meséljen magáról, meséljen a jelenlegi állásáról, miért hagyná abba, miért jelentkezett hozzánk?”. A válaszaidnak azokra a készségeidre kell összpontosulniuk, amelyeket beilleszthetsz a cég működésébe.

A válaszokat nem kell bemagolni, de azért tudd, mit fogsz mondani. Ezek a kérdések mind azt a célt szolgálják, hogy felmérjék a kompetenciáid, tehát itt van esélyed bemutatni a készségeid. Amennyiben nincs munkatapasztalatod az adott kérdésben, mondd azt: „Nos, igazából még nem kellett ezt tennem, de én ezt és ezt tenném”.

 

Készülj fel rá, hogy többen kérdeznek

Simán lehet, hogy az interjú helyszínére érkezve szembesülsz azzal, hogy 5-6 ember is érdeklődve tekint majd rád. Ez teljesen oké, aki felteszi a kérdést, annak a szemébe nézve válaszolj, ne úgy kezeld a helyzetet mintha előadást tartanál.

 

A végén

Az interjú végén valószínűleg megkérdezik, hogy van-e kérdésed. Itt jó lehet ránézni a listádra és abból kérdezni. Kérdezd meg, mikor kapsz választ a jelentkezésre és arra is rátérhetsz, hogy mindenre választ kaptak-e tőled? Itt lesz egy második esélyed kijavítani, ha egy kérdésre döcögősen válaszoltál és a cég is értékelni fogja, hogy igyekszel korrigálni.

Legvégül pedig köszönd meg a hallgatóságnak, hogy eljöhettél az interjúra és mondd el, mennyire jó volt találkozni velük. Mosolyogj, teremtsd szemkontaktust, húzd ki magad és mindenképpen hagyj jó végső benyomást. Sok sikert kívánunk!

mindenki másképp boldogul című könyv

Kövesd a PersonalGuide Facebook oldalunkat!