fbpx

A féltékenység legtöbbünket érintő témakör, ezért cikkünkben elkalandozunk a párkapcsolatok világába. Válaszolj az alábbi kérdésekre és máris kiderül számodra, hogy érintett vagy-e a témában. Érezted már magad valaha kellemetlenül, amikor párod az exeiről mesélt? Úgy érzed, hogy korábbi partnereire vagy féltékeny? Volt már, hogy összehasonlítottad magad az előző szerelmeivel? Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztalod, nagy valószínűséggel visszamenőleges féltékenységben szenvedsz. A mardosó fájdalomra azonban van megoldás. Olvass tovább, hogy közelebb kerülj önmagadhoz.

 

Mi az a retrospektív féltékenység?

 

Visszamenőleges féltékenységről akkor beszélhetünk, ha szinte már egészségtelen módon foglalkoztat partnered romantikus múltja, azaz az exbarátnői. Amennyiben az alábbi tevékenységek, érzések rád is jellemzőek, lehet, hogy érdemes komolyabban foglalkoznod a problémával.

 

Intő jel, ha folyamatosan azon jár az agyad, hogy párod vajon miket csinálhatott a múltban az akkori barátnőivel. Vajon őt is ennyire szerette? Vajon vele jobb volt a szex? Vajon többet foglalkozott vele? A családja engem vagy az exét kedveli jobban? Fontos figyelmeztető jel az is, ha gyakran töprengsz el partnered múltján és még a kis részleteket is mindenáron tudni akarod a kapcsolatáról. Ha féltékenységet, irigységet tapasztalsz az exek iránt és ha rendszeresen összehasonlítod magad velük.

 

Szintén jellemző lehet, hogy gyakran képzeled el a hiányzó részleteket párod régebbi romantikus kapcsolataiból. Azonban az is lehet, hogy erősen idealizálod a párod múltbeli kapcsolatait és betegesen tudni akarsz minden részletet. Ezek a belső harcok nagyon kemény pillanatokat képesek okozni. Az agyad folyamatosan azon dolgozik, hogy meggyőzzön téged valamiről, hogy kombináljon, a vége pedig mindig ugyanaz: cefetül érzed magad.

 

Derítsük fel a retrospektív féltékenység okait

 

Ha bizonytalan vagy: A bizonytalanság a visszamenőleges féltékenység leggyakoribb kiváltó oka. Akár valós, akár képzelt indokkal, de bárki képes hasonlóan mardosó féltékenységet tapasztalni, amennyiben fenyegetve érzi magát a kapcsolatban. Ez fakadhat a te saját belső bizonytalanságodból, de a partnered is kiválthatja.

 

Ha valami hiányzik: Ez az érzés akkor is felbukkantanhat, ha a párod és az exével alkotott fantáziaképed a fejedben jobb, mint amit te élsz át vele. Amkor például azon merengsz, miért nem tölt veled több minőségi időt, lehet, hogy eszedbe jut, vajon mennyi időt szánt az ex barátnőkre?

 

Ha érzékeny vagy az elutasításra: Egy 2018-ban végzett 247 résztvevős tanulmány kimutatta, hogy az elutasításra érzékenyek hajlamosabbak a féltékenységre a kapcsolataikban. Ez a félelem arra kényszeríthet, hogy mindenhol az elutasítás jeleit keresd. Ez azt eredményezi, hogy aránytalanul túlreagálod partnered jóindulatú vagy enyhén negatív csengésű viselkedését.

 

Ha továbbra is kapcsolatban áll az exével: Amennyiben párod még mindig valamilyen formában kapcsolatban van az exével, biztosan elgondolkodsz a tipikus „mi lenne ha” forgatókönyveken.

 

Ha már megégetted magad a múltban: Természetesen féltékenynek érezheted magad, ha jelenlegi vagy korábbi partnered hűtlen volt hozzád. Igazán nehéz megakadályozni, hogy a korábbi kapcsolatokból eredő problémák befolyásolják a jelenlegi kapcsolatot. Azonban fontos, hogy reálisan tekints partneredre és ne a múltja alapján ítéld meg.

 

Ha szorongó kötődési stílusod van: A kötődési stílusok arra utalnak, hogyan érzed magad és hogyan viselkedsz az interperszonális kapcsolatokban. A szorongó kötődési stílussal rendelkezők hajlamosabbak aggódni amiatt, hogy partnerük idő előtt kilép a kapcsolatból.

 

Ha nehéz gyermekkorod volt: A traumatikus élmények vagy a szülői elhanyagolás szintén okozhat visszamenőleges féltékenységet.

 

Fontos azonban, hogy a visszamenőleges féltékenységet nem szabad összetévesztenünk az alkalmi féltékenységgel. Míg utóbbi érzések időszakosak és átmenetileg tartanak, a visszamenőleges féltékenység a nap 24 órájában, gyakran megállás nélkül kínozhat. A következő cikkben azonban megpróbálunk megoldást nyújtani és elmondjuk, mit tehetsz a kínzó érzés leküzdése érdekében.

mindenki másképp boldogul című könyv

Kövesd a PersonalGuide Facebook oldalunkat!