fbpx

Az asszertivitás egy olyan készség, amelyre a különböző szociális, kommunikációs vagy önismereti képzéseken sokat hivatkoznak. Annyit azonban már biztosan te is érzel, hogy egy igazán pozitív és ritka tulajdonságról lehet szó. Az asszertivitás azonban nem egyszerűen körülírható melléknév. Jelentése mély megértést igényel, ezért, ha te sem tudod pontosan mit jelent az asszertivitás, olvass tovább.

Az „assertive” angol melléknév azt jelenti, határozott. Asszertív személy az, aki magabiztosan viselkedik és nem fél kinyilvánítani a véleményét, meglátásait. Az ilyen emberre jellemző egy bizonyos szintű pozitív agresszivitás is. Ez azt jelenti, hogy az asszertív ember nyugodtan és pozitívan, mégis határozottan tud kiállni a saját vagy mások jogaiért.

Mindezt anélkül, hogy rossz értelemben agresszívan viselkedne vagy megadná, alárendelné magát. Az asszertív egyének képesek kifejteni álláspontjukat anélkül, hogy felzaklatnának másokat vagy saját maguk is idegesek lennének a szituációban. Első hallásra is valódi szupererőnek tűnik, igaz?

 

Te melyik tábort erősíted?

Habár szinte mindenki időről időre passzív-agresszív módon cselekszik, az ilyen jellegű túlzott reakciók önbizalomhiányból fakadnak, és egyáltalán nem megfelelőek a másokkal való interakciókhoz. A hasonló túlreagálások magyarul kínos szituációkba sodornak. Az asszertivitás ezzel ellentétben azt jelenti, hogy kiállsz a személyes jogaidért, gondolataidért vagy érzéseidért.

Mindezek mellett meggyőződéseid közvetlen, őszinte módon kerülnek kifejezésre, ami valljuk be, valódi művészet. Fontos, hogy attól függetlenül, hogy asszertív, tehát határozott vagy, mindig tiszteletben kell tartanod mások gondolatait, érzéseit és hiedelmeit.

 

Asszertív vagyok?

Az asszertivitás az érzések, kívánságok és vágyak megfelelő kifejezésére vonatkozik, emellett nagyon fontos személyes és interperszonális készség. A másokkal való kapcsolattartás során, akár otthon vagy a munkahelyen, az ügyfelekkel vagy a főnökkel való kommunikációról van szó, az asszertivitás segíthet abban, hogy világos, nyitott és ésszerű módon fejezd ki magad. Mindezt anélkül, hogy aláásnád saját vagy mások jogait és érzéseit.
Amennyiben képes vagy asszertíven kommunikálni és így viselkedni, az lehetővé teszi számodra, hogy indokolatlan szorongások nélkül állj ki magadért, kényelmesen és őszintén tudd kifejezni a véleményedet.

Ismerős az érzés, amikor a főnököd mások szeme láttára megaláz vagy tiszteletlenül beszél veled, és te lehajtott fejjel fogod vissza magad? Vagy megsemmisülten elsomfordálsz a helyszínről? A történteken bizonyára te sem 3-4 nap alatt lépsz túl. Továbbra is mardosni fognak, mert bánt, hogy elhalasztottad az esélyt, hogy kiállj magadért vagy másokért.

A helyzet fordítva is igaz. Amennyiben a hasonló szituációban válaszképpen mindennek fennhangon elhordod a főnököd, hasonlóan kellemetlenül érzed magad az eset után. Valószínűleg a bűntudattal is meg kellene küzdened – akkor is, ha az adott témát érintően igazad volt -, amiért ilyen agresszív stílusban reagáltad le az eseményeket.

 

A stabil tengely

Úgy képzeld el, hogy az asszertivitás készége olyan, mint egy stabil tengely, egy erős gerinc. Ezt a belső stabilitást természetesen csakis azok érhetik el, akik ismerik önmagukat és önazonosak. Habár ez a szó is egyértelműnek tűnik, jelentése sokkal mélyebb és bizonyára több önmagadba fektetett munkát követel meg, mint gondoltad.

Az asszertivitás alapja tehát az önismeret. Egyébként amennyiben célként tűzöd ki, hogy asszertív leszel, hatalmas utat járhatsz be az önismeret útján. Ez egyáltalán nem egy „kezdő” skill.

Biztosíthatunk róla, hogy az asszertivitás tulajdonságával felvértezve az életed gyökeresen megváltozik, hiszen te magad is megváltozol. Mivel az érdekes témának még csak egy kis szeletével foglalkoztunk, a következő cikkekben részletesebben is elmerülünk az asszertivitás világában. Természetesen gyakorlati tippekkel is ellátunk majd, reméljük, velünk tartasz.

 

További olvasnivaló:

Kommunikáció – fejleszthető, vagy te már így maradsz?

Verbális kommunikáció: Neked mennyire jó a „beszélőkéd”?

Hogyan kezeld a non-asszertív szituációkat?

Így neveld gyermekeidet az asszertív gondolkodásra

mindenki másképp boldogul című könyv

Kövesd a PersonalGuide Facebook oldalunkat!