fbpx

Az asszertivitásról már sokat beszéltünk és nem véletlen, hogy ekkora figyelmet kap a téma. Ez a skill konkrétan megváltoztathatja az egész életed. Ebben a cikkben két olyan egyszerű technikát és helyzetet mutatunk be, amelyek fejleszthetik az önérvényesítési képességed és segíthetnek határozottabban kifejezni magad. Ezzel rengeteget nyerhetsz, hiszen az adott szituációkat sokkal jobban tudod majd kezelni.

 

Emlékezzünk vissza, mi is az asszertivitás?

Az alábbi asszertivitás technikák gyakorlása során fontos emlékeznünk arra, hogy mit takar ez a viselkedésforma és miért van nagy szerepük a kommunikációs folyamatban?

Mindenekelőtt azt szögeznénk le újra, hogy a magabiztosság nem egyenlő az agresszivitással vagy az asszertivitással. Éppen ellenkezőleg, az asszertivitás azt jelenti, hogy kiállsz amellett, amiben hiszel: határozottan, de nem erőszakos módon.

Az asszertivitás a gondolatok, érzelmek, hiedelmek és vélemények őszinte és megfelelő kifejezése. Az asszertivitáshoz az is hozzátartozik, hogy mindig tiszteletben tartjuk mások gondolatait, érzéseit, véleményét és meggyőződését.

Az asszertivitás lehetővé teszi az egyének számára, hogy érvényesítsék személyes véleményüket, érdekeiket és jogaikat anélkül, hogy mások jogait vagy érzéseit aláásnák. Az asszertív válasz tehát az adott szituációban a kiegyensúlyozott reakció, nem passzív és nem is agresszív. Az önbizalom egyébként fontos szerepet játszik a történetben.

Az asszertív személy egyenrangú félként reagál és arra törekszik, hogy nyitott legyen kívánságai, gondolatai és érzései kifejezésére. Igaz, milyen csodálatos személyiségjegyek ezek? A jó hír, hogy a skill tanulható. Azonban mielőtt jobban belemennénk, lássunk két technikát.

 

Az asszertivitás általános technikái

Két kulcsfontosságú technika, amely segítheti az asszertivitást, az úgynevezett “ködösítés” és a “Stuck rekord” azaz „megakadt felvétel” technika.

 

Ködösítés

A ködösítés hasznos technika, ha az emberek manipulatív vagy agresszív módon viselkednek veled szemben. Amikor a ködösítést alkalmazod, ahelyett, hogy tovább vitatkoznál, inkább rövid, nyugodt válaszokat adsz. Olyan kifejezésekkel tűzdeled a mondandód, amelyek megnyugtatóak, de nem védekezőek, ugyanakkor nem vállalják az igények teljesítését, tehát nem mész bele a játékba.

A ködösítés azt jelenti, hogy egyetértünk minden olyan igazsággal, amelyet a másik fél állításai tartalmaznak, még ha kritikusak is. Ha a másik fél manipulációjára nem az elvárt módon reagálsz, vagyis nem kezdesz heves érzelmeket kifejezni, akkor abbahagyja a konfrontációt, mivel láthatóan nem éri el a kívánt hatást. Később, amikor a szituációs stressz alábbhagy, lehet rendezni a vitás helyzetet.

 

Vizsgáljunk meg egy példahelyzetet:

„Hogyan képzeled ezt megint? Majdnem fél órát késtél, elegem van abból, hogy folyton cserbenhagysz.”
Ködös válasz:
– Igen, tényleg később értem ide, mint reméltem és látom, hogy ez felbosszant.
“Felbosszant? Persze hogy felbosszant, hiszen fél órája rád várok, itta az ideje, hogy másokra is gondolj, ne csak magadra.”
Ködös válasz:
– Igen, tartottam is attól, hogy fél órát kell várnod.
– Nos… miért késtél?

A ködösítést azért nevezik így, mert az egyén „ködfalként” viselkedik, amelybe az érveket bedobják, de nem kapják vissza, tehát a heves vita, támadás lassan elhal.

 

Az elakadt rekord technika

A Stuck Record technika a „nyugodt kitartás” kulcsfontosságú, asszertív készségét alkalmazza. Ez azt jelenti, hogy újra és újra megismétled, amit akarsz, anélkül, hogy felemelnéd a hangod, dühössé, ingerültté válnál vagy mellékes irányba keverednél.

 

Vegyünk itt is egy példahelyzetet:

Képzeld el, hogy egy hibás terméket szeretnél visszacserélni az üzletben. A beszélgetés a következőképpen alakulhat.
„Múlt héten vettem ezeket a cipőket és a sarka máris levált. Kérem a visszatérítést.”
“Úgy tűnik, túl sokat hordta őket, viszont ezeket a cipőket csak alkalmi viselésre tervezték.”
Válasz a „Stuck record” technikával:
„Csak egy hete vannak nálam, nem hordtam túl őket, hanem hibásak. Kérem a visszatérítést.”
– Nem várhatja el tőlem, hogy visszaadjam a pénzét, miután az ön hibájából mentek tönkre.
Válasz a „Stuck record” technikával:
“A sarka már egy hét után levált és kérem a visszatérítést.”

Joggal kérdezheted, hogy ez miért működik: a kérés folyamatos megismétlése biztosítja, hogy a vita ne haladjon irreleváns irányba. A kulcs az, hogy maradj higgadt, légy nagyon világos abban, amit akarsz, ragaszkodj a lényeghez és ne add fel.

Csak akkor fogadj el kompromisszumot, ha elégedett vagy az eredménnyel. Nos, mikor próbálod ki a technikákat?

 

További olvasnivaló: Így neveld gyermekeidet az asszertív gondolkodásra

mindenki másképp boldogul című könyv

Kövesd a PersonalGuide Facebook oldalunkat!